tudorvaleriu a scris:
Daca in CCM aplicabil unitatii aveti o asemenea prevedere de imputare a unei cote parti din EIP deteriorat din vina salariatului atunci puteti retine salariatului suma imputata.
Un cunoscut de-al meu mi-a spus ca ei au inclus in CCM un articol prin care salariatilor li se imputa o cota parte din valoarea EIP daca deteriorarea s-a produs din vina salariatului inainte de termenul de utilizare stabilit prin documentul de acordare al EIP .
1.Domnule Tudor Valeriu , este legala acesta retinere pe statul de plata in baza articolului mentionat in CCM, nu contravine ART 169 din Codul muncii mentinat de ,freeelis"?
Art. 169
(1) Nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege .
(2) Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
Va redau mai jos textele art 254 si 257 di Codul muncii :
Art. 254
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3) , nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie .
Art. 257
(1) Suma stabilita pentru acoperirea daunelor se retine in rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei in cauza din partea angajatorului la care este incadrata in munca .
(2) Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fara a putea depasi impreuna cu celelalte retineri pe care le-ar avea cel in cauza jumatate din salariul respectiv. din Codul muncii , care este o exceptie de la prevederile Art 169 CM,se referea printre altele si la aceasta retinere a contravalorii EIP (in cazul cand deteriorarea s-a produs din vina salariatului)
2. Se pot aplica aceste doua articole 254 si 257 di CM si in cazul retinerii unui cote parti din contravaloarea EIP neamortizat ?
Astepr raspuns la intrebarle 1 si 2. Va multumesc anticipat .
Aaa si era sa uit ,daca in CCM este o asemenea prevedere(cu retinerea unei valori din EIP)
nu cumva este ea contrara prevederilor L319/2009 si Hg 1048/2006 (articolele cu privire la obligativitatea acordarii in mod gratuit a EIP , chiar si atunci cand acesta se deterioreaza inainte de termen) ?