avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 220 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Prescriptie CASCO
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Prescriptie CASCO

Buna ziua! Am nevoie de o confirmare intr-o speta pe care v-o expun in cele de mai jos:
D.P. sofer si utilizator al masinii X- achizitionata in leasing are un accident care se soldeaza cu decesul partii cu care a intrat in coliziune.
Masina lui D.P. este clasata ca dauna totala. D.P. are polita CASCO la Asigurator Y. D.P. avizeaza dauna si Y Asigurator raspunde ca nu poate plati despagubirea pentru ca asteapta raspuns de la Politie- s-a deschis dosar penal (cu siguranta urmasii victimei solicita daune morale insa aici intervine raspunderea Asiguratorului RCA, nu vad legatura cu Asiguratorul CASCO). Procesul penal influenteaza, conditioneaza in vreun fel raspunderea asiguratorului pe CASCO? Rezultatul , sentinta instantei ar putea conditiona Asiguratorul RCA, pentru a sti daca ii incumba vina asiguratului sau, astfel incat sa stie daca e cazul sa plateasca pentru el sau nu. Insa la CASCO, te asiguri tocmai si pt cazurile in care esti tu cel vinovat. Deci independent de cele decise de instanta, de culpa stabilita Asiguratorul CASCO trebuie sa te despagubeasca. Ideea e ca la acel moment, acum doi ani, Y a motivat ca asteapta raspunsul politiei si acum dupa 2 ani, evident, spune ca a intervenit prescriptia , a clasat doarul, pentru ca nu mai poate fi obligat pe despagubiri. E adevarat, prescriptia in raportul dintre asiguratul casco si asigurator este de 2 ani. Daca in cei 2 ani asiguratul nu a intreprins nici un demers in instanta, pentru a-si recupera dauna, el nu mai are dreptul dupa doi ani. Insa ma puteti lamuri daca primul raspuns al Y Asigurator, avea vreo legatura cu realitatea sau era asa cum cred, doar o tergiversare, care pana la urma a dus la efectul scontat: asiguratul si firma de leasing (proprietar) au stat calme, pana a trecut termenul in care puteau face ceva....Astept pareri si va multumesc!
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 00:47, 18 Martie 2013
Singura legatura este faptul ca asiguratorul CASCO are dreptul sa deconteze de la asiguratorul RCA, valoarea daunei platite iar asiguratul trebuie sa asigure dreptul de regres al asiguratorului CASCO.In aceasta idee, gresit sau intentionat (parerea mea) s-a formulat (probabil verbal) motivatia amanarii dosarului.Mai exista si dovada pe care trebuie sa o aibe asig CASCO privind solicitarea facuta politiei, la care trebuia sa primeasca raspunsul in 30 zile.daca acest raspuns era de genul "dosar inaintat la procuratura" sau "se afla in cercetari, asiguratorul trebuia sa achite dauna.Depinde ce dovezi exista privind suspendarea termenului de 2 ani prin actiuni ale asiguratului, respectiv daca exista solicitari certe de plata (cererea de despagubire a proprietarului) dupa epuizarea celor 30 zile, raspunsul motivat scris al asiguratorului privind refuzul de plata, etc.
Dar nu vad cum cererea de despagubire ar putea suspenda cursul prescriptiei..., pentru ca cererea a fost facuta exact acum 2 ani..
Ma gandesc poate la aliniatele 5 si 6 ale art. 2535 Cod Civil, eventual sa meraga pe instanta si sa solicite repunerea in termen conform articolului enuntat:
Prescriptia nu incepe sa curga, iar, daca a inceput sa curga, ea se suspenda:
5. cat timp debitorul, in mod deliberat, ascunde creditorului existenta datoriei sau exigibilitatea acesteia;
6. pe intreaga durata a negocierilor purtate in scopul rezolvarii pe cale amiabila a neintelegerilor dintre parti, insa numai daca acestea au fost tinute in ultimele 6 luni inainte de expirarea termenului de prescriptie;

Un caz de intrerupere nu pot lua in calcul intrucat asiguratul nu a inaintat cerere de chemare in judecata....ar ramane ideea de suspendare...pentru ca s-au mai purtat discutii in ultimele 6 luni. Are deci vreo sansa asiguratul daca inainteaza acum o cerere in judecata? Multumesc!
Revin cu o intrebare la ceea ce mi-ati raspuns: si daca raspunsul politiei nu ar fi fost unul dintre cele mentionate de dvs, sa inteleg ca nu ar mai fi fost obligat la plata, sau ce anume ati vrut sa spuneti? Astept noi vesti si va multumesc pentru implicare! Dar oricum... adresa politei era relevanta pt asigurator pt a sti daca isi va recupera pe viitor banii de la asiguratorul Rca, exact cum ati mentionat si dvs, insa... pana una alta obligatia de despagubire pe casco de ce ar depinde de acest raspuns? aici nu vad legatura... pt ca si daca va avea cale de regres mai departe si daca nu, tot trebuia sa achite despabubirea catre asigurat. Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2013
DAYANA_Only, utilizator
De regula, plata dosarului se demareaza dupa cele maxim 30 zile pe care le are legal la dispozitie politia pentru cercetari."Conditiile de asigurare" atasate politei, cuprind toate datele necesare pentru a putea verifica respectarea legii partilor de catre asigurator, precum si modul de solutionare in caz de litigiu, urmare unei neintelegeri amiabile, inclusiv privind administrarea/lichidarea dosarelor de dauna pentru diferite situatii/riscuri produse.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Martie 2013
nucu$, utilizator
D.P. avand o asigurare CASCO societatea de asigurare la care era incheiata asigurarea CASCO trebuia sa plateasca despgubirea, indiferent de cine era vinovat de producerea accidentului. Daca instanta stabilea ca nu d.P. era vinovat de producerea accidentului asiguratorul CASCO se indrepta prin actiune in regres impotriva societatii de asigurare la care avea incheiata asigurarea RCA conducatorul auto vinovat de producerea accidentului.

Alte discuții în legătură

Cum recupereaza daune firmele de asigurari? anays18 anays18 am o nelamuriri legata de un incident survenit acum aproximativ 2 ani ,in care o pers.aflata pe un motoscuter a intrat in spatele unui autoturism in urma unei ... (vezi toată discuția)
Despagubire Ionut_Gabriel Ionut_Gabriel Buna seara! Masina Y a intrat in spatele masinii X astfel incat i-a provocat dauna totala. Societatea de asigurari a masinii Y va despagubi soferul masinii ... (vezi toată discuția)
Rca si casco Izike Izike Poate sa-mi spuna cineva, daca am ambele asigurari si am avut un accident, pe care nu eu am provocat, asiguratorul plateste dupa ambele asigurari, sau raman ... (vezi toată discuția)