avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj- soacra poate interveni in procesul de partaj ?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj- soacra poate interveni in procesul de partaj ?

Buna ziua,
Va rog sa-mi acordati suport in urmatoarea speta:
Am avut o casnicie de 12 ani cu sotul meu, casnicie in urma careia a rezultat un minor de 5 ani. Din pacate s-a ajuns la divort.
Divortul a fost pronuntat deja, insa urmeaza partea cu partajul. Noi avem o casa tip duplex in care locuiam impreuna cu mama sotului. In acte, mama lui nu apare nicaieri, desi a cotizat si ea la constructia casei, vanzand niste imobile ale ei.
Ea are pretentia sa ii revina 70% din toata casa, desi nu apare in actele casei, singurii proprietari fiind eu si fostul meu sot. De asemeni nu apare nici in creditul imobiliar facut pentru teren.
Prin urmare, credeti ca are vreo sansa sa obtina ceea ce solicita?

Va multumesc anticipat.
Fatamorgana a scris:
Noi avem o casa tip duplex in care locuiam impreuna cu mama sotului. In acte, mama lui nu apare nicaieri, desi a cotizat si ea la constructia casei, vanzand niste imobile ale ei.

Intai spuneti ca a contribuit, apoi ca are numai pretentii. Care e situatia reala?

Nu ne spuneti nimic.
In partaj mama nu e parte la impartirea imobilului, insa poate interveni ca parte interesata. Parca vad ca in duplexul ala sta mama intr-o parte di familia dv., in cealalta... si mai si pare ca sotul tine cu mama lui, mare minune sa nu fie asa!!

V-am intrebat datele cumpararii (materiale, teren), cine a construit (in regie proprie, ok, cine a pus caramizile, cine a facut mancare la muncitori etc.?), nu-mi ziceti nimic. NU stim care ce alte imobile are, daca mama mai are vreo casa in care sa stea, dv. aveti, sotul are?... nu stim nimic!
Care e valoarea lucrarilor, e clar ca nu le-ati acoperit voi, sotii, din veniturile alea din fisele fiscale, pentru ca ati spus ca a vandut soacra IMOBILE. Deci daca aveti fise fiscale ce puteti dovedi cu ele? Ca nu inteleg, doriti sa dovediti altceva decat ce a fost? Cu ce?
Nu cred ca s-a prescris atata timp cat soacra mai sta acolo, asa incat nu m-as baza nici pe asta.

Scuze, daca m-a luat valul si nu am fost inteleasa corect: ea a contribuit la casa...pentru ca a vandut doua apartamente, insa are pretentii mai mari decat a investit (vrea 75% din toata casa); si plus de asta nu apare in acte si nici nu poate dovedi ca banii din vanzarea imobilelor i-a bagat in constructia casei noastre. Cum ziceam si mai sus...casa a fost facuta in regie proprie, mancarea pentru muncitori eu am facut-o; si tot ce a tinut de constructie...(dus, adus muncitorii, carat materiale, etc..) a cazut in sarcina fostului sot si a unui prieten bun al familiei mele. Creditul pe terenul aferent casei este facut pe numele meu (codebitor fostul sot). Avand in vedere ca am custodia exclusiva a minorei rezultate in timpul casatoriei (custodie cu care sotul a fost de acord,) vreau sa urmaresc interesul meu si al minorei si vreau 50% din casa, lucru cu care fosta soacra nu e de acord, intrucat ea vrea 75% din toata casa.
Mentionez ca se pot vinde pe bucati jumatatile de duplex, deci nu ramane fara locuinta fosta soacra si fostul sot
Si cat a investit? De ce spuneti ca nu are probe?? Ca daca a investit banii aia, sigur nu-0i mai are la banca. Asta e o prezumtie plus recunoasterea sotului ca mama lui i-a bagat in casa, poate mai e vreun martor, gata dovada!
Am inteles situatia, insa dati cat de putine informatii puteti, asa incat nu va pot ajuta aici, ar trebui sa discutati concret cu cineva care sa va puna toate aceste intrebari fata in fata.
Va multumesc pt amabilitatea de a-mi raspunde la "temerile" mele.
Ca sa intru putin in detalii, fosta soacra si-a vandut apartamentele in anul 2008, inainte de "criza" cu 90.000 eur, iar in prezent casa noastra poate fi evaluata la 200.000 eur. (10 camere, 2 bucatarii, 4 bai), iar de atunci in viata fostei mele soacre s-au intamplat diverse evenimente care au necesitat bani, de expl: nunta fiicei, achizitia unui bun de aprox 10000 eur si altele (de asta si "indoiala" privind investitia integrala a banilor exclusiv in casa)
Va rog sa nu ma intelegeti gresit , nu doresc nici sa ramana fosta mea soacra fara locuinta, nici sa iau mai mult decat se cuvine legal(50%). Eu doar vreau sa stiu la ce sa ma astept, intrucat fosta soacra nu este de acord cu nici o mediere, deci nici un fel de varianta propusa de mine si ma "ameninta" cu faptul ca va trebui sa dovedesc in instanta cum am facut eu casa. La momentul in care am luat impreuna decizia de a-si vinde imobilele, pt ea era cea mai buna varianta: apartamentul in care locuia era intr-un bloc cu risc seismic, la ultimul etaj cu 3 camere semidecomandat, iar celalalt imobil la parter cu 2 camere nedecomandat. In prezent, eu impreuna cu minora nu locuim acolo, ei - fosta soacra si fostul sot fiind cei care locuiesc in casa.
Intrebarea mea este: exista posibilitatea ca desi eu si fostul meu sot figuram ca fiind proprietari pe duplex sa nu mi se cuvina nimic?
Chiar nimic nu cred ca se poate.... si in cazul in care nu realizati venituri, munca in gospodarie este considerata aport. Exista totusi posibilitatea ca judecatorul , in functie de probele administrate, sa decida ca aportul Dvs a fost numai de 10% sau mai putin si sa dispuna plata unei sulte.

Cota ideala de 50% la care faceti Dvs referire este una prezumata. Totul depinde de probe (fise fiscale, martori, contractele apartamentelor vandute, munca efectiva a partilor).

Incercati in continuare o intelegere pe cale amiabila fara insa a insista asupra procentului de 50% . Este ireal in cazul Dvs. si poate fi usor diminuat in instanta. Va sugerez sa cereti o suma de bani si nu o parte din imobil..... acum serios, vreti sa locuiti in continuare cu fostul sot si fosta soacra?

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate simona435 simona435 buna ziua, sunt casatorita de 15 ani am un copil si locuiesc cu sotul in apartamentul mamei lui (aceasta fiind trecuta proprietara in acte).sotul detine o ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune mihaela_let mihaela_let Buna ziua Nu am mai scris de aproximativ 1 an pe acest forum, dar am incercat sa urmaresc pe cat se poate subiectele care ma interesau. Insa nu am reusit sa ... (vezi toată discuția)
Mostenire adriano23 adriano23 bunà ziua .sintem 2 surori.tatàl nostru este unicul proprietar al casei noastre. vroiam sà stiu dacà tatàl meu poate sù-i ... (vezi toată discuția)