avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... beneficii angajare persoane cu handicap
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

beneficii angajare persoane cu handicap

Buna ziua,

In cazul in care angajatorul (sc cu peste 50 de angajati) incadreaza in munca persoane cu handicap, dar sub procentul de 4% din totalul angajatilor, care sunt avantajele de care beneficiaza?
Eu am gasit urmatoarele in L.448/2006:
- deducerea, la calculul profitului impozabil, a sumelor aferente adaptarii locurilor de munca..., a cheltuielilor cu transportul persoanelor cu handicap..., decontarea din bugetul asigurarilor pentru somaj a cheltuielilor specifice de pregatire, formare si orientare profesionala,
- ? o subventie de la stat, in conditiile prevazute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.
In privinta acestui punct sunt nelamurit, intrucat din L. 76/2002 inteleg ca beneficiaza de unele stimulente doar angajatorii care nu au obligatia de a incadra persoane cu handicap. Ori, potrivit 448/2006, toti angajatorii cu peste 50 de angajati au obligatia legala de a incadra persoane cu handicap.
Deci, dupa ce m-am invartit putin in cerc, inteleg ca subventia este inaplicabila in cazul de fata. Gresesc?

Exista si alte beneficii decat cele de mai sus?

Va multumesc foarte mult.
Cel mai recent răspuns: Constantin-Eugeniu , utilizator 21:20, 18 Iulie 2010
( Legea nr. 448 din 6 decembrie 2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1006 din 18 decembrie 2006) prevede:
Persoanele cu handicap pot fi incadrate in munca conform pregatirii lor profesionale si capacitatii de munca, atestate prin certificatul de incadrare in grad de handicap, emis de comisiile de evaluare de la nivel judetean sau al sectoarelor municipiului Bucuresti.
Autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.
Autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajeaza persoane cu handicap, pot opta pentru indeplinirea uneia dintre urmatoarele obligatii:
a) sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap;
b) sa achizitioneze produse sau servicii de la unitati protejate autorizate, pe baza de parteneriat, in suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat.
Fac exceptie de la aceste prevederi institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala.
Monitorizarea si controlul respectarii acestor prevederi se fac de catre Inspectia Muncii.
Angajarea persoanei cu handicap in munca se realizeaza in urmatoarele forme:
a) pe piata libera a muncii;
b) la domiciliu;
c) in forme protejate.
Formele protejate de angajare in munca sunt:
a) loc de munca protejat;
b) unitate protejata autorizata.

Buna ziua,
Sunt o persoana cu handicap accentuat (gradul 2), sunt de un an angajat printr o firma de leansing de personal, mi sa prelungit contractul de 2 ori la care se aduga si cate un act aditional pentru fiecare prelungire, sunt scutit de impozit pe venit de 4 luni pentru ca nu am stiut ma devreme de acest drept, sau poate nu i am dat importanta, intrebarea mea este alta, la cine trebuie sa ma adreses in firma pentru a fii transferat in firma pentru care lucrez efectiv?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avantaje certificat de handicap michirec michirec Firma angajatoare, are vreun avantaj de a angaja un salariat cu certificat de handicap accentuat?Salariatul stiu ca este scutit de impozit. (vezi toată discuția)
Facilitati angajator pt incadrarea persoanelor cu handicap marianicoo marianicoo de ce facilitati beneficiaza angajatorul daca incadreaza pers. cu handicap? ce sanctiuni risca daca nu incadreaza ? stie cineva care e procedura ? (vezi toată discuția)
Firmele(patronii) care nu angajeaza persoane cu handicap mihailescucr mihailescucr Sunt o persoana cu handicap accentuat,caut un loc de munca. Ma pot angaja? Ce se intampla cu firmele(patronii) care nu angajeaza persoane cu handicap? (vezi toată discuția)