avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... imprumut cu contract notar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

imprumut cu contract notar

Buna. Am si eu o intrebare si sper din tot sufletul sa primesc raspunsul asteptat. Am dat bani imprumut unei persoane fara dobanda cu contract incheiat la notar si cu plata in 30.04.09. In contract se specifica "Subsemnatele parti contractante convenim ca debitorul sa fie de drept pus in intarziere de la data scadenta fara chemare in judecata, somatie sau orice alte formalitati din partea creditorului". Deci eu nu voi putea sa il dau in judecata daca nu imi plateste, ci sa astept sa imi dea banii? Sau cum pot sa imi recuperez banii daca nu va avea sa imi dea? Mai specific ca toate bunurile sunt puse garantie la banci. Ar fi trebuit publicat contractul in monitorul oficial ca sa aiba valoare?
Cel mai recent răspuns: Meroiu Daniela , Avocat 23:30, 20 Februarie 2009
Acea formulare din contract inseamna doar ca la data scadentei debitorul este obligat sa restituie banii, fara ca dvs. sa mai fiti obligat sa efectuati vreo formalitate de a-i aduce la cunostinta acest fapt, el este de drept pus in intirziere, deci nu poate motiva in nici un fel ca daca nu i-ati cerut restituirea sumei, el nu stia ca trebuie sa o faca. Nu inseamna ca nu mai aveti posibilitatea de a-l da in judecata.Lla 1.05. puteti incepe executarea silita, s-ar putea sa mia aiba ceva bunuri mobile pe care sa le puteti executa silit.
Multumesc de raspuns. M-am mai linistit.
Precizarea făcută de notar, fără chemare în judecată, este superfluă, dacă o analizăm prin prisma executării silite, actul autentic fiind titlu executoriu atunci cînd constată o creanţă certă, lichidă şi exigibilă.

Eu cred că notarul a dorit să sublinieze prin acea sintagmă doar faptul că debitorul este de drept în întîrziere, că nu este nevoie de niciunul din demersurile care ar echivala cu punerea în întîrziere a acestuia.

Da, de acord, nu poti conveni, asa, sa nu te dai in judecata cu cealalta parte in caz de ceva... Ca accesul la justitie e liber conform Constitutiei...
CRed ca voia sa subliniezecalitatea de titll executoriu pe care partile inteleg sa o dea ... unui act care oricum constituia titlu executoriu... :D

Doamna, domnul ala nu mai are nimic, venituri, salariu, conturi, actiuni, parti sociale? Nimic-nimic? Totul e ipotecat? Gajat?
Este asociat la o firma declarata falimentata, totul e gajat, si ca salariat a fost in concediu fara plata in ultima vreme. S-ar putea sa nu mai pot sa imi recuperez banii?

Alte discuții în legătură

Inselaciune in contract de imprumut-posibil? bucan_george bucan_george Buna Ziua, Am incheiat un contract de imprumut prietenesc cu o persoana fizica .Acesta a garantat imprumutul in valoare de 13200Ron cu un autoturism ,dar ... (vezi toată discuția)
Imprumut cu act notarial si punere in executare silita love_singh love_singh ce se intampla daca imprumutatul nu detine nici un bun,toate fiind gajate in favoarea bancilor ,si ma vad pus in situiatia de a nu avea pe ce sa fac ... (vezi toată discuția)
Subiect: imprumut nerambursat. mijloace de recuperare prin executare andrei73 andrei73 Anul trecut am creditat in repetate randuri firma la care eram angajat ca si director executiv. Toate aceste creditari le-am facut cu contract de imprumut ... (vezi toată discuția)