avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Retinere 24 h - conditii
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Retinere 24 h - conditii

Va rog, fratele meu este major dar nu are acte de identitate poate fi retinut si 24 de ore?.

Va multumesc doresc un raspuns cat mai urgent posibil.
Cel mai recent răspuns: e4c5 , utilizator 20:51, 16 Martie 2013
Altceva doresc sa intreb:
Daca a fost retinut pe la ora 14 aproximativ se calculeaza de atunci retinerea?.

Multumesc din nou.
Pentru a va lamuri pe deplina acestea sant prevederile c.p.p.referitoare la retinere.
Secţiunea II
Reţinerea

#M50
ART. 143
Condiţiile reţinerii
Măsura reţinerii poate fi luată de procuror ori de organul de cercetare penală faţă de învinuit sau inculpat, numai după ascultarea acestuia în prezenţa apărătorului, dacă sunt probe sau indicii temeinice că a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală.
Organul de cercetare penală este obligat să îl încunoştinţeze, de îndată, pe procuror cu privire la luarea măsurii reţinerii.
Procurorul sau organul de cercetare penală va aduce la cunoştinţă învinuitului sau inculpatului că are dreptul să-şi angajeze apărător. De asemenea, i se aduce la cunoştinţă că are dreptul de a nu face nicio declaraţie, atrăgându-i-se atenţia că ceea ce declară poate fi folosit împotriva sa.
Măsura reţinerii se ia în cazurile prevăzute în art. 148, precum şi în caz de infracţiune flagrantă, oricare ar fi limitele de pedeapsă prevăzute de lege.
#B
ART. 144
Durata reţinerii
#M36
(1) Măsura reţinerii poate dura cel mult 24 de ore. Din durata măsurii reţinerii se deduce timpul cât persoana a fost privată de libertate ca urmare a măsurii administrative a conducerii la sediul poliţiei, prevăzută în art. 31 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române.
#M50
(1^1) În situaţia în care reţinerea se dispune după audierea învinuitului citat de către organul de urmărire penală, termenul de 24 de ore se calculează de la ora emiterii ordonanţei.
#B
(2) În ordonanţa prin care s-a dispus reţinerea trebuie să se menţioneze ziua şi ora la care reţinerea a început, iar în ordonanţa de punere în libertate, ziua şi ora la care reţinerea a încetat.
#M36
(3) Când organul de cercetare penală consideră că este necesar a se lua măsura arestării preventive, înaintează procurorului, în primele 10 ore de la reţinerea învinuitului, o dată cu încunoştinţarea la care se referă art. 143 alin. 1, un referat motivat. Procurorul, dacă apreciază că sunt întrunite condiţiile prevăzute de lege pentru luarea măsurii arestării preventive, procedează, înăuntrul termenului prevăzut în alin. 1, potrivit art. 146.
(4) Când măsura reţinerii este luată de procuror, dacă acesta consideră că este necesar a se lua măsura arestării preventive, procedează, în termen de 10 ore de la luarea măsurii reţinerii, potrivit art. 146.

@av. lascoschi
Exista mai multe posibilitati de a fi identificat.


Va rog sa ne spuneti o modalitate de a identifica o persoana fara certificat de nastere si fara buletin/carte de identitate ! E o situatie relativ des intalnita in randurile unei anumite minoritati. Intreb la modul serios.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Interogatoriu droguri adinnaiasi adinnaiasi buna ziua ! Prietenul meu a fost prins intro seara in compania unor baieti care aveau droguri la ei, mentionez ca prietenul meu nu avea absolut nimic asupra ... (vezi toată discuția)
Cum se obtine arestarea preventiva pentru inselaciune? florindbro florindbro Cum se poate obtine arestarea preventiva in cazul unui inculpat cercetat pentru inselaciune? Inselaciunea este pentru un autoturism in valoare de 50000 euro. ... (vezi toată discuția)
Mandatul de arestare preventiva roxanafey roxanafey ce faci atunci cand masura arestarii preventive se sustine pe litera f art 148 cod procedura penala si procurorii nu probeaza aceasta masura cu nimic si totusi ... (vezi toată discuția)