avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Litigiu de munca - neplata salariului, solutii, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Litigiu de munca - neplata salariului, solutii, instanta competenta

buna,intrebarea mea este ca ce se poate face in privinta faptului ca firma la care a lucrat sotul meu nu vrea sa mai plateasca ultimul salar.el si-a dat demisia ca a fost constrans ,la data de 1 martie si pe data de 15 martie ar fi trebuit sa primeasca salarul.nici pana in ziua de azi au bagat bani.daca am fost la birou eu ,in locul sotului ca el nu este in tara ,pe langa faptul ca sa vorbit urat cu mine si mi-a trantit relefonul de birou mi-a spus ca nu baga bani pana cand sotul nu-si plateste ceva datorie si mi-a dat o hartie sa semnez ca eu restitui bani respectivi dar pe cand am cerut sa mi se arete ceva document sa justifice faptul ca sotul meu are datorii fata de firma, ma repezit ca nu are vreme.ce as putea face?mai poate sa-si recupereze salarul?si cum?inca ceva ma tot ameninta ca avocatii pt bani respectivi dar ei nu au vrut sa-mi arate nici un document cum este posibil?nu ar trebui sa aiba cu ce sa se justifice?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:06, 28 Martie 2013
Neplata salariului poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza carreia acel angajator isi are sediul

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia sotul dvs are domiciliul sau locul de munca.
Conform NCPC, rămâne tot Tribunalul instanţa competentă soluţionării litigiilor de muncă?
Intr-adevar, competenta materiala in solutionarea litigiilor de munca apartine Tribunalului ... competenta teritoriala este alternativa, si anume : Tribunalul in raza caruia isi are domiciliul sau locul de munca reclamantul
Ultima modificare: Marți, 26 Martie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
freeelis a scris:

Intr-adevar, competenta materiala in solutionarea litigiilor de munca apartine Tribunalului ... competenta teritoriala este alternativa, si anume : Tribunalul in raza caruia isi are domiciliul sau locul de munca reclamantul



D-le Vali, eu nu găsesc în textul de lege al C.muncii că Tribunalul (logic, de pe raza teritorială) este instanţa competentă, făcându-se referire doar la instanţa judecătorească competentă. NCPC lasă în "aer" competenţa instanţelor de soluţionare a litigiilor de muncă, rezultând că în acest sens operează doar legile speciale. Singura pseudo-dezlegare a acestei neînţelegeri o văd pe portalul instanţelor de judecată, unde este înscrisă competenţa Secţiei 1 Civilă a Tribunalelor în litigiile de muncă, însă aceste informaţii sunt postate de pe vremea vechiului C.proc.civ., care în temeiul art. 2 lit. c al vechiului cod identificau Tribunalele ca singurele instanţe competente (ca primă instanţă) în soluţionarea conflictelor de muncă.

1. Art.269 C.mun.
(1) Judecarea conflictelor de muncă este de competenţa instanţelor stabilite conform Codului de procedură civilă.
(1) Judecarea conflictelor de muncă este de competenţa instanţelor judecătoreşti, stabilite potrivit legii.
(2) Cererile referitoare la cauzele prevăzute la alin. (1) se adresează instanţei competente în a cărei circumscripţie reclamantul îşi are domiciliul sau reşedinţa ori, după caz, sediul.
...

Art. 275 C.mun.
Dispoziţiile prezentului titlu se completează cu prevederile Codului de procedură civilă.

2. C.proc.civ.
art.95 Tribunalele judecă:
1. în primă instanță, toate cererile care nu sunt date prin lege în competența altor instanțe;
.....

Art.94 nu regelmenteaza in sarcina Judecatoriilor litigiile de munca ...

3. Art. 210 din Legea nr.62/2011
Cererile referitoare la soluţionarea conflictelor individuale de muncă se adresează instanţei judecătoreşti competente în a cărei circumscripţie îşi are domiciliul sau locul de muncă reclamantul.

Coroborand cele trei acte normative , reiese ceea ce am postat anterior ...

Alte discuții în legătură

Declinare competenta puideurs puideurs Buna seara, Am si eu 2 intrebari: 1. Daca am omis sa depun la cererea de chemare în judecată în contenciosul ad-tiv plîngerea prealabilă, fără a ... (vezi toată discuția)
Competenta materiala ionu roman ionu roman Litigiile privind functionari publici- litigii de munca sunt de competentza Curtii de Apel sau a tribunalului? are Tribunalul competenta exclusiva pe ... (vezi toată discuția)
Procedura de solutionare a conflictelor de drepturi mike250 mike250 Procedura de solutionare a conflictelor de drepturi Conflictele de drepturi se solutioneza de catre instantele judecatoresti. (articolul 70 din Legea nr. ... (vezi toată discuția)