avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna pentru c.i.m. cu durata 8 ore / luna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna pentru c.i.m. cu durata 8 ore / luna

Buna ziua,

Urmeaza sa incheiem un c.i.m. cu durata de 8 ore / luna.
Practic angajatul va lucra o zi pe luna.
In acest caz, de cate zile de concediu pe an va beneficia angajatul.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:10, 21 August 2013
Asa cum v-au mai spus si colegii,potrivit prevederilor art. 106 alin.1 din Codul Muncii “Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.”De asemenea, dreptul oricarui lucrator la un concediu anual platit de cel putin patru saptamani este garantat si de art. 7 din Directiva nr. 2003/88/CE transpusa in legislatia nationala.
In consecinta, un salariat care isi desfasoara activitatea in baza unui contract individual de munca pe timp partial beneficiaza de cel putin 20 de zile de concediu de odihna.
Referitor la procedura a calcului de idemnizatie:
durata concediului de odihna anual se acorda proportional cu activitatea prestata in anul calendaristic in functie de numarul de zile lucrate si nu in functie de numarul de ore lucrate.
In cazul angajatului care desfasoara activitate 8 ore pe luna in baza contractului individual de munca cu timp partial acestuia i se va acorda concediu de odihna proportional cu activitatea prestata in anul calendaristic. Ex. pentru 255 de zile lucratoare intrun an, salariatii au dreptul la un concediu de odihna de minim 20 zile. Salariatul desfasoara activitate 8 ore pe luna repartizate intr-o singura zi, pentru 12 zile lucrate intr-un an calendaristic (1 zi pe luna x 12 luni) salariatul are dreptul la 1 zi lucratoare de concediu de odihna.)


Da, este corect calculul si rationamentul dvoastra, la acelasi rezultat am ajuns si eu (cu ajutor), cu un singur amendament de exprimare:
zinaida a scris:
pentru 12 zile lucrate intr-un an calendaristic, salariatul are dreptul la 1 zi lucratoare de concediu de odihna.


Salariatul are dreptul la (minim) 20 zile de concediu de odihna, ca atat scrie in codul muncii.
Durata unei zile de CO este de aprox 0,40 ore "munca", un fel de-a spune, de fapt este liber toata ziua.

Indeminizatia de CO totala este intradevar egala cu plata pe 1 zi (normala de 8 ore), care este de fapt plata pe o luna de munca. Oricum plata CO o facem cf art.150.

Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2013
trandafir2, moderator
Si eu am aceeasi situatie, doar ca incadrarea este de 20 ore/luna. Cate zile de concediu de odihna le-ar reveni salariatilor in acest caz? Si .... a avut cineva control de la ITM pe aceasta tema, intrucat inspectorii ITM e f posibil sa aiba propria lor interpretare.

Eu am calculat asa:

253 zile lucratoare in 2013 (Exemplu celor care lucreaza 1 ora/zi => 253 ore lucrate/an le revin 21 zile Co) .................... 21 zile Co (unitatea in cauza acorda 21 zile, nu 20)
20 h luna *12 luni/an = 240 ore ................................................................................x zile Co
x = 21*240/253 = 20 zile/an

Eu am luat in calcul faptul ca si unui salariat care lucreaza 1 ora/luna ii revin tot 20 zile Co (21 in cazul meu)

Daaaar.....cum sa ii dau 20 zile de Co pe an (cate i-ar reveni in cazul meu) cand el cele 20 ore/luna le efectueaza in 2 sambete din luna (2* 10 ore/ in fiecare luna)? El de fapt lucreaza 12*2= 24 zile a cate 10 ore, din care 20 zile sa fie in concediu??


Salariatul are dreptul la (minim) 20 zile de concediu de odihna, ca atat scrie in codul muncii.

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna pentru cim cu 8h/saptamina si pentru cim cu 20h/sapt LIVIA CARMEN LIVIA CARMEN buna seara, 1. va rog sa-mi spuneti pt. un cim cu program de lucru de 8h/saptamina cat este durata co/an, programul de lucru este repartizat astfel ; luni-3h, ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna komon komon sunt angajata la doua firme si as dori sa stiu daca am dreptul la fiecare societate la 21 zile de concediu de odihna (vezi toată discuția)
Job part time THEODORA30 THEODORA30 Buna ziua va rog sa mi spuneti daca sunt angajata la un job part time de cate zile de concediu de odihna am dreptul? sunt la 20ore/saptamana.multumesc (vezi toată discuția)