avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament, vanzare intre soti sau donatie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament, vanzare intre soti sau donatie?

M-am casatorit cu un cetatean englez si locuim impreuna in Romania. Inainte de casatorie am cumparat impreuna o proprietate, eu am cumparat terenul pe numele meu, iar el a cumparat casa. El doreste ca dupa moartea lui eu sa mostenesc aceasta casa. Mentionez ca el are un copil din alta casatorie, tot cetean englez, care locuieste in Anglia. Ce fel de act putem face ca fiul lui sa fie exclus de la mostenire?Sotul meu nu mai poseda alte proprietati, deci singura succesiune s-ar deschide in Romania. Daca lasam lucrurile asa cum sunt acum, fiecare cu proprietatea lui, ce drept as avea eu asupra casei? Si ce s-ar intampla in cazul foarte probabil in care fiul lui nu s-ar interesa in nici un fel de aceasta mostenire?Cu multumiri!
Eu am un fiu, dar din moment ce casa este a sotului meu si nu a mea, nu se pune problema ca sotul sa imparta casa cu fiul meu daca eu as deceda inainte.
Nici măcar nu e nevoie să mergeţi la un notar. Acelaşi cod civil spune clar:

Art. 2.634. -
(1) O persoană poate să aleagă, ca lege aplicabilă moștenirii în ansamblul ei, legea statului a cărui cetățenie o are
(2) Existența și validitatea consimțământului exprimat prin declarația de alegere a legii aplicabile sunt supuse legii alese pentru a cârmui moștenirea
(3) Declarația de alegere a legii aplicabile trebuie să îndeplinească, în ceea ce privește forma, condițiile unei dispoziții pentru cauză de moarte. Tot astfel, modificarea sau revocarea de către testator a unei asemenea desemnări a legii aplicabile trebuie să îndeplinească, în ceea ce privește forma, condițiile de modificare sau de revocare a unei dispoziții pentru cauză de moarte.


iar în ceea ce priveşte lega aplicabilă formei testamentului:

Legea aplicabilă formei testamentului
Art. 2.635. - Întocmirea, modificarea sau revocarea testamentului sunt considerate valabile dacă actul respectă condițiile de formă aplicabile, fie la data când a fost întocmit, modificat sau revocat, fie la data decesului testatorului, conform oricăreia dintre legile următoare:
a) legea națională a testatorului;
b) legea reședinței obișnuite a acestuia;
c) legea locului unde actul a fost întocmit, modificat sau revocat;
d) legea situației imobilului ce formează obiectul testamentului;
e) legea instanței sau a organului care îndeplinește procedura de transmitere a bunurilor moștenite.

Rezumînd, actul prin care soţul face alegerea legii aplicabile trebuie să respecte forma unei dispoziţii testamentare (forma testamentului). Din punct de vedere al formei, testamentul poate fi întocmit potrivit legilor menţionate la art.2365, dintre care punctele c) şi d) trimit la legea română, potrivit căreia testamentul este valabil dacă este scris, datat şi semnat de testator (testamentul olograf).

De altfel, sunt convins că, şi dacă am judeca după legea britanică, testamentul olograf ar fi valabil din punct de vedere al formei.

Soţul nu trebuie, prin urmare, decît să ia o coală de hîrtie, să scrie cu mîna lui care este actul de ultimă voinţă, să scrie data şi să semneze. Fără notar, fără discuţii inutile cu acesta referitor la dreptul de a testa.

Un ultim aspect. Voinţa testatorului nu poate fi cenzurată de notar. Acesta va trebui să ia act de voinţa defunctului şi să redacteze testamentul în conformitate cu această voinţă. Rezerva succesorală, chiar prevăzută de lege şi chiar dacă legea aplicabilă ar fi legea română, nu are nicio relevanţă în raport cu voinţa testatorului, acesta putînd să exheredeze toţi rezervatarii prin testament, dacă aşa doreşte el. Normele privind rezerva vor primi aplicare abia la data deschiderii succesiunii şi doar dacă rezervatarii vor înţelege să invoce dreptul lor la rezervă. Dar, la data întocmirii testamentului, notarul nu poate cenzura voinţa testatorului sub nicio formă.

Dacă va dori totuşi să o facă, spuneţi-i că aşa v-am sfătuit eu :thumbup:



Erată: notarul va trebui să ia act de voinţa testatorului, nu de voinţa defunctului, aşa cum din eroare am scris mai sus.
Ultima modificare: Joi, 14 Martie 2013
themis, utilizator
Nu sunteti numai foarte inteligent si competent, dar aveti si simtul umorului! O adevarata comoara!
De comun acord divortati la notar, impartiti bunurile, faceti cu bunurile personale ce doriti (le donati cu clauza de intretinere sau fara) apoi va recasatoriti dupa o perioada.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
O solutie rapida, ieftina si mai ales imposibil de atacat de vreun mostenitor rezervatar, indiferent de clasa din care face parte : divortati (va costa cca 500 de lei), incheiati cu fostul sot un act de vanzare-cumparare, astfel veti deveni proprietara in cota de 1/1 pe tot, casa+teren si apoi va recasatoriti (sau nu !).
Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2013
e4c5, utilizator

Alte discuții în legătură

Contract matrimonial. clauza de preciput lauraconstantinescu7 lauraconstantinescu7 Buna ziua M-am casatorit in Octombrie 2011 cu un cetatean englez si avem un apartament in Romania (cumparat in cote egale de 1/2 inainte de casatorie) Eu am ... (vezi toată discuția)
Va rog un sfat StanescuMihai StanescuMihai Buna ziua, Detin un apartament cumparat inaintea casatoriei si sunt interesat sa il impart in mod egal 1/2, legal, cu sotia mea. Ma puteti sfatui va rog, ce ... (vezi toată discuția)
Testament sau act de vanzare-cumparare? Ellena007 Ellena007 Sotul are o fata recunoscuta dintr-o alta casatorie,si sotia are o fata tot din fosta casatorie.Sotul vrea sa-I lase sotiei toate bunurile.Cum trebuie sa ... (vezi toată discuția)