avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Atacarea unei hotarari a Consiliului Local
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Atacarea unei hotarari a Consiliului Local

Sunt consilier juridic stagiar la o societate mare si am o cauza mai complicata. Noi am obtinut o centrala termica prin aport in natura adus de Consiliul Jud. societatii noastre in 1997, pe extrasul de C.F. aparand "Statul - asupra terenului -expropriere si societatea noastra asupra constructiilor prin aport in natura adus de Cons. Jud." In 2002, s-a dat o hot. de Guv., prin care centrala noastra termica plus terenul aferent a fost trecut in domeniu public, pe baza unui inventar realizat de primar si inca 4 membrii (mentionez ca acest inventar nu este corect, deoarece nu corespunde suprafata). Apoi, in 2008, pe baza unei hot. a Consiliului Local al comunei respective, s-a trecut imobilul din proprietate publica in domeniul privat al comunei si s-au intabulat in C.F. in baza art.4 din L.213/1998. Mentionez ca in tot acest timp noi am platit impozitul pe acest imobil. Conducera societatii noastre doreste sa atacam aceste hotarari si inscrierea in C.F.
Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez, intrucat nu am colegi cu experienta.
Cel mai recent răspuns: camely07 , utilizator 13:46, 27 Februarie 2009
eu lucrez in tabara adversa. nu prea am inteles exact care este problema litigioasa, adica care era situatia bunului inainte de aportulul in natura, de ce a fost trecut in domeniul statului, si de ce daca statul a considerat terenul si centrala de interes public (sau care o fi fost motivul de expropiere) si de ce cons loc a decis ca nu este.
puteti ataca hot cons loc potrivit proceduriilor din legea 215/2001, Legea administraţiei publice locale.
1. din momentul in care centrala termica si terenul aferent au devenit "domeniu public" (banuiesc ca in baza HG din 2002 care a atestat bunurile din domeniul public pentru fiecare judet in parte) nu mai aveati cum sa platiti impozit pe acele bunuri (conform codului foscal, impozitul este datorat de proprietari, iar dvs nu mai erati proprietari; plus ca pentru bunurile domeniu public nu se percepe impozit).
2. hotararile consiliului local pot fi atacate in instanta competenta in baza legii 554/2006 in termen de maxim 1 an de la luarea la cunostinta a actului in cauza. Totusi, daca atacati HCL din 2008, in cel mai bun caz veti obtine trecerea bunurilor respective inapoi in domeniul public al comunei, in nici un caz revenirea lor in patrimoniul societatii dvs.
3. daca ati continuat sa platiti impozit pentru bunurile respective, puteti solicita administratiei financiare locale restituirea sumelor in cauza, intrucat, din moment ce bunurile au devenit domeniu public, dvs. nu mai datorati nici o suma cu titlu de impozit.
Acea centrala termica am folosit-o noi si inainte de 1997 si a fost adusa constructia ca aport in natura de Cons. Jud. societatii noastre printr-o incheiere, care constituie titlu de proprietate si care dupa parerea noastra nu poate fii anulat printr-o hot. de guv. Acea hot de guv de atestare a domeniului public este realizata pe baza unui inventar al bunurilor care apartin comunei, in care suprafata centralei termice figureaza 9400 mp, iar in realitate si in C.F. este de 2400mp. In concluzie este un inventar facut prost.
Apoi, in 2008 primarul a hotarat trecerea din domeniul public al comunei in domeniul privat al comunei. E legala chestia asta?
Referitor la impozit, mentionez ca noi am platit deoarece pana anul acesta eram inscrisi in C.F.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indreptare eroare materiala in anul 2008 printr-o hotarare de consiliu local s-a facut inventarierea ... sanseverina sanseverina In anul 2008 printr-o hotarare de consiliu local s-a facut inventarierea bunurilor care alcatuiesc domeniul privat al comunei, in intravilan. La anexa atasata ... (vezi toată discuția)
“comuna o****, jud. a****, deţine dreptul de proprietate publică ... alyx alyx “Comuna O****, jud. A****, deţine dreptul de proprietate publică asupra fântânii situate în com. O****, str. N***, nr. 8**, jud. A****, înscris în ... (vezi toată discuția)
Regimul juridic al cimitirelor FLORENTINA.PRIMBUCOV FLORENTINA.PRIMBUCOV În primul rând mulţumesc pentru raspunsurile primite! Îndrăznesc sa m-ai pun o întrebare . Conform Legii 213/98actualiz cimitirele fac parte din domeniul ... (vezi toată discuția)