avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executarea silitã prin poprire
Discuție deschisă în Executare silită

Executarea silitã prin poprire

Înfiinţarea unei popriri solicitată de către "un consiliu local" pentru o amendă (pentru parcare) neplătită, solictare de înfiinţare adresată angajatorului (care este o instituţie publică) se poate face doar în temeiul adresei de înfiinţare a popririi şi a titlului executoriu trimise de către (consiliul local) sau executarea silită prin poprire se poate face doar prin intermediul executorului judecătoresc, şi după procedurile prevăzute în codul de procedură civilă (în situaţia de faţă în condiţiile prevăzute de noul cod de procedură civilă)?

Părerea mea este că înfiinţarea popririi asupra veniturilor unui salariat pentru neplata unei amenzi se poate face doar de către un executor judecătoresc, avţnd în vedere următoarele:
- art. 149, alin. 4 din O.G. 92/ 2003 (codul de procedură fidcală) - "(4) Sumele ce reprezintă venituri băneşti ale debitorului persoană fizică, realizate ca angajat, pensiile de orice fel, precum şi ajutoarele sau indemnizaţiile cu destinaţie specială sunt supuse urmăririi numai în condiţiile prevăzute de Codul de procedură civilă"
iar
la art. 623 din noul cod de procedură civilă "Executarea silita a oricarui titlu executoriu, cu exceptia celor care au ca obiect venituri datorate bugetului general consolidat sau bugetului Uniunii Europene si bugetului Comunitatii Europene a Energiei Atomice, se realizeaza numai de catre executorul judecatoresc, chiar daca prin legi speciale se dispune altfel"
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 15:09, 25 Martie 2013
Nu cred ca ati citit cu atentie dispozitiile pe care le citati. Referirea la Codul de Procedura civila este doar pentru a mentiona care sunt procentele in care pot fi urmarite silit aceste venitoru.

Cel de al doilea articol ar trebui sa va dea raspunsul, daca il cititi cum trebuie. Amenda e un venit pentru bugetul consolidat al statului.
Amenda se face venit la bugetul local asrfel ca sunt aplicabile dispoziţiile de la art.623 din noul cod de procedură civilă
Og 2/2001 zice cam asa :

art. 8 alin 3 :
Sumele provenite din amenzile aplicate persoanelor juridice în conformitate cu legislaţia în vigoare se fac venit integral la bugetul de stat, cu excepţia celor aplicate, potrivit legii, de autorităţile administraţiei publice locale şi amenzilor privind circulaţia pe drumurile publice, care se fac venit integral la bugetele locale.


Dumneavoastra nu stiti ce inseamna bugetul general consolidat.

2. bugetul general consolidat — ansamblul bugetelor componente ale sistemului bugetar agregate si consolidate pentru a forma un intreg: bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetul centralizat al unitatilor Administrativ-teritoriale, bugetul Trezoreriei Statului, bugetele institutiilor publice autonome, bugeteLe institutiilor publice finantate integral sau partial din bugetul de stat, din bugetul asigurarilor sociale de stat si din bugetele fondurilor speciale, dupa caz, bugetele institutiilor publice finantate Integral din venituri proprii, bugetul fondurilor provenite din credite externe contractate sau garantate de stat si ale caror rambursare, dobanzi si alte costuri se asigura din fonduri publice, bugetul fondurilor externe nerambursabile, precum si al altor entitati finantate in proportie de peste 50% din fonduri publice stabilite potrivit nOrmelor europene;
Legea 69/2010 art. 3 pct. 2

Asadar si bugetul local si bugetul de stat fac parte din bugetul general consolidat.

Exista unele primarii care executa prin executor judecatoresc, asta nu inseamna ca nu pot executa prin organul de executare bugetar.

Cand citesti rar Codul de procedura civila, poti intelege gresit ce scrie acolo.
Teeologic prevederea la care va referiti se interpreteaza in sensul ca executorii bancari si ai IFN-urilor nu mai pot executa silit pentru a recupera creantele acestor institutii financiare.
Acum avem executorii judecatoresti si pe cei fiscali. Executorii judecatoresti pot executa si creante ale statului. dar nu au competenta exclusiva pe aceasta, asa cum, in mod gresit considerati dumneavoastra.

p.s. : in cazul in care nu ati inteles deja :bugetul local se varsa in bugetul centralizat al unitatilor Administrativ-teritoriale, care se varsa in bugetul general consolidat.
Aveti aici o schema facuta de Curtea de conturi, ca sa va convingeti :
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 25 Martie 2013
ContSters214341, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita cu sau fara executor? cirnu72 cirnu72 Am cistigat in instanta cu o primaria a unui sector din Bucuresti dreptul de a cumpara un apartament in care locuim de 10 ani efectiv cu chirie, desi initial ... (vezi toată discuția)
Fonduri ue IrinaAndries IrinaAndries Buna ziua. 1. Camera de Conturi X a stabilit prin decizia nr. .... ca trebuie recuperata o suma cu titlu de accesorii fiscale de la doua persoane. Deci ele ... (vezi toată discuția)
Organ competent executare silita dan_co dan_co Buna ziua. Printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, pronuntata intr-un dosar penal, in care [u]o institutie publica[/u], [b]finantata integral de la ... (vezi toată discuția)