avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de vanzare cumparare - pret derizoriu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de vanzare cumparare - pret derizoriu

Mama mea a vandut la varsta de 88 ani terenul agrigol din posesia familiei la un pret derizoriu. Intrebarea mea este: Se poate solicita cumparatorului diferenta de pret pana la pretul pietei? Care este procedura si care este termenul in care se poate face solicitarea. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 16:01, 23 Februarie 2009
Daca dovediti ca pretul a fost mult subevaluat, inseamna ca pretul este neserios, astfel ca mama poate introduce o actiune de constatare a nulitatii actului din acest motiv. Ceea ce vi se pare dv. sau noua evident, nu este evident si pentru instanta, astfel ca neseriozitatea pretului trebuie dovedita, prin inscrisuri.
Art. 948 C.civ., statueaza condiţiile esenţiale pentru validitatea unei convenţii, respectiv:
1. Capacitatea de a contracta;
2. Consimţământul valabil al părţii ce se obligă;
3. Un obiect determinat;
4. O cauză licită
Daca una dintre aceste conditii nu a fost indeplinita la data incheierii actului, actul juridic este nul absolut. ;)
Ultima modificare: Duminică, 22 Februarie 2009
Corina Capotã, Avocat
Potrivit art. 1303 Cod civil, prin preţ serios se înţelege preţul care constituie o cauză suficientă a obligaţiei asumate de vânzător de a transmite dreptul de proprietate asupra bunului ce formează obiectul vânzării. Seriozitatea preţului depinde de existenţa unei proporţii între cuantumul preţului fixat de părţile contractante şi valoarea reală a bunului vândut, insa aprecierea acestei proportii este atributul suveran al instantelor de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neseriozitatea pretului art.1303 c.civ Gociu și Asociații Societate Civilă de Avocați Gociu și Asociații Societate Civilă de Avocați Buna ziua! Am in lucru o speta legata de neseriozitatea pretului, se invoca art.1303 C.civ. In discutie este vanzarea unui teren, pt un pret de 4 ori mai ... (vezi toată discuția)
Anulare act vanzare-cumparare axinte axinte Buna ziua Ce sanse de castig ar avea un proces pentru anularea vanzarii cu 3000 ron a unui teren de 900mp si casa, in baza articolului 1303 Cod civil (pret ... (vezi toată discuția)
Pret neserios fresh6789 fresh6789 Buna seara! Daca pretul platit pentru o casa este de 10 ori mai mic decat valoarea de piata a casei respective, poate fi considerat acesta ca neserios? ... (vezi toată discuția)