avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cine e vinovat ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cine e vinovat ?

undeva departe,in mediu rural,un om avea o mica gospodarie . Casa,gospodaria o avea mai departe de sat,era singur,in rest vecinii lui erau terenurile altor oameni si padure. Pentru ca pe acolo nu trecea mai nimeni,omul acesta a dezlegat cainele sau noaptea trecuta ca sa se mai plimbe,iar dimineata nu si-a legat cainele. S-a intamplat ca in ziua respectiva,sa lase poarta de intrare intre-deschisa,si chiar in ziua respectiva,s-a nimerit ca un alt om sa treaca pe acolo pe o mica carare. Cainele simtind pe omul acesta,a iesit pe poarta si s-a napustit asupra calatorului muscandu-l.

intrebare:
Cine se face vinovat?

1) Cainele ca l-a muscat pe calator.
2) stapanul cainelui ca nu si-a legat cainele si a uitat sa incuie poarta.
3) Calatorul ca a trecut pe acolo.

Se va cere si o explicatie de ce se face vinovat pe cine ati ales.
Cel mai recent răspuns: Tarzan2012 , utilizator 20:25, 23 Martie 2013
Am avut sentimentul că ne spuneţi o poveste, Tarzan :) Un om avea o căsuţă lângă o pădure, era singur şi izolat....
Ok, să spunem că vinovaţi cu adevărat nu există . Poate este destinul, că drumeţul acela a trecut pe acolo taman la momentul la care câinele nu apucase să fie legat . Cu toate acestea, stăpânul câinelui, care poate a avut motive întemeiate pentru care nu a legat câinele , poate i-a fost rău, sau altceva bine justificat .Cu toate acestea , stăpânul câinelui poate fi tras la răspundere , existând temeiuri pentru răspunderea civilă delictuală pentru fapta animalelor aflate în paza juridică a sa. Dacă drumeţul intentează acţiune în instanţă , ar putea avea câştig de cauză , dacă nu se dovedeşte fapta victimei înseşi ori fapta unui terţ. Conform legii civile ,, proprietarul unui animal sau cel care se serveşte de el răspunde, independent de orice culpă, de prejudiciul cauzat de animal, chiar dacă acesta a scăpat de sub paza sa;nu există răspundere atunci când prejudiciul este cauzat exclusiv de fapta victimei înseşi ori a unui terţ sau este urmarea unui caz de forţă majoră.
=D>

Eu as merge pe prima varianta. Consider ca, cainele, in animalitatea lui, cu simturile ascutite, dupa cum ati spus, putea sa nu se lase purtat doar de instincte si sa dea o sansa si constiintei care ii urla in timpane "NU! NU! NU!" si astfel sa se abtina, eventual sa se rezume la o fugareala a calatorului cere, bineinteles ca este vinovat ca a tulburat linistea launtrica a cainelui batand carari mici si nebatute de mult (avand in vedere faptul ca acea carare era mica, asta e un semn clar ca nu prea trecea nimeni pe acolo). Parerea mea :P
Ultima modificare: Vineri, 22 Martie 2013
Ciprian Maftei, Consilier juridic
Stapanul,fapta inspaimantatoare se petrecea ziua sau noaptea? z:D
Cred "ca cand" se ingana ziua cu noaptea
Gabriela19722 a scris:

Stapanul,fapta inspaimantatoare se petrecea ziua sau noaptea? z:D


ziua s-a petrecut incidentul. Am mentionat ca cainele fusese dezlegat seara ca noaptea sa se mai plimbe si el,nu mereu legat,dar dimineta stapanul nu l-a legat....a trecut ore si cam pe la pranz trece un om......cainele iese din curte si......

cine se face vinovat? :O

Alte discuții în legătură

Atacul uni caine turdeanu turdeanu Buna ziua, O persoana intra in curtea unei case, deschizand poarta, care nu era blocata, iar proprietarii nu sunt prin preajma. Face cativa pasi in ... (vezi toată discuția)
Copilul meu a fost muscat de cainele vecinilor in strada si fapta a fost clasata ca fapta nu exista r.bobo.r r.bobo.r Buna seara.La incepul lunii lui septembrie copilul meu aflanduse in fata imobilului la joaca pe strada pe care locuiesc a fost atacat pe trotuar de cainele ... (vezi toată discuția)
Cainele vecinului JMarius JMarius Buna seara. De ceva vreme m-am mutat la sat. Pe strada unde stau un vecin are un caine care umbla dezlegat. Am incercat sa vb cu el insa degeaba nu ai cu cine. ... (vezi toată discuția)