avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligatiile locatarului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligatiile locatarului

As dori sa ma ajutati spunandu-mi , in baza carei legi si articol pot obliga locatarul unei scari de bloc sa faca reparatii la propriul balcon, deoarece din cauza neintretinerii lui am probleme cu infiltratiile in balconul meu, eu locuind sub apartamentul in cauza. Multumesc.
Iata ce spune Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 14. - Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.
..............
Art. 17. - Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.
Art. 18. - In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.

Adresati-va cu o cerere scrisa presedintelui asociatiei de proprietari in care ii solicitati, in baza acestor articole din lege, sa-l oblige pe proprietarul in cauza sa-si repare balconul.
Puteti chiar sa-l chemati in justitie pe vecin, in baza acelorasi articole.
Ma intereseaza si pe mine acest subiect.
Sa zicem ca se ajunge in justitie, cum il poate obliga instanta pe vecin sa repare sau sa isi repare? Obligatia de a face? Sau cum? Daca vecinul totusi nu face nici o reparatie, de exemplu la el in casa. Ce se intampla in acest caz?
In cazul in care vecinul nu intelege sa respecte hotararea judecatoreasca,asociatia de proprietari poate starui la nivelul instantei pentru savarsirea infractiunii de nerespectarea hotararii judecatoresti, prevazuta si pedepsita de art. 271 alin. 2 C. pen.
Este necesara administrarea directa a probei testimoniale, precum si audierea partilor, pentru a se stabili daca sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii prevăzute de art. 271 alin. 2,situatie in care instanta poate dispune sanctionarea vinovatului


Multumesc mult.
De ce ati scris ca asociatia de locatari trebuie sa staruie la nivelul instantei ...?
Nu celalalt vecin (pagubitul) trebuie sa faca asta? Sau trebuie sa o faca prin asociatia de locatari?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reparatii apartament ultimul etaj StRotaru StRotaru As vrea sa stiu daca proprietarul unui apartament de la ultimul etaj poate pretinde ca asociatia sa plateasca reparatiile la plafonul deteriorat din cauza ... (vezi toată discuția)
Infiltratie apa balcon ContSters371153 ContSters371153 Vecinul de sub apartamentul care il detin se plinge de inflitratii de apa in balcon. Balconul in discutie este partial inchis cu termopan dar nu exista spatii ... (vezi toată discuția)
Vecinul de deasupra și-a stricat balconul iar de-atunci toată apa care cade de la el s-a infiltrat în pereții și tavanul balconului meu. care ar fi pașii rezolvării problemei? Rew3 Rew3 Locuiesc la etajul 9 al unui bloc de 10 etaje.In urma cu 3 ani vecinul de la etajul 10 si-a stricat balconul inchis cu sticla si cornier nu mai are tavan și ... (vezi toată discuția)