Sesizand Camera de Conturi a judetului Botosani, referitor la o serie de neregularitati financiar-contabile, in activitatea unei Primarii, ce intra sub incidenta Codului Penal, raspunsul a fost ca se va face, candva, cercetarea celor sesizate dar ca nu va putea face cunoscutpetentului,raspunsul, care este intr-un fel CLASIFICAT.
In final respectiva insirutie mentioneaza > " Adaugam ca, potrivit legii, aveti obligatia sa aduceti la cunostinta organelor de urmarire penala competente, toate informatiile pe care le detineti privind inscrisurile si modalitatile prin care diversi functionari au falsificat documentele financiar/contabile Primariei Mihaileni, asa cum sesiyati in scisoare".
Intrebarile sunt>
1. Sunt clasificate rezultatele anchetei Camerei de Conturi si nu pot fi facute cunoscute petentului ?
2. Care este baza legala pentru ca petentul sa aiba obligatia de a sesiza organele de urmarire penala?
3. Are si Curtea de Conturi obligatia, potrivit legii, sa sesizeze din oficiu Parchetul, dupa ce a luat cunostinta in scris de o reclamatie de acest gen?
Multumiri.
1. Raspunsuri "clasificate intr-un fel" nu exista.
2. Faptelor penale li se aplica legea penala. Formulati, in acest sens o plangere sau un denunt, conform art. 222 sau art. 223 Cod procedura penala.
3. Daca sunteti functionar in cadrul acelei primarii (personal, banuiesc ca sunteti), art. 263 din Codul penal -"omisiunea sesizarii organelor judiciare" este prevederea legala ce va obliga "sa sesizati de indata procurorul sau organul de urmarire penala" despre savarsirea unei infractiuni, sub sanctiunea pedepsei cu inchisoarea de la 3 luni la 5 ani.
In cel mai "fericit" caz se poate discuta despre tainuire.
4. Camera de Conturi ar trebui sa trimita sesizarea dvs. parchetului, spre competenta solutionare. Desigur, numai daca ati comunicat acesteia si inscrisuri din care sa reiasa ca ar putea fi forba despre savarsirea unor fapte penala.
Nu sunt functionarul primariei dar sunt parte vatamata intr-o cauza civila iar expertiza judecatoresca nu se poate efectua intrucat parata / primaria/ prin diversi functionari a distrus sau sustras inscrisurile oficiale care privesc cauza a falsificat registrele.
Toate acestea au fost prezentate Curtii de Conturi cu administrarea probatoriului, insa Curtea de Conturi imi notifica ca reyultatele cercetarilor nu pot fi puse la dispozitia petentului.
In cauza civila parata spune ca nu sunt nici un fel de inscrisuri de genul celor care eu le-am preyentat cu semnaturile si stampila Primariei.
Un fel de raspuns e faptul ca a intervenit prescriptia dar e vorba de miliaone de lei ce au disparut in anul 1993 a994.
Cum procedez in continuare ?
Nu puteti avea calitatea de parte vatamata intr-o cauza civila. Este vorba despre Camera de Conturi teritoriala sau despre Curtea de Conturi?
Precizati, va rog, ce obiect are litigiul, cine este reclamant, cine parat, ce calitate procesuala are Camera de Conturi, daca are, si de la cine ati primit raspunsul conform caruia a intervenit prescriptia. Precizati si cand a fost introdusa actiunea pe rolul instantei si ce reprezinta milioanele despre care afirmati ca au disparut.