avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Casatoria intre un major si o minora
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Casatoria intre un major si o minora


Este adevarat ca daca ai 17 ani si te casatoresti cu un baiat care este major poti parasi tara fara nici un fel de problema si fara nici un act notarial prin care parintii iti dau acordul sa parasesti tara? Este adevarat ca ti se da un an in plus la buletin?

Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2013
carolina_angelica, utilizator
Justitiarul711 a scris:

Prin casatorie minorul dobandeste capacitate deplina de exercitiu deci veti putea circula unde doriti dvs. fara acordul parintilor. Nu stiu daca si functionarii de la granita cunosc acest lucru, s-ar putea din nestiinta sa va intoarca inapoi in tara.

Mesajul anterior era pt dvs., dar am postat eu gresit. Daca sunteti de meserie, ar fi fost interesant sa explicati si ce se intampla daca fata divorteaza la varsta de 17 ani si 11 luni. Din cate stiu eu, redevine minora; exista un principiu de drept, care suna frumos in latina, cum ca disparand cauza dispare si efectul.

Cu privire la posibilitatea minorului căsătorit de a părăsi ţara fără acordul părinţilor avem:
Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate
Articolul 28
(1) Organele poliţiei de frontieră permit cetăţenilor români care au împlinit vârsta de 18 ani şi minorilor căsătoriţi în condiţiile legii, care sunt titulari de documente de călătorie valabile, să iasă de pe teritoriul României, dacă nu se află în una dintre situaţiile de limitare a exercitării dreptului la liberă circulaţie în străinătate.


@ Din cate stiu eu, redevine minora
Nu redevine nimeni minor(ă). Minoritatea ţine exclusiv de vârstă (i.e. minor sub 18 ani, major peste 18 ani - v. articolul 38:2 din Codul civil: Persoana devine majoră la împlinirea vârstei de 18 ani).
@hotumattua: atenţie la remarcile jignitoare faţă de interlocutori (v. punctele 2.1 şi 2.2 din Regulamentul forumului).

Despre efectele căsătoriei asupra capacităţii de exerciţiu a minorului căsătorit şi despre efectul anulării căsătoriei minorului de bună-credinţă:
Codul civil
Articolul 39
Situaţia minorului căsătorit
(1) Minorul dobândeşte, prin căsătorie, capacitatea deplină de exerciţiu.
(2) În cazul în care căsătoria este anulată, minorul care a fost de bună-credinţă la încheierea căsătoriei păstrează capacitatea deplină de exerciţiu.

Aici, a contrario, dacă are loc desfacerea căsătoriei minorului (v. articolul 373 şi următoarele), acesta pierde capacitatea deplină de exerciţiu până la majorat.
Ultima modificare: Marți, 16 Aprilie 2013
klewos, utilizator
Aş vrea să corectez susţinerea făcută anterior, înainte să mă aleg cu o papară. :)

În urma unei discuţii foarte utile cu o colegă de forum, am ajuns la concluzia contrară: prin desfacerea căsătoriei minorului, acesta nu-şi pierde capacitatea de exerciţiu deplină.

Argumentul ar fi:
- dacă "nimeni nu poate fi îngrădit (...) sau lipsit, în tot sau în parte, de capacitatea de exerciţiu, decât în cazurile şi condiţiile expres prevăzute de lege" (articolul 29),
- dacă nu avem o prevedere expresă despre pierderea capacităţii de exerciţiu depline în cazul desfacerii căsătoriei minorului
şi
- dacă legea prevede că minorul dobândeşte capacitatea deplină prin căsătorie,
de ce nu am concluziona că la desfacerea căsătoriei ce s-a câştigat (ex. capacitatea deplină) rămâne câştigat?

Iar prevederea de la articolul 39:2 poate fi motivată prin necesitatea ca atunci când o căsătorie este anulată (i.e. e ca şi cum nu ar fi fost, cu rezerva excepţiilor indicate de lege) fără ca minorul să fi fost de rea-credinţă, nulitatea căsătoriei să nu îl priveze de capacitatea de exerciţiu deplină.

Din ce am putut observa, acesta este şi punctul de vedere exprimat în doctrină.

P.S. Rog moderatorii să reunească cele două mesaje consecutive pe care le-am postat.
Pentru ca in legea 248 scrie ca li se permite iesirea cetatenilor care au implinit 18 ani sau care sunt casatoriti, eram convinsa ca nu va putea iesi din tara divortat fiind si nu ca si-ar pierde capacitatea de exercitiu , ci pt ca se abate de la lege asa cum e ea scrisa. Asa ca am sunat la frontiera si m-am lamurit : iese fara acord :)
@klewos :bow: Rari de tot sunt cei care fac ceea ce ati facut d-voastra in cel de al doilea mesaj. Pacat ca nu suntem mai aproape ca mi-ar place sa :beer:
Am lasat mesajele unul dupa celalalt pentru ca eu cred ca arata mai firesc astfel decat postate unul peste celalalt.
cu toata consideratia
Adalbert Gabriel Gazdovici

Alte discuții în legătură

Buna ziua fiul meu are 18 ani prietena lui 17 ,noi locuim in ... A1987 A1987 Buna ziua fiul meu are 18 ani prietena lui 17 ,noi locuim in strainatate iar copii vor sa ne urmeze ,problema e mama fetei nu vrea sai dea procura declaratie ... (vezi toată discuția)
Casatorie intre un major si o minora slliver slliver Daca se poate infaptui casatoria intre un major si o minora fara consintamantul parintilor? Mai ales ca : Minorul dobândeşte, prin căsătorie, ... (vezi toată discuția)
Drepturile minorului de 16 ani marian96 marian96 As vrea sa intreb daca un minor de 16 ani isi poate castiga custodia ca fiind fara tutore/parinte, mai exact , sa fie singur ? Care sunt sansele? Au fost ... (vezi toată discuția)