avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... impozitul catre stat in cazul mostenirii titlurilor ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

impozitul catre stat in cazul mostenirii titlurilor Tezaur

Buna ziua

As dori sa stiu care este impozitul catre stat in cazul mostenirii titlurilor Tezaur.

Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Iunie 2022
VSim, utilizator
Cel mai recent răspuns: VSim , utilizator 01:36, 15 Iunie 2022
Același ca la fiecare moștenire: 1% din valoarea masei succesorale.
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, dar masa succesorală din punct de vedere fiscal cuprinde numai activul net imobiliar

Conform Normelor metodologice de aplicare a C. fiscal (pct. 33)

„În cazul în care în activul succesoral se cuprind şi bunuri mobile, drepturi de creanţă, acţiuni, certificate de acţionar etc., se va stabili proporţia valorii proprietăţilor imobiliare din totalul activului succesoral, iar pasivul succesoral se va deduce din valoarea bunurilor mobile, respectiv imobile, proporţional cu cota ce revine fiecăreia din categoriile de bunuri mobile sau imobile.
După deducerea pasivului succesoral corespunzător bunurilor imobile, din valoarea acestora se determină activul net imobiliar reprezentând baza impozabilă”.

Altefl spus, da, este 1%, dar nu-i chiar din tot ce ... mișcă.
Și oricum, acest impozit de 1/%, aplicat la activul net imobiliar, se datoarează doar în cazul nefinalizării succesiunii în termen de 2 ani de la deces.
Ultima modificare: Duminică, 12 Iunie 2022
Nicoleta Cristina Romașcanu, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc pentru raspunsuri.

Imi pare rau d-na avocat dar nu am inteles absolut nimic din ce-ati spus (desi sint convins ca este corect cf. normelor).
Sa luam un exemplu foarte simplu. Sa presupunem ca masa succesorala e formata din 1 milion de lei bagati in titluri de stat Tezaur. Si atit, nimic altceva. Daca puteti sa-mi spuneti care ar fi impozitul catre stat, macar aproximativ. (Stiu ca daca fac succesiunea in limita de 2 ani nu se mai plateste, dar asa, ca informare, daca totusi nu s-ar face, desi pb. in realitate o sa se faca.)
Deasemenea, tot aproximativ si cu titlu informativ, cam cit ar fi taxele notariale. Inteleg ca tot pe la 1% (doar ca astea se platesc oricum).

Multumesc din nou pentru timpul acordat.
Ultima modificare: Duminică, 12 Iunie 2022
VSim, utilizator
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
VSim a scris:

Imi pare rau d-na avocat dar nu am inteles absolut nimic din ce-ati spus


Chiar nimic nu ați înțeles?
Trebuie, oare, să explic rezultatul înmulțirii cu zero? Mira-m-aș. (cred că nu ați citit cu atenție).

Spuneam că impozitul se aplică la activul net IMOBILIAR (adică avem în vedere valoarea IMOBILELOR defunctului, nu și valoarea izmenelor lui, de exemplu, care sunt bunuri ... mișcătoare/mobile).

Apoi ați cerut „să presupunem” că nu există „nimic altceva.”
Dacă nu există „nimic altceva” (dacă defunctul nu avea niciun bun imobil în patrimoniul său), atunci baza de impozitare este zero. Și 1% din zero înseamnă ...


Cod fiscal
Art. 62. - Venituri neimpozabile
În înţelesul impozitului pe venit, următoarele venituri nu sunt impozabile:
...
p) sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare şi aur de investiţii, primite cu titlu de moştenire ori donaţie. Pentru proprietăţile imobiliare, în cazul moştenirilor şi donaţiilor se aplică reglementările prevăzute la art. 111 alin. (2) şi (3);


Art. 537. - C. civ.
Sunt imobile terenurile, izvoarele şi cursurile de apă, plantaţiile prinse în rădăcini, construcţiile şi orice alte lucrări fixate în pământ cu caracter permanent, platformele şi alte instalaţii de exploatare a resurselor submarine situate pe platoul continental, precum şi tot ceea ce, în mod natural sau artificial, este încorporat în acestea cu caracter permanent.

Pentru onorariul notarului, îl întrebați pe el.
Ultima modificare: Luni, 13 Iunie 2022
Nicoleta Cristina Romașcanu, Avocat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mai pe scurt ca sa intelegeti, nu platiti impozit.
Daca intarziati cu dezbaterea mostenirii si se fac 2 ani de la deces, platiti 1% din valoarea mostenita.

Alte discuții în legătură

Modalitate ridicare pensie decedat vrinceanumihaela vrinceanumihaela In urma decesului unuia din parinti (tatal)celalat parinte a vrut sa ridice ultima pensie din contul celui decedat iar cei de la banca nu au vrut deoarece nu ... (vezi toată discuția)
Donatii impozabile??? andrei_pap87 andrei_pap87 se poate deschide un cont la banca in vederea strangerii de donatii in bani pentru o familie nevoiasa? ..daca da,care sunt demersurile? ...astfel de donatii ... (vezi toată discuția)
Proprietate ContSters154241 ContSters154241 Daca un parinte se sinucide....unicul copil mosteneste ? si activele si pasivele ?X-( (vezi toată discuția)