avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Executare silita pentru debit
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Executare silita pentru debit

Buna ziua,

Pentru a recupera datoriile acumulate prin neplata cheltuililor comune de intretinere, am actionat in instanta debitorul iar instanta , dupa ce a cerut expertiza contabila judiciara, ne-a acordat suma cuvenita (care contine evident si penalizarile legale). Paratul nu a facut recurs, dar nici nu a achitat debitul, fapt pentru care am investit cu titlu executoriu hotararea instantei si am demarat executarea sa silita printr-un B.E.J..
Pentru scurtarea procedurii, am dovedit executorului judecatoresc ca debitorul are in proprietate imobilul-apartament la bloc (la care sunt acumulate datoriile respective), prin extras de carte funciara eliberat de OCPI la cererea Asociatiei de Proprietari, si am cerut executorului scoaterea la licitatie a acestui imobil, astfel incat sa ne putem recupera ceea ce si instanta a recunoscut ca ni se cuvine. Mentionez alta masura asiguratorie: inainte de actiunea in instanta, Asociatia de Proprietari a instituit un privilegiu imobiliar pentru imobilul respectiv, datorita datoriilor inregistrate la plata cheltuielilor de intretinere.
Totusi, procedura de executare dureaza foarte mult si intrebarea este: pentru suma data de instanta si trimisa la executare se pot percepe penalitati de intarziere, pe perioada scursa de la decizia instantei pana la data platii efective a debitului? (precizez ca datoriile sunt din perioada 2008-2011, instanta ne-a acordat suma de circa 30.000 lei in octombrie 2012 iar executarea silita se va termina probabil prin toamna lui 2013!)
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 15:34, 19 Martie 2013
Se poate solicita actualizarea sumei
Penalizarile nu pot fi mai mari decat suma penalizata, asadar ati putea penaliza numai cotele mai recente de 500 zile, daca ati aplicat coeficientul de 0.2%.

Trebuie sa stiti insa ca executorul va plati, dupa vinderea imobilului numai suma scrisa in hotararea judecatoreasca. Pentru restul sumei trebuie sa faceti un alt proces.
laur50 a scris:
Totusi, procedura de executare dureaza foarte mult si intrebarea este: pentru suma data de instanta si trimisa la executare se pot percepe penalitati de intarziere, pe perioada scursa de la decizia instantei pana la data platii efective a debitului?

Da. Asociatia inainteaza executorului o cerere prin care solicita executarea silita anexand hptatrarea judecatoreasca investita cu titlu executor. In acea cerere soliciatati executorului ca, pe langa suma stabilita de instanta sa se plateasca asociatiei si o suma reprezentand "dobanda legala". Aceasta o calculati simplu avand ca baza intreaga suma stabilita de instanta la care aplicati "dobanda legala" a BNR de 5%/an.
La ultima cerere pe care am depus-o la executor am soliciatat dobanda legala pentru ultimii 3 ani. Acum 3 ani (ianuarie 2010) am introdus actiunea in instanta. In august 2012 am castigat in recurs. In ianuarie 2013 am obtinut decizia si-am investit-o. Am introdus cererea la executor solicitand si plata dobanzii legale pe care am calculat-o la intreaga suma datorat si pe o perioada de 3 ani. Executorul a intocmit formalitatile, a somat debitorul... Acesta a facut acum contestatie la executare pentru alte motive, specificand in aceasta contestatie ca este de acord cu suma calculata drept dobanda legala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare judecatoreasca monamour monamour Ma confrunt cu urmatoarea problema: niste rude au intampinat probleme in achitarea cotelor de intretinere pe parcursul anilor 2012-2013, drept pentru care au ... (vezi toată discuția)
Contestaþie la executare dental dental Buna ziua! Va rog să mă ajutati am nevoie de consiliere si indrumare in urmatoarea problema: Între mine şi un cămătar din Oradea în anul 2005 s-a ... (vezi toată discuția)
Penalizare sau dobanda remuneratorie silviu1975 silviu1975 Buna ziua, Asociatie de proprietari castiga cu sentinta definitiva un proces cu un proprietar ce a refuzat sa plateasca cota parte de la reabilitarea ... (vezi toată discuția)