avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Banii pentru concediu neefectuat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Banii pentru concediu neefectuat

buna ziua
lucrez de aproape doi ani in cadrul unei firme si de curand am hotarat sa imi inchei activitatea la aceasta firma.
precizez ca pana acum nu am luat bani pe concediu si nici nu am avut concediu.
as dori sa stiu daca o data cu lichidarea mi se cuvin si acei bani chiar daca nu i-am cerut pana acum niciodata.
trebuie sa fac vreo cerere anume sau angajatorul are obligatia sa mi-i ofere in momentul in care se efectueaza lichidarea?
precizez ca banii pe concediu care as dori sa ii solicit sunt pe anul trecut.
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:01, 26 Martie 2013
Potrivit disp.din Codul muncii privitoare la concedii(Capitolul lll) ,in art.144 se arata clar ca dreptul la concediul de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si el nu poate forma obiectul vreunei cesiuni,,renuntari sau limitari.
Regula care se aplica in materie de concedii de odihna este aceea potrivit cu care concediul de odihna se efectueaza in fiecare an,,salariatul fiind obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat,exceptand acele situatii expres prevazute de lege sau acele situatii cand din considerente obiective , concediul nu poate fi efectuat.
Legea permite efectuarea c.o in anul urmator .dar numai in cazurile expres prevazute de lege sau ccm aplicabil, imprejurare in care angajatorul este obligat ( art.146 codul muncii) sa acorde concediul pana la sf. anului urmator,salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat intregul c.o.
Codul muncii ofera, de asemenea solutia compensarii in bani a c.o. neefectuat,aceasta fiind permisa numai in cazul incetarii c.i.m.-art.146 alin,4 codul muncii.
Prin urmare,data fiind incetarea raportului contractual dintre dv. si angajatorul dv,. compensarea in bani a c.o neefectuat este o masura legala,si se va acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.(ptr anul in curs)
De regula, angajatorii cunosc faptul ca la incetarea cim, au obligatia de a compena in bani c.o neefectuat ptr anul in curs, nefiind necesara o solicitare scrisa din partea dv. Totusi, tb. sa faceti discutie cu angajatorul in legatura cu compensarea si a c.o pe anul trecut neefectuat, ce ar fi trebuit acordat in natura pana la sfarsitul acestui an calendaristic.
@ mogutz

Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca, conform art. 146 alin. (4) din Codul muncii.

Astfel la incetarea c.i.m., puteti solicita angajatorului restituirea indemnizatiei aferente concediului de odihna neefectuat.... in caz contrae, puteti sesiza ITM-ul si/sau puteti promova o actiune in instanta impotriva angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare concediu odihna olguta79 olguta79 O firma este obligata sa acorde concediu de odihna unui salariat care a fost angajat in perioada mai 2012-noiembrie 2012 , tinand cont ca desfacerea ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna adinaiuliana adinaiuliana Buna ziua, Am ramase de anul trecut 16 zile de concediu. Exista o limita de timp in care trebuie luate? Multumesc (vezi toată discuția)
Am 10 zile de concediu pe 2011,mi se vor plati in 2012,s-au pot sa le iau si in 2012?? claudiughebauer claudiughebauer Este o data pana la care sunt obligat sa imi fac concediul ,le pierd daca nu am luat concediu???? (vezi toată discuția)