avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... contestatie sanctiune disciplinara la functionarul ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

contestatie sanctiune disciplinara la functionarul public

Vă rog să-mi spuneţi care este termenul în care se poate contesta o sancţiune disciplinară în cazul funcţionarului public şi în ce temei legal.Vă mulţumesc
Cel mai recent răspuns: Adriana Stanica , Consilier juridic 15:49, 15 Aprilie 2013
"Functionarul public nemultumit de sanctiunea aplicata se poate adresa instantei de contencios administrativ, solicitand anularea sau modificarea, dupa caz, a ordinului sau dispozitiei de sanctionare." ( a se vedea at. 80 din L 188.1999)
Potrivit L 554/2004,legea contencisoului administrativ, inainte de a se adresa instantei de contencios adm. este necesara parcurgerea procedurii prealabile de catre persoana vatamanta intr-un drept al sau sau interes legitim prin act adm individual.
Legea 554/2004 -art 7 precizeaza:
Art. 7. - (1) Înainte de a se adresa instanţei de contencios administrativ competente, persoana care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim printr-un act administrativ individual trebuie să solicite autorităţii publice emitente sau autorităţii ierarhic superioare, dacă aceasta există, în termen de 30 de zile de la data comunicării actului, revocarea, în tot sau în parte, a acestuia.

Termenul in care se poate introduce cererea la instnata de contencios administrativ (dar numai dupa parcurgerea procedurii prealabile),este prevazut expres de art. 11 din l 554/2004 , care precizeaza că" cererile prin care se solicită anularea sau modificarea, după caz, a ordinului sau dispoziţiei de sancţionare se pot introduce în 6 luni de la data comunicării deciziei motivate prin care şeful ierarhic superior celui care a aplicat sancţiunea se pronunţă asupra contestaţiei functionarului sancţionat sau de la data expirării termenului de soluţionare a plângerii prealabile, respectiv data expirării termenului legal de soluţionare a cererii
Prin urmare, inainte de a sesiza instanta de contencios adm, este necesar sa urmati procedura prealabila instituita de art. 7 din L 554/2004 (actualizata in 2013)


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie de sancþionare cu mustrare scrisã - termen de contestare iuriana iuriana Aş dori sa-mi spuneţi care este termenul de contestare a unei decizii de sancţionare cu Mustrare scrisa a unui funcţionar public (vezi toată discuția)
Temeiul legal al termenului de contestare a sancþiunii disciplinare dispuse în cazul unui funcþionar public Laurys Laurys Buna ziua, Ma puteti ajuta cu urmatoarea informatie: care este termenul in care poate fi contestata decizia de sanctionare disciplinara aplicata prin ordin ... (vezi toată discuția)
Sanctionare disciplinara functionari publici costache80 costache80 Va rog sa-mi spuneti care este termenul in care se poate contesta o sanctiune disciplinara aplicata unui functionar public de conducatorul unei institutii ... (vezi toată discuția)