M. Gradinaru a scris:
Exemple din statut:
-Un membru al asociatiei de proprietari poate reprezenta (la adunarea generala) cel mult inca un membru absent, prin imputernicire scrisa;
Aplicati legea 230/2007 si conform acesteia un membru al asociatiei poate reprezenta mai multi...
-comitetul executiv se va intruni de cel putin 4 ori pe an;
Conform Legii 230/2007 comitetul executiv se intruneste lunar. Aplicati legea actuala.
Nu mai reiau cele prezentate de dumneavoastra.
Acestea sunt motive suficiente pentru a modifica statutul asociatiei. Iar modificarea statutului este bine sa o faceti in asa fel ca sa reziste cat mai mult chiar in situatia schimbarii legislatiei. Pentru aceasta este bine sa nu amintiti in statut de legea 230/2007 sau de HG 1588/2007 si mai peste tot sa prevedeti ca "se aplica legislatia in vigoare". Puteti sa introduceti chiar un articol in statut unde sa prevedeti ca in orice situatie se aplica legislatia, fara a fi nevoie sa modificati statutul.
Referitor la birocratie, cei ce o invoca au mare dreptate. Daca pentru a infiinta o asociatie de proprietari trebuie acordul prin semnatura a 50%+1, pentru modificarea statutului trebuie acordul prin semnatura a 2/3, conf L230/2007:
Art. 8. -(1) Pentru modificarea sau completarea statutului ori a acordului de asociere este necesar acordul a cel puţin 2/3 din numărul proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari.
(2) Orice modificare sau completare se înregistrează la judecătoria care a emis încheierea judecătorească de înfiinţare, fără alte formalităţi
Iar sintagma "fara alte formalitati" este doar teoretica pentru ca la Judecatorul delegat trebuie sa prezinti 3 dosare cu mai multe inscrisuri, documente... Iar pentru a obtine semnatura a 2/3 noua ne-au trebuit acum 4 ani vreo 5 luni de cautari, de convocari, de umblat pe la usile vecinilor. Atentie minim 2/3 trebuie sa aveti pe fiecare scara in parte.