avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Atacul uni caine
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Atacul uni caine

Buna ziua,

O persoana intra in curtea unei case, deschizand poarta, care nu era blocata, iar proprietarii nu sunt prin preajma. Face cativa pasi in interiorul curtii si este atacata de cainele proprietarilor casei. Persoana este muscata de caine si in lupta cu cainele cade , se loveste la cap si moare. Va rog sa imi spuneti cine este raspunzator in fata legii de moartea persoanei. Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 24 August 2020
turdeanu, utilizator
10 din 10 utilizatori consideră
acest răspuns util
mortul. Se va deschide un dosar penal pt ucidere din culpa, se va clasa, dat fiind faptul ca persoana vinovata a decedat.
cainele se afla pe proprietate privata inchisa.. daca omul a patruns in curtea altuia, doar nu o sa ii scoata careva pe proprietari vinovat de moartea omului.. a fost un accident nefericit..
Ultima modificare: Luni, 24 August 2020
gi-jane2, moderator
De moartea persoanei intr-adevăr nu răspund stăpânii, însă din punctul meu de vedere o acțiune în răspundere civilă delictuală, în varianta răspunderii proprietarului pentru fapta ilicită a animalului, s-ar putea admite de vreme ce animalul era dezlegat, poarta nu era închisă!
Multumesc pentru raspunsuri.

Situatia nu e reala, dar a fost la un pas de a fi reala (persoana si-a revenit din lesin, ambulanta chemata etc...) si am tras o spaima sora cu moartea. De aceea ma intreb ce obligatii are un proprietar de caine. Din cate am inteles din raspunsuri daca se intampla un accident, stapanii nu sunt vinovati. Pentru ca ei de aceea si-au luat caine, ca sa apere curtea, asa ca nu pot fi acuzati ca il tin dezlegat. Iar poarta era inchisa, dar nu blocata, la fel, probabil nu pot fi acuzati nici ca nu si-au blocat poarta. Pai e bine de stiut si de deschis ochii pe unde umblam. Problema a fost ca persoana care a intrat era obisnuita sa intre asa, numai ca nu a mai intrat de cand a aparut acel caine.

Totusi va rog sa imi spuneti care e legea care se ocupa de raspunderea stapanilor de animale.
Va multumesc.

Ultima modificare: Luni, 24 August 2020
turdeanu, utilizator
8 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
era inchisa poarta, domnule avocat, iar cainele nu trebuie sa stea legat in lant, era la proprietar in curte. Cainele nu a iesit pe strada, ci omul a intrat aiurea in curtea altuia.
De aceea ma intreb ce obligatii are un proprietar de caine

are obligatia sa il tina in curte, sa se asigure ca nu iese din acea curte, daca iese si produce pagube, vatamari etc, raspunde civil, penal etc.
pe viitor, nu ar fi rau sa incuie poarta
Ultima modificare: Marți, 25 August 2020
gi-jane2, moderator
cum adica...fapta ilicita a animalului....un caine care apara proprietatea nu face ceva ilicit... dar un om care intra pe o proprietate ........
Ultima modificare: Marți, 25 August 2020
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Cine e vinovat ? Tarzan2012 Tarzan2012 undeva departe,in mediu rural,un om avea o mica gospodarie . Casa,gospodaria o avea mai departe de sat,era singur,in rest vecinii lui erau terenurile altor ... (vezi toată discuția)
Caine de paza, raspunderea proprietarului Vipera78 Vipera78 Sa presupunem ca o persoana patrunde in curtea casei unde se afla un caine de paza, pe poarta este afisat un sticker cu \"Atentie caine periculos\", persoana ... (vezi toată discuția)
Bună! vecinul meu are un caine ciobănesc mare și agresiv ... MarIA88C MarIA88C Bună! Vecinul meu are un caine ciobănesc mare și agreziv. Il țin legat ziua și seara il dezleagă. Țin sa mentionez că noi locuim la țară. De multe ... (vezi toată discuția)