avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Litigiu de munca - neplata salariului, solutii, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Litigiu de munca - neplata salariului, solutii, instanta competenta

buna,intrebarea mea este ca ce se poate face in privinta faptului ca firma la care a lucrat sotul meu nu vrea sa mai plateasca ultimul salar.el si-a dat demisia ca a fost constrans ,la data de 1 martie si pe data de 15 martie ar fi trebuit sa primeasca salarul.nici pana in ziua de azi au bagat bani.daca am fost la birou eu ,in locul sotului ca el nu este in tara ,pe langa faptul ca sa vorbit urat cu mine si mi-a trantit relefonul de birou mi-a spus ca nu baga bani pana cand sotul nu-si plateste ceva datorie si mi-a dat o hartie sa semnez ca eu restitui bani respectivi dar pe cand am cerut sa mi se arete ceva document sa justifice faptul ca sotul meu are datorii fata de firma, ma repezit ca nu are vreme.ce as putea face?mai poate sa-si recupereze salarul?si cum?inca ceva ma tot ameninta ca avocatii pt bani respectivi dar ei nu au vrut sa-mi arate nici un document cum este posibil?nu ar trebui sa aiba cu ce sa se justifice?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:06, 28 Martie 2013
freeelis a scris:

1. Art.269 C.mun.
(1) Judecarea conflictelor de muncă este de competenţa instanţelor stabilite conform Codului de procedură civilă.
(1) Judecarea conflictelor de muncă este de competenţa instanţelor judecătoreşti, stabilite potrivit legii.
(2) Cererile referitoare la cauzele prevăzute la alin. (1) se adresează instanţei competente în a cărei circumscripţie reclamantul îşi are domiciliul sau reşedinţa ori, după caz, sediul.
...

Art. 275 C.mun.
Dispoziţiile prezentului titlu se completează cu prevederile Codului de procedură civilă.

2. C.proc.civ.
art.95 Tribunalele judecă:
1. în primă instanță, toate cererile care nu sunt date prin lege în competența altor instanțe;
.....

Art.94 nu regelmenteaza in sarcina Judecatoriilor litigiile de munca ...

3. Art. 210 din Legea nr.62/2011
Cererile referitoare la soluţionarea conflictelor individuale de muncă se adresează instanţei judecătoreşti competente în a cărei circumscripţie îşi are domiciliul sau locul de muncă reclamantul.

Coroborand cele trei acte normative , reiese ceea ce am postat anterior ...


Maestre, scapă înţelegerii mele ceva de care Dvs. sunteţi f. convins. ªi Curţile de Apel pot fi considerate instanţe competente pe litigiile de muncă atât timp cât conform NCPC sunt instanţele competente în a judeca în prima instanţă cauzele de contencios ad-tiv şi fiscal, având în vedere că în trecut litigiile de muncă se soluţionau de către Secţia de Comercială şi Contencios Ad-tiv din cadrul Tribunalelor... Nu văd să rezulte în mod cert că Tribunalele sunt instanţele care solutionează litigiile de muncă...
Vedeti si art.96 C.proc.civ., Curțile de apel judecă:
1. în primă instanță, cererile în materie de contencios administrativ și fiscal, potrivit legii speciale;
...

Asadar, Curtile de apelk au compoententa, in prima instanta, numai pentru cererile in materie de contencios administrativ si fiscal ..nu si pentru litigiile de munca ...
@tibi69

În privința soluționării conflictelor de muncă, ca și în privința soluționării conflictelor din alte materii ale dreptului, Codul de procedură civilă nu mai conține dispoziții referitoare la instanțele competente. Acestea sunt prevăzute în legile speciale.

Ultimul act normativ care a modificat legislația în materia conflictelor de muncă este Legea nr. 2/2013 privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă. Modificările aduse prevederilor Legii dialogului social nr. 62/2011 dispun, în mod explicit, că soluționarea conflictelor de muncă este de competența tribunalului ca primă instanță. Postez mai jos art. XX și art. XXI din Legea nr. 2/2013, act normativ care a intrat în vigoare în data de 15 februarie 2013.
ART. XX
Alineatul (1) al articolului 269 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 269
(1) Judecarea conflictelor de muncă este de competenţa instanţelor judecătoreşti, stabilite potrivit legii."
ART. XXI
Legea dialogului social nr. 62/2011, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 625 din 31 august 2012, se modifică după cum urmează:
1. Articolul 208 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 208
Conflictele individuale de muncă se soluţionează în primă instanţă de către tribunal."
2. Articolul 209 se abrogă.
3. Articolul 210 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 210
Cererile referitoare la soluţionarea conflictelor individuale de muncă se adresează tribunalului în a cărui circumscripţie îşi are domiciliul sau locul de muncă reclamantul."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declinare competenta puideurs puideurs Buna seara, Am si eu 2 intrebari: 1. Daca am omis sa depun la cererea de chemare în judecată în contenciosul ad-tiv plîngerea prealabilă, fără a ... (vezi toată discuția)
Competenta materiala ionu roman ionu roman Litigiile privind functionari publici- litigii de munca sunt de competentza Curtii de Apel sau a tribunalului? are Tribunalul competenta exclusiva pe ... (vezi toată discuția)
Procedura de solutionare a conflictelor de drepturi mike250 mike250 Procedura de solutionare a conflictelor de drepturi Conflictele de drepturi se solutioneza de catre instantele judecatoresti. (articolul 70 din Legea nr. ... (vezi toată discuția)