avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 817 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Retinere din salariu a contravalorii EIP
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Retinere din salariu a contravalorii EIP

In cazul in care un slariat vine si solicita anterior expirarii periodei de utilizare a EIP
acestuia i se poate retine pe statul de plata in mod legal contravaloarea neamortizata a vechiului EIp?
Ca sa fiu mai explicit va prezint urmatoarea situatie :
1 salariatul primeste combinezon de protectie in data de 01 Ianuarie a carui valoare este de 60 ron
2 durata de utilizare a EIP este de 6 luni (stabilita prin documentul de evaluare si acordare a EIP, conform legislatiei)
3.salariatul se prezinta la angajator pe data de 01 aprilie, deci dupa numai trei luni si solicita un alt EIP pentru ca combinezonul i s-a deteriorat,
4. angajatorul ii spune ca i acorda un alt combinezon dar numai cu conditia incheierii unui acor cu slariatului prin care acestuia i se va retine pe statul de plata contravaloarea neamortizata a EIP, adica 30 ron
I
Va multumesc si astept un raspuns cat mai urgent!
Cel mai recent răspuns: gabibotea , utilizator 20:14, 18 Martie 2013
Spre exemplu ruperea acestuia inainte de termen din cauza faptului ca lucratorul il foloseste si acasa.
Daca lucratorul a fost instruit corespunzator cu privire la modul cum se utilizeaza, unde se depoziteaza si cum se denocivizeaza EIP-ul din dotare (angajatorul are obligatia organizarii activitatii de pastrare, intretinere si denocivizare a echipamentului individual de protectie), dar nu a respectat aceste instructiuni atunci este vorba de o abatere disciplinara pentru care se pot aplica sanctiuni in conformitate cu cele prevazute in regulamentul intern si in baza unei cercetari disciplinare prealabile.
Se pot aplica sanctiuni care pot consta de ex in reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%.

ART. 13 din HG nr. 1.048/2006

(1) Echipamentul individual de protectie poate fi utilizat numai in scopurile specificate si in conformitate cu fisa de instructiuni, cu exceptia imprejurarilor specifice si exceptionale.
(2) Instructiunile trebuie sa fie pe intelesul lucratorilor.

Art. 23. – Legea nr.319/2006 a securitatii si sanatatii in munca
(1) In mod deosebit, in scopul realizarii obiectivelor prevazute la art. 22, lucratorii au urmatoarele obligatii:
b) sa utilizeze corect echipamentul individual de protectie acordat si, dupa utilizare, sa il inapoieze sau sa il puna la locul destinat pentru pastrare;

Daca in CCM aplicabil unitatii aveti o asemenea prevedere de imputare a unei cote parti din EIP deteriorat din vina salariatului atunci puteti retine salariatului suma imputata.
Potrivit art. 16p din Codul muncii , nici o retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege .

Daca un salariat prejudiciaza pe angajator, acoperirea acestui prejudiciu nu se va mai putea face prin retineri din salariu.
tudorvaleriu a scris:

Daca in CCM aplicabil unitatii aveti o asemenea prevedere de imputare a unei cote parti din EIP deteriorat din vina salariatului atunci puteti retine salariatului suma imputata.

Un cunoscut de-al meu mi-a spus ca ei au inclus in CCM un articol prin care salariatilor li se imputa o cota parte din valoarea EIP daca deteriorarea s-a produs din vina salariatului inainte de termenul de utilizare stabilit prin documentul de acordare al EIP .

1.Domnule Tudor Valeriu , este legala acesta retinere pe statul de plata in baza articolului mentionat in CCM, nu contravine ART 169 din Codul muncii mentinat de ,freeelis"?

Art. 169
(1) Nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege .
(2) Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

Va redau mai jos textele art 254 si 257 di Codul muncii :
Art. 254
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3) , nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie .

Art. 257
(1) Suma stabilita pentru acoperirea daunelor se retine in rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei in cauza din partea angajatorului la care este incadrata in munca .
(2) Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fara a putea depasi impreuna cu celelalte retineri pe care le-ar avea cel in cauza jumatate din salariul respectiv. din Codul muncii , care este o exceptie de la prevederile Art 169 CM,se referea printre altele si la aceasta retinere a contravalorii EIP (in cazul cand deteriorarea s-a produs din vina salariatului)

2. Se pot aplica aceste doua articole 254 si 257 di CM si in cazul retinerii unui cote parti din contravaloarea EIP neamortizat ?

Astepr raspuns la intrebarle 1 si 2. Va multumesc anticipat .
Aaa si era sa uit ,daca in CCM este o asemenea prevedere(cu retinerea unei valori din EIP)
nu cumva este ea contrara prevederilor L319/2009 si Hg 1048/2006 (articolele cu privire la obligativitatea acordarii in mod gratuit a EIP , chiar si atunci cand acesta se deterioreaza inainte de termen) ?

Alte discuții în legătură

Lmputare echipament individual de protectie gillu gillu Buna ziua. Conform Leg. 319/2016 si HG 1048/2006 angajatorul are obligatia sa asigure gratuit echipament individual de protectie. La incetarea contractului ... (vezi toată discuția)
Cei disponibilizati trebuie sa plateasca c/val eip? Valeriu TUDOR Valeriu TUDOR In urma disponibilizarilor de la Posta Romana salariatilor disponibilizati li se retine c/val EIP pentru perioada nefolosirii acestuia pana la ... (vezi toată discuția)
Contravaloare echipament de lucru BX BX Contravaloare echipament de lucru O firma solicita angajatilor care isi inceteaza contractul de munca prin demisie sa plateasca echipamentul de protectie ... (vezi toată discuția)