avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament, vanzare intre soti sau donatie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament, vanzare intre soti sau donatie?

M-am casatorit cu un cetatean englez si locuim impreuna in Romania. Inainte de casatorie am cumparat impreuna o proprietate, eu am cumparat terenul pe numele meu, iar el a cumparat casa. El doreste ca dupa moartea lui eu sa mostenesc aceasta casa. Mentionez ca el are un copil din alta casatorie, tot cetean englez, care locuieste in Anglia. Ce fel de act putem face ca fiul lui sa fie exclus de la mostenire?Sotul meu nu mai poseda alte proprietati, deci singura succesiune s-ar deschide in Romania. Daca lasam lucrurile asa cum sunt acum, fiecare cu proprietatea lui, ce drept as avea eu asupra casei? Si ce s-ar intampla in cazul foarte probabil in care fiul lui nu s-ar interesa in nici un fel de aceasta mostenire?Cu multumiri!
Fiind vorba despre un raport civil cu element de extraneitate (soţul avînd cetăţenia britanică) sunt aplicabile normele de drept internaţional privat ale noului cod civil, care, la art.2634 şi 2636 dispune, printre altele:

Art. 2.634. -
(1) O persoană poate să aleagă, ca lege aplicabilă moștenirii în ansamblul ei, legea statului a cărui cetățenie o are

Art. 2.636. -
(1) Legea aplicabilă moștenirii stabilește îndeosebi:
a) momentul și locul deschiderii moștenirii;
b) persoanele cu vocație de a moșteni;


Dacă soţul va lăsa un testament, făcînd totodată şi alegerea legii aplicabile (legea engleză) şi dacă legea astfel aleasă permite exheredarea, atunci, la dezbaterea succesiunii, notarul sau, după caz, instanţa, va fi obligat(ă) să aplice succesiunii legea aleasă de testator şi să constate că fiul defunctului din afara căsătoriei a fost exheredat.

Cat de lung este termenul de optiune succesorala- 2 ani daca nu ma insel? Asta ar insemna ca daca in acest timp fiul nu da niciun semn ca accepta partea lui de mostenire, eu pot dezbate succesiunea fara el si pot obtine intreaga mostenire? Si cum se poate dovedi la notar ca nu a existat o acceptare macar tacita in conditiile in care fiul lui e cetatean strain, locuieste in Anglia si in tot acest timp de cand suntem casatoriti - 6 ani - nu ne-a vizitat niciodata si nu tine legatura cu tatal sau? Existenta lui in aceasta incurcatura e mai mult teoretica - din motive de onestitate tatal lui nu poate declara la notar ca nu are copii cand face un testament in favoarea mea,Problema este ca cred ca nu s-ar osteni nici sa renunte expres, nici sa vina personal la notar intr-o tara despre care ma indoiesc ca stie macar unde este pe harta.
Revin asupra răspunsului anterior. Din cîte ştiu, în dreptul englez libertatea de a testa este neîngrădită (cu toate că instanţa poate cenzura dispoziţiile lui de cujus în situaţia în care acesta nu asigură descendentului o situaţie financiară considerată corespunzătoare.



În ceea ce priveşte acceptarea tacită, nu ceilalţi moştenitori trebuie să dovedească lipsa ei, ci moştenitorul care o invocă trebuie să dovedească existenţa acelor acte/fapte care să conducă la convingerea că s-a purtat ca un veritabil moştenitor.

Dacă nu se va prezenta la dezbatere (în urma citării de către notar), veţi putea cere instanţei competente să se pronunţe cu privire la succesiune, instanţa putîndu-se pronunţa şi în lipsa fiului defunctului.
shebarebecca a scris:
Cat de lung este termenul de optiune succesorala- 2 ani daca nu ma insel?

Un an.
Multumesc mult, solutia indicata de dv pare foarte buna si nu ne gandisem la ea. Obisnuit cu legea britanica, sotului meu nu-i vine sa creada ca dupa legea romaneasca nu poate face un testament asa cum isi doreste.
Sigur, mai ramane sa gasim un notar care sa vrea sa faca un astfel de testament - asta presupune cunoasterea legilor de drept international, si notarii dintr-un oras mic ca cel in care suntem noi, nu m-au impresionat niciodata cu competenta lor. Asta este si motivul pentru care am apelat la ajutor on line si sunt placut impresionata de faptul ca am primit atatea sugestii si idei pentru care le multumesc tuturor. Faptul ca ati indicat si articolele din Noul cod civil o sa ma ajute sa explic argumentat ce dorim de fapt.
Inca o data multumiri si felicitari pentru competenta dv!

Alte discuții în legătură

Contract matrimonial. clauza de preciput lauraconstantinescu7 lauraconstantinescu7 Buna ziua M-am casatorit in Octombrie 2011 cu un cetatean englez si avem un apartament in Romania (cumparat in cote egale de 1/2 inainte de casatorie) Eu am ... (vezi toată discuția)
Va rog un sfat StanescuMihai StanescuMihai Buna ziua, Detin un apartament cumparat inaintea casatoriei si sunt interesat sa il impart in mod egal 1/2, legal, cu sotia mea. Ma puteti sfatui va rog, ce ... (vezi toată discuția)
Testament sau act de vanzare-cumparare? Ellena007 Ellena007 Sotul are o fata recunoscuta dintr-o alta casatorie,si sotia are o fata tot din fosta casatorie.Sotul vrea sa-I lase sotiei toate bunurile.Cum trebuie sa ... (vezi toată discuția)