avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Incuviintare schimbare nume copil minor dupa noul tata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Incuviintare schimbare nume copil minor dupa noul tata

Buna ziua ,

Va rog sa ma ajutati cu un temei legal tinand cont ca sa schimbat noul cod civil

M-am recasatorit si am un copil de 5 ani din prima casatorie . Sotul actual doreste sa trecem copilul pe numele lui ( numele nostru de casatorie) .
Am facut la notariat atat eu cat si fostul sot si noul sot declaratii notariale prin care am fost de acord sa trecem numele pe numele noului tata .
Notarul a spus ca trebuie sa cerem trecerea de nume pe calea instantei.
Am facut o actiune dar ni s-a cerut sa spunem temeiul legal . Nu stim care articole sunt conform noului cod civil .
Va rog puteti sa ma ajutati ?:(:(:(:(
va referiti cred la adoptie? noul tata e acelasi cu cel vechi zic!
In nici un caz.
Fostul sot si noul sot sunt persoane diferite
Toti trei avem declaratii notariale ca suntem de acord cu trecerea numelui copilului de pe numele tatalui biologic ( primul) pe numele noului meu sot. .

Acum noi in instanta ce temei legal folosim ?
In instanta am cerut incuviintarea trecerii copilului pe numele noului meu sot
Dar nu am stiut ce temei legal sa trec. Ma ajutati va rog frumos ?
Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2013
gi-jane2, moderator
"Schimbarea numelui de familie si a prenumelui pe cale administrativa se face conform Ordonantei Guvernului Romaniei nr. 41/2003 privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice, aprobata prin Legea nr. 323/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Competenta de solutionare a cererilor este a presedintelui consiliului judetean, respectiv a primarului general al municipiului Bucuresti, care se pronunta prin emiterea dispozitiei de admitere sau de respingere a cererii de schimbare a numelui, în termen de 60 de zile de la primirea cererii, conform prevederilor art. 13 din O.G.R. nr. 41/2003."

" Pentru minori, cererea de schimbare a numelui se face, dupa caz, de parinti sau, cu incuviintarea autoritatii tutelare, de catre tutore. [...].Cand cererea este facuta de unul dintre parinti, este necesar acordul celuilalt parinte, dat in forma autentica."

Puteti consulta procedura si criteriile aici , pe siteul oficial la Ministerului de Interne:
[ link extern ] :
- procedura
-motivele pe care trebuie sa le alegeti
cel mai probabil va incadrati la un mix intre :
" g) cand parintii si-au schimbat numele pe cale administrativa, iar copiii solicita sa poarte un nume de familie comun cu al parintilor lor;
h) cand persoana in cauza solicita sa poarte un nume de familie comun cu al celorlalti membri ai familiei, nume care a fost dobandit ca urmare a adoptiei, a mentinerii numelui la casatorie, a stabilirii filiatiei ori a unor schimbari de nume aprobate anterior pe cale administrativa;"
Nu aveti temei legal, cererea urmeaza sa va fie respinsa, problema dvs putand fi rezolvata pe cale administrativa.
In opinia mea nu aveti un motiv intemeiat pentru a schimba numele copilului si aveti nevoie si de acordul tatalui. Daca ati avea motiv temeinic in interesul copilului, cei de la autoritatea tutelara ar putea trece peste faptul ca tatal nu-si da acordul.
Abia apoi, dupa ce aveti cererea respinsa, v-ati putea adresa instantei, insa nu veti putea dovedi ca schimbarea numelui ar fi in interesul copilului si veti avea inca un refuz de la instanta.

Schimbarea numelui de familiei al copilului va fi facuta numai pe cale administrativa.

Potrivit OG nr. 41/2003, cetatenii romani pot obtine, pentru motive temeinice, schimbarea pe cale administrativa a numelui de familie si a prenumelui sau numai a unuia dintre acestea.

Potrivit art. 7 din OG nr. 41/2003, pentru minor, cererea de schimbare a numelui se face, dupa caz, de parinti sau, cu incuviintarea autoritatii tutelare, de tutore.
Daca parintii nu se inteleg cu privire la schimbarea numelui copilului, va hotari autoritatea tutelara.



Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort Vlad2013 Vlad2013 In urma defacerii casatoriei , copilul ramas in custodia mamei,care ,de curand a implinit varsta de 14 ani doreste sa - si schimbe numele de familie , dupa ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume copil 9 ani lavy32 lavy32 fetita mea este inregistrata in prezent pe numele meu din inaintea casatoriei . din diverse cauze copilul pana la un an nu a figurat cu tata pe certificat. ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui de familie al minorului ContSters249212 ContSters249212 Buna ziua....am si eu o problema la care astept un raspuns sa stiu ce sanse am: am un baietel de 8 ani.....cand l-am nascut eu cu tatal lui nu eram casatoriti ... (vezi toată discuția)