avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... incompatibilitati consilier juridic
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

incompatibilitati consilier juridic

Buna!
Va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea problema:
Conform Statutului cons.jr. profesia de consilier juridic este incompatibila cu alte profesii salarizate.
Totusi un consilier juridic angajat la o firma poate avea o alta functie (de ex inspector personal) la o alta firma.? Consider ca exista incompatibilitate daca indeplineste ambele functii in cadrul aceleiasi firme, unde ar putea fi conflict de interese dar daca este vorba de firme diferite nu ar fi probleme.
Totusi as fi recunoscatoare daca m-ar putea lamuri cineva.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: mediator_comeaga , utilizator 09:09, 17 Martie 2013
Legea 514/2003 actualizata privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic

CAPITOLUL II
Dobândirea şi încetarea calităţii de consilier juridic
Art. 10

Exercitarea profesiei de consilier juridic este incompatibilă cu:

a) calitatea de avocat;

b) activităţile care lezează demnitatea şi independenţa profesiei de consilier juridic sau bunele moravuri;

c) orice altă profesie autorizată sau salarizată în ţară sau în străinătate;

d) funcţia şi activitatea de administrator sau lichidator în cadrul procedurilor de reorganizare şi lichidare judiciară;

e) activitatea publicistică salarizată;

f) alte incompatibilităţi prevăzute de lege sau rezultate din conflict de interese, în condiţiile legii.
Dobândirea şi încetarea calităţii de consilier juridic

Art. 11

Exercitarea profesiei de consilier juridic este compatibilă cu:

a) activitatea didactică universitară şi de cercetare juridică, activitatea literară, culturală şi publicistică nesalarizată;

b) funcţia de arbitru, mediator sau expert, în condiţiile legii şi cu respectarea prevederilor legale privind conflictul de interese;

c) participarea la comisii de studii, de întocmire a proiectelor de reglementări juridice.


Deci incompatibilitatea vizeaza orice profesie salarizata in tara sau strainatate (nu doar in cadrul aceleiasi firme), singurele activitati permise sau compatibile fiind cele prevazute de art. 11.
Un consilier juridic, poate fi angajat ca si consilier juridic la mai multe firme? Sa zicem, la 4 firme cu cate 2 ore/ zi la fiecare? Multumesc.
Codul Muncii - CAPITOLUL I
Încheierea contractului individual de muncă

Art. 35

(1) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiţi sau la acelaşi angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea.

(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) situaţiile în care prin lege sunt prevăzute incompatibilităţi pentru cumulul unor funcţii.

Legea 514/2003 actualizata privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic nu interzice acest lucru, deci persoana in cauza poate fi consilier juridic la mai multe societati comerciale, atata timp cat nu intra in contradictie cu prevederile textului de lege de mai jos (confidentialitate, conflict de interese).

CAPITOLUL II - Legea 514/2003
Dobândirea şi încetarea calităţii de consilier juridic
Art. 16

Consilierul juridic este obligat să respecte dispoziţiile legale privitoare la interesele contrare în aceeaşi cauză sau în cauze conexe ori la conflictul de interese pe care persoana juridică ce o reprezintă le poate avea; el este, de asemenea, obligat să respecte secretul şi confidenţialitatea activităţii sale, în condiţiile legii.


Problema deducerii din venitul net lunar salarial a unei sume sub forma de „deducere personala”, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia „de baza”, conform art. 56 alin. (1) din Codul fiscal ramane in vigoare, chiar daca din Codul Muncii a fost eliminata conditia (pentru salariatul cumulard) de a declara fiecarui angajator locul unde exercita functia pe care o considera de baza. Deci angajarea pe aceeasi pozitie la o a doua societate comerciala ar trebui facuta cu instiintarea ambilor angajatori.

Pe de alta parte, daca respectivul consilier juridic a fost numit in functie intr-o institutie si are statutul de functionar public, nu poate fi si angajat pe postul de consilier juridic la o societate comerciala. Intervin prevederile restrictive ale legii privind statutul functionarilor publici.

Ultima modificare: Duminică, 17 Martie 2013
mediator_comeaga, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Administrator srl si consilier juridic cu cim la aceasi firma este posibil? claudiughebauer1975 claudiughebauer1975 Este posibil sa deschizi srl si sa fi angajat consilier juridic la propriul srl? (vezi toată discuția)
Cumul functie consilier juridic- administrator igna_florin igna_florin Stie cineva daca ca consilier juridic poti deveni siu administrator in cadrul aceleasi firme? va rog sa ma ajutati! mi-au propus finctia de administrator la ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitate consilier juridic - administrator al unei sc? Gheorgheni Alina G Gheorgheni Alina G Este incompatibila functia de consilier juridic cea de administrator al unei societati comerciale? Potrivit legii ar fi incompatibilitate, dar conform ... (vezi toată discuția)