Buna ziua.
In anul 2007 BUNICA MEA A SEMNAT UN CONTRACT DE ARENDA IN FALS IN NUMELE MEU.
In data de 24.09.2012, am facut actiune la judecatorie pentru "constatarea nulitatii absolute a acelui contract de arenda", bazindu-ma pe rezolutia data de procuror in care scrie ca bunica mea a semnat acel contract de arenda in numele meu, s nu a avut nici o intentie de a comite un fals....
ACTIUNEA MI-A FOST RESPINSA PE BAZA ATR.720 IND 1 , pentru ca nu am mers la mediere inainte de a face acctiunea la tribunal.
E u stiam ca medierea intra in viguare pe 1 octombrie 2012, iar actiunea mea este datata 24.09.2012.
Normal ar fi ca sa mearga la mediere sau conciliere directa persoanele care au incheiat un contract de arenda evaluabil in bani, arendasul si bunica mea , cea care a falsificat semnatura mea.
Eu trebuia sa fac dovada ca am mers la mediator, daca n-am incheiat nici un contract de arenda cu respectivul?
De cind a intrat in viguare medierea obligatorie?
V a multumesc.
La momentul incheierii contractului de arenda la data de 11-01-2007, arendasul avea calitatea de agricultor in conformitate cu art 11 din legea 16/1994 care spune asa:Art. 11. -
"(1) Arendasul este considerat agricultor; impozitele datorate de el pe veniturile realizate din exploatarea bunurilor agricole arendate se platesc potrivit dispozitiilor legale.
(2) Arendasul, in calitate de producator agricol, beneficiaza de facilitatile de creditare si impozitare prevazute de actele normative in vigoare. "
Dat fiind faptul ca legea 16/1994 a fost abrogata ,,,in acest caz se mai poate aplica aceasta lege, intru-cit la data falsificarii contractului legea 16/1994 era in vigoare.....
Sau s-a schimbat statutul arendasului, care din agricultor a devenit comerciant, ( poate cineva sa-mi spuna legea sau actul normativ prin care se poate face schimbarea statutului din agricultor in comerciant?)...
Odata cu intrarea in vigoare a noului cod civil (01.10.2011), notiunea de comerciant a fost inlocuita cu cea de profesionist, arendasul din speta dvs incadrandu-se in acesta categorie daca desfasoara activitatea in mod legal, fiind autorizat in acest sens, obtinand venituri si platind impozite.
Art. 3 - Aplicarea generală a Codului civil
(1) Dispoziţiile prezentului cod se aplică şi raporturilor dintre profesionişti, precum şi raporturilor dintre aceştia şi orice alte subiecte de drept civil.
(2) Sunt consideraţi profesionişti toţi cei care exploatează o întreprindere.
(3) Constituie exploatarea unei întreprinderi exercitarea sistematică, de către una sau mai multe persoane, a unei activităţi organizate ce constă în producerea, administrarea ori înstrăinarea de bunuri sau în prestarea de servicii, indiferent dacă are sau nu un scop lucrativ.
Prin urmare - avand in vedere prevederile art.720 indice 1 cod procedura civila - inaintea formularii actiunii ar fi trebuit sa invitati la o conciliere directa arendasul.
Parerea mea este sa nu declarati recurs in cauza, ci sa promovati o noua actiune dupa parcurgerii procedurii medierii (conform actualului cod de procedura civila).Consultati eventual si un avocat specializat deoarece se pune problema si legilor aplicabile in cauza, data fiind perioada de timp trecuta de la incheierea actului si schimbarea legislatiei in domeniu.