avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj- soacra poate interveni in procesul de partaj ?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj- soacra poate interveni in procesul de partaj ?

Buna ziua,
Va rog sa-mi acordati suport in urmatoarea speta:
Am avut o casnicie de 12 ani cu sotul meu, casnicie in urma careia a rezultat un minor de 5 ani. Din pacate s-a ajuns la divort.
Divortul a fost pronuntat deja, insa urmeaza partea cu partajul. Noi avem o casa tip duplex in care locuiam impreuna cu mama sotului. In acte, mama lui nu apare nicaieri, desi a cotizat si ea la constructia casei, vanzand niste imobile ale ei.
Ea are pretentia sa ii revina 70% din toata casa, desi nu apare in actele casei, singurii proprietari fiind eu si fostul meu sot. De asemeni nu apare nici in creditul imobiliar facut pentru teren.
Prin urmare, credeti ca are vreo sansa sa obtina ceea ce solicita?

Va multumesc anticipat.
Va multumesc pentru raspuns. Am realizat venituri mai mari decat a sotului in perioada inceperii contructiei casei 2008(cu veniturile mele, dovedite prin fisa fiscala am inceput contructia casei - 10.000 eur) si am realizat venituri si pe parcursul anilor care au trecut de atunci. Problema mea este ca am incercat amiabil diverse variante (inclusiv vanzarea 1/2 de casa in care locuiam cu sotul, tocmai pt ca nu doresc sa locuiesc acolo, insa s-au opus vanzarii amandoi, pe motiv ca nu e corect fata de ea si ca "nu vrea sa piarda" - nu stiu ce anume, intrucat eu nu ma "atingeam" de locuinta ei). Si am recurs la varianta vanzarii pt ca pe numele meu este creditul ipotecar pe pamant si asta ma limiteaza la a-mi asigura un viitor pt mine si pentru copilul meu. Una dintre variantele propuse de mine a fost chiar preluarea creditului (desi nici unul din ei nu intrunesc conditiile cerute de banca) si o suma in bani...lucru la care iarasi nu am primis suport! Si sunt disperata ca nu stiu ce sa fac.
Fatamorgana,

Cazul este complicat si fara o analiza concreta de caz nu va veti putea edifica.
Soacra nu poate obtine un drept de proprietate.Ea poate obtine un drept de creanta daca va dovedi si in functie de cat va dovedi.Din cate ziceti pare ca va cam reusi sa dovedeasca.
Este posibil sa uzeze de alta strategie avocatul ei sau a fostului dvs. sot.

La randul dvs. aveti posibilitati de aparare care va pot duce la o cota de 50% care inteleg ca v-ar conveni.
Depinde de multe variabile...
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Martie 2013
gi-jane2, moderator
Doamna, apelati la un avocat, pe care sa-l platiti corespunzator , si mai ales din proprie experienta va spun sa fie citez " un catelandru de avocat" ...asta am auzit de la alti avocati ...adika unul care vrea sa castige .... Cei blazati nu mai au interese decat materiale....
Sigur veti avea castig de cauza... Mai ales ca aveti custodia copilului.... Soacra cu banii putea sa faca ...si operatii estetice , ca sa dovedeasca infuzia de capital in duplex trebuie sa aiba dovezi...... Un avocat tanar si dornic de afirmare e tot ce va trebuie
@FataMorgana

Din spusele d-voastra : soacra a avut un aport de 90.000 de euro, iar imobilul valoreaza acum 200.000 de euro. Adica soacra ar avea 45% din imobil, nu fizic, valoric. Prezumand ca d-voastra si sotul aveti cote egale, rezulta ca in procente ati avea cate 32,5% din imobil, (100-45)/2. Deci soacra impreuna cu fiul dansei (fostul d-voastra sot) au 77,5%. E filotima, vrea doar 75% ! Am gresit undeva ?
In speta dvs, eu as merge pe o donatie facuta sotilor in timpul casatoriei. In fond, soacra stia ca baiatul ii este casatorit. Daca ar fi dorit ca acei bani sa fie ai sotului ar fi facut un act de imprumut sau ar fi figurat in acte in calitate de procurator de fonduri. Insa toate actele inteleg ca sunt pe numele sotilor, prin urmare putem vorbi despre un act de donatie facut sotilor.

Apoi ar trebui vazut daca soacra poate pretinde un drept de creanta la 5 ani de la data platii.

Va fi un dosar complicat si de foarte mare durata in justitie, ca sa nu mai vorbim de costuri. Incercati sa rezolvati pe cale amiabila. Un mediator ar putea sa explice soacrei cam ce sanse are si ea in acest dosar si cu ce costuri.

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate simona435 simona435 buna ziua, sunt casatorita de 15 ani am un copil si locuiesc cu sotul in apartamentul mamei lui (aceasta fiind trecuta proprietara in acte).sotul detine o ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune mihaela_let mihaela_let Buna ziua Nu am mai scris de aproximativ 1 an pe acest forum, dar am incercat sa urmaresc pe cat se poate subiectele care ma interesau. Insa nu am reusit sa ... (vezi toată discuția)
Mostenire adriano23 adriano23 bunà ziua .sintem 2 surori.tatàl nostru este unicul proprietar al casei noastre. vroiam sà stiu dacà tatàl meu poate sù-i ... (vezi toată discuția)