Multe dintre asociatiile de proprietari s-au constituit inainte de anul 2007 prin transformarea fostelor asociatii de locatari in temeiul Legii locuintei nr.114/1996 si O.G.nr.85/2001 (aprobata prin Legea nr. 234/2002).
Documentele de infiintare ale acestor asociatii cum ar fi Acordul de asociere, dar mai ales Statutul contin prevederi care, pe alocuri, sunt in contradictie cu cele din Legea 230/2007 si Norma de aplicare (HG nr.1588/2007). De aceasta situatie se folosesc unii presedinti de asociatii si administratori, care atunci cand le cade lor bine invoca prevederile statutare negandu-le pe cele legale aparute ulterior si viceversa.
Normal ar fi sa se modifice statutul, dar se evita dandu-se vina pe aspectele birocratice.
Pun in discutie aceasta situatie pentru a ne lamuri daca este in regula ca pana la eventuala modificare a statutului sa aplicam prevederile acestuia (statutului)?
Multumesc.
am gasit acest topic si as dori o lamurire privind statulul asociatiei de proprietari. Stau la casa intr-un cartier de langa Bucuresti unde exista o asociatie peste acest cartier (aproximativ 200 de case).
1) Am inteles de la vecini ca in statulul asociatiei, cei 11 membrii nu platesc cheltuielile comune ale cartierului. Este legal?
2) Contractele pe care le are asociatia cu diverse firme de prestari servicii sunt paguboase si nu reprezinta interesele proprietarilor. Cum pot combate acest aceste contracte? Am citit legea 230/2007 si acolo spune ca administratorul tine seama de pret, face analiza ofertelor in vederea contractarii unor servicii.
3) Cum pot parasii aceasta asociatie? Mentionez ca am contracte separate la curent, gaz.
4) Se platesc sume colosale trecute la ''fond de reparatii'', nesjustificate catre proprietari. In fond stau la casa si nu s-au efectuat reparatii la casa mea si la nicio anexa care depind de proprietatea mea.