avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... hotarare judecatoreasca
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

hotarare judecatoreasca

Ma confrunt cu urmatoarea problema:
niste rude au intampinat probleme in achitarea cotelor de intretinere pe parcursul anilor 2012-2013, drept pentru care au devenit restanti. Asociatia le-a intentat proces, si au castigat in instanta.
Hotararea instantei suna asa:
Admite în parte cererea. Ordonă debitoarei să plătească creditoarei, în 10 zile de la comunicarea prezentei hotărâri, suma de 4,24 lei reprezentând cote de întreţinere restante aferente perioadei ianuarie 2012-decembrie 2013 , precum şi suma de 1,45 lei, reprezentând penalităţi calculate pentru cotele de întreţinere aferente perioadei ianuarie 2012-decembrie 2013. Respinge cererea privind acordarea dobânzii legale şi actualizarea debitului, ca neîntemeiată. Obligă debitoarea la 250 lei cheltuieli de judecată către creditoare. Cu cerere în anulare pentru ambele părţi în 10 zile de la comunicarea prezentei hotărâri, cerere care se depune la Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti....
Aceasta se intampla anul trecut in luna aprilie.
Acum 2 zile, presedintele asociatiei i-a somat sa achite debitele pentru a nu apela la un executor judecatoresc.
Din cate imi dau seama, hotararea judecatoreasca nu este investita cu formula executorie, nu?
In ce mod se poate investi aceasta hotarare cu formula executorie si cum pot fi obligati la plata?
De la pronuntarea hotararii judecatoresti pana acum - evident ca s-au mai acumulat ceva datorii in suma de 2 lei (exemplificativ) la care s-au calculat penalitatile de la inceputul perioadei de neplata, se poate cere o recalculare a restantelor, daca se achita suma stipulata in hotararea judecatoreasca?
Asta tiinnd cont de faptul ca instanta a refuzat acordarea dobanzii si actualizarea creditului?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 20:28, 11 Ianuarie 2015
Exista o asociatie de proprietari care a dat in judecata un restantier pentru 4.24 lei? Astia sunt dusi cu capul? Ce-o fi cu ei? Iar cheltuielile de judecata sunt 250 lei. Sa tot fi restantier!
Cred ca sumele sunt trecute in mesaj cu titlu "exemplificativ" asa cum se exprima in penultimul paragraf. Dar sa incercam a raspunde indiferent de sumele in discutie.

Asadar, daca instanta a hotarat ca proprietarul sa plateasca asociatiei suma de X lei ca restante, Y lei ca penalizari si Z lei cheltuieli de judecata, pai cel ce a pierdut procesul trebuie sa plateasca acele sume, asa cum se arata in sentinta in maxim 10 zile.

Daca nu a platit aceste sume, asociatia poate apela la un executor judecatoresc care se va ocupa de executarea silita a celui ce nu si-a indeplinit obligatia stabilita de judecator. Asociatia poate apela la executor intr-o perioada de maxim 3 ani de la comunicarea hotararii judecatoresti. Dupa trecerea celor 3 ani, asociatia nu mai are dreptul sa ceara executarea.
Presedintele asociatiei trebuie sa mearga la un executor si acesta-l va indruma sa faca cererea, sa investeasca daca este cazul sau nu..
Sigur ca executorul percepe un onorariu si acesta va fi suportat de proprietarul ce va fi executat. Asa ca este mai bine ca proprietarul sa achite sumele la asociatie inainte ca asociatia sa apeleze la executor.

Alte debite acumulate de restantier dar care nu au facut obiectul acestui dosar, nu pot fi recuperate prin actiunea de executare a acestei hotarari judecatoresti.
Pentru alte debite asociatia trebuie sa o ia de la capat: aplicarea de penalizari, notificare, privilegiu imobiliar, mediere, instanta, executare.

Nu inteleg semnele dumneavoastra de intrebare cu privire la respingerea de catre instanta a cererii de acordare a dobanzii. Asociatia aplica penalizari, asa cum prevede L 230/2007 si HG 1588/20007, penalizari acordate de instanta; asociatia nu mai are de ce sa solicite alte sume penalizatoare ca dobanzi, daune, penalitati, actualizari cu inflatia...


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces restantieri ursulina ursulina Bună ziua! Am avut un proces cu un restanţier. In cerere am menţionat faptul că dorim actualizarea penalităţilor până la data plăţii efective a ... (vezi toată discuția)
Respingere capat cerere chemare in judecata in temeiul lipsei de interes avantaj avantaj Asociatia noastra la data de 15.10.2013, a chemat in instanta pe parata X pentru recuperarea unei datorii de 11 859,09 lei, la care Judecatoria Sectorului 5 ... (vezi toată discuția)
Penalizare sau dobanda remuneratorie silviu1975 silviu1975 Buna ziua, Asociatie de proprietari castiga cu sentinta definitiva un proces cu un proprietar ce a refuzat sa plateasca cota parte de la reabilitarea ... (vezi toată discuția)