avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Modalitate ridicare pensie decedat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Modalitate ridicare pensie decedat

In urma decesului unuia din parinti (tatal)celalat parinte a vrut sa ridice ultima pensie din contul celui decedat iar cei de la banca nu au vrut deoarece nu are certificat de mostenitor.noi nu vrem sa dezbatem mostenirea deocamdata (mama si cei doi copii)iar pt. suma de 540ron nustiu daca se merita sa cheltuim la un notar suma de aproximativ 300ron .este totusi legal daca sotul supravietuitor are certificatul de deces al celiui decedat,certificat de casatorie,consimtamintul celor doi copii sa ridice acesta suma,banca sa refuze eliberarea pensiei ?

(Interventie moderator: Va rog sa nu mai scrieti cu majuscule, contravine regulamentului forumului. Va multumesc)
Ultima modificare: Vineri, 22 Martie 2013
AV. GABRIELA GERBER, Avocat
Cel mai recent răspuns: Adolfina Pop , Consultant fiscal 20:36, 22 Martie 2013
Da, este legal cum a procedat banca deoarece nu numai sotia este mostenitoare.
Oricum va trebui sa dezbateti succesiunea si cu cat mai repede cu atat mai bine.
Daca succesiunea se finalizeaza in termen de 2 ani de la data decesului, NU datorati Statului nici un impozit. Daca se depaseste termenul de 2 ani si nu se finalizeaza succesiunea, va trebui sa platiti impozitul datorat Statului, conform Codului Fiscal de 1% calculat asupra valorii masei succesorale
Atentie, conform art 77 ind. 1 din Codul Fiscal, impozitul mentionat se aplica numai raportat la valoarea bunurilor imobile, nu la intreaga masa succesorala.

adolfinapop a scris:

...impozitul datorat Statului, conform Codului Fiscal de 1% calculat asupra valorii masei succesorale...


Ultima modificare: Vineri, 22 Martie 2013
ContSters267464, utilizator
Art. 77 ind1 Cod fiscal, alin. (3) prevede urmatoarele:
" Pentru transmisiunea dreptului de proprietate şi a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moştenire nu se datorează impozitul prevăzut la alin. (1), dacă succesiunea este dezbătută şi finalizată în termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. În cazul nefinalizării procedurii succesorale în termenul prevăzut mai sus, moştenitorii datorează un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale"

Normelor Metodologice date in aplicarea art.77 indice 1 stipuleaza ca:
" g) impozitul se calculează și se încasează la valoarea proprietăţilor imobiliare cuprinse în masa succesorală.
Masa succesorală, din punct de vedere fiscal şi în condiţiile art. 77^1 alin. (1) şi (3) din Codul fiscal, cuprinde numai activul net imobiliar. În scop fiscal, prin activul net imobiliar se înţelege valoarea proprietăţilor imobiliare după deducerea pasivului succesoral corespunzător acestora. În pasivul succesiunii se includ obligaţiile certe și lichide dovedite prin acte autentice și/sau executorii, precum și cheltuielile de înmormântare până la concurenţa sumei de 1.000 lei, care nu trebuie dovedite cu înscrisuri. În cazul în care în activul succesoral se cuprind și bunuri mobile, drepturi de creanţă, acţiuni, certificate de acţionar etc., se va stabili proporţia valorii proprietăţilor imobiliare din totalul activului succesoral, iar pasivul succesoral se va deduce din valoarea bunurilor mobile, respectiv imobile, proporţional cu cota ce revine fiecăreia din categoriile de bunuri mobile sau imobile. După deducerea pasivului succesoral corespunzător bunurilor imobile, din valoarea acestora se determină activul net imobiliar reprezentând baza impozabilă;"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatii impozabile??? andrei_pap87 andrei_pap87 se poate deschide un cont la banca in vederea strangerii de donatii in bani pentru o familie nevoiasa? ..daca da,care sunt demersurile? ...astfel de donatii ... (vezi toată discuția)
Impozitul catre stat in cazul mostenirii titlurilor tezaur VSim VSim Buna ziua As dori sa stiu care este impozitul catre stat in cazul mostenirii titlurilor Tezaur. Multumesc (vezi toată discuția)
Impozit pe tranzactie in instanta hapi hapi Am vandut un imobil plus teren aferent acum o luna ,iar actualii proprietari nu au putut intabula imobilul pe numele lor pentru ca li s-a zis ca eu trebuie sa ... (vezi toată discuția)