avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Speta - Anulare sau readucere in patrimoniu/plata ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Speta - Anulare sau readucere in patrimoniu/plata pretului

Bună ziua, stimaţi colegi şi forumişti împătimiţi.
Vă rog să mă ajutaţi cu un sfat privind o speţă complexă, după părerea mea.
Problema este următoarea:
În anul 2011, a fost încheiat un testament autentic prin care testatorul lasă ca moştenire unor soţi, un imobil apartament (garsonieră), "în semn de dragoste şi preţuire faţă de aceştia ..", ş.a.m.d.
În luna ianuarie 2013, testatorul decedează, iar cei doi soţi doresc să meargă la notar pentru acceptarea succesiunii.
Din păcate, la notar li se spune că nu au niciun drept asupra imobilului respectiv, întrucât există încheiat un contract de vânzare-cumpărare.
După efectuarea demersurilor la OCPI, am intrat în posesia unui contract de vânzare-cumpărare cu clauză de uzufruct viager, încheiat în 28.12.2012, între un nepot de soră cu defunctul şi soţia acestuia.
Doresc să ştiu care ar fi variantele pentru ca şi cei doi soţi pentru care s-a testat să primească imobilul respectiv ori preţul pentru care a fost vândut.
Să solicit anularea contractului de vânzare-cumpărare pentru lipsa întreţinerii, testatorul decedând, în mod convenabil în luna ianuarie 2013 ori să solicit la notar dezbaterea succesiunii şi readucerea în masa partajabilă a bunului testat?
Dacă puteţi să mă lămuriţi, v-aş fi recunoscător!

Vă mulţumesc anticipat pentru solicitudine!
Speţa a luat o întorsătură radicală şi aş avea nevoie de ajutorul dumneavoastră pentru a stabili modalitatea de soluţionare.
Astfel, am aflat că în data de 17.07.2012, deci cu aproximativ 5 luni înainte de data încheierii Contractului de vânzare-cumpărare, defunctul s-a prezentat la acelaşi Birou Notarial, unde a dat o declaraţie de revocare a Testamentului clienţilor noştri şi a încheiat un alt Testament, în favoarea cumpărătorilor. Între timp, s-a finalizat şi succesiunea de pe urma defunctului, fiind eliberat un certificat de moştenitor cu unic moştenitor (tatăl clientei noastre), în calitate de frate al defunctului, renunţând la moştenire o soră, un nepot de frate predecedat, o nepoată de frate predecedat, precum şi pârâtul-cumpărător - în calitate de nepot de frate predecedat. Motivele pentru care acesta din urmă a renunţat la moştenire sunt lesne de înţeles.
În acest sens, s-a încheiat un act adiţional la contractul de asistenţă juridică
M-am gândit la o soluţie şi doream să aflu şi alte opinii, în sensul că formulez o acţiune, pe care o adresez instanţei de ultim domiciliu al defunctului, care este şi instanţa de la locul situării imobilului, având mai multe capete de cerere, după cum urmează:
- anularea Contractului de vânzare-cumpărare din 28.12.2012, potrivit art. 2247 Cod Civil;
- constatarea revocării voluntare exprese a Testamentului din 17.07.2012, prin care defunctul a instituit legatari cu titlu particular pe cumpărătorii din Contractul de mai sus;
- nulitatea certificatului de moştenitor emis la 20.03.2013 (după dezbaterea succesiunii), conform art. 1134 Cod Civil;
- constatarea că din masa partajabilă face parte şi imobilul ce a făcut obiectul Contractului de vânzare-cumpărare;
- constatarea ca unic moştenitor a numitului (fratele defunctului - singurul care a acceptat moştenirea), atât în ceea ce priveşte imobilului mai sus amintit, cât şi în ceea ce priveşte imobilul menţionat deja în certificatul de moştenitor.
Aştept părerile dumneavoastră care, în orice caz, la momentul de faţă, sunt mai avizate decât ale mele :).
Vă mulţumesc anticipat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament/contract vanzare cumparare/donatie? claudia_petre claudia_petre Buna ziua. Ingrijesc o femeie in varsta care doreste sa imi lase locuinta. Mentionez ca are nepoti din partea surorii. Va rog sa imi spuneti ce act trebuie ... (vezi toată discuția)
Revocare testament ARISTITA MARCU ARISTITA MARCU Buna seara! am nevoie de niste lamuriri in aceasta problema 1.batran -sotie si fiica decedate-succesiune facuta 2.unicii mostenitori-3 nepoti din partea ... (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare-cumparare, imputernicire evadne24 evadne24 Promitentul-vânzător A incheie cu promitentul-cumpărător B un antecontract de vanzare-cumparare a unui teren, in baza unei imputerniciri date de catre C, ... (vezi toată discuția)