avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Inregistrarea in scopuri TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Inregistrarea in scopuri TVA

Sunt persoana fizica care realizeaza venituri din vanzarea de bunuri - masa lemnoasa din padurea proprietate personala. Deoarece estimez ca suma veniturilor depaseste 220 000 RON va trebui sa ma inregistrez in scopuri TVA, conform Codului Fiscal?
La DGFP mi-au spus ca nu am mai avut cazuri, iar ulterior ca trebuie sa ma inregistrez la registrul comertului la PFA. Insa eu nu vad sensul. Padurea si lemnul sunt ale persoanei fizice si nu a PFA, ori PFA nu poate face vanzarea unor bunuri care nu ii apartin.
Cred ca cei de la Fisc sunt intr-o deruta totala!!!
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 12:02, 26 Martie 2013
ART. 42 Venituri neimpozabile
În înţelesul impozitului pe venit, următoarele venituri nu sunt impozabile:
g) veniturile primite ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul personal, altele decât câştigurile din transferul titlurilor de valoare, precum şi altele decât cele definite la cap. VIII^1. Sunt considerate bunuri mobile la momentul înstrăinării şi bunurile valorificate prin centrele de colectare, în vederea dezmembrării, care fac obiectul Programelor naţionale finanţate din bugetul de stat sau din alte fonduri publice.

norme metodologice
7^3. Este considerat bun mobil din patrimoniul personal masa lemnoasă exploatată în regie proprie de persoanele fizice potrivit prevederilor Codului silvic sau prin intermediul formelor de proprietate asociative, din pădurile pe care contribuabilii le au în proprietate, în volum de maximum 20 mc/an. Veniturile realizate de persoanele fizice din valorificarea acesteia direct sau prin intermediul formelor de proprietate asociative sunt venituri neimpozabile.

ART. 127 Persoane impozabile şi activitatea economică
(1) Este considerată persoană impozabilă orice persoană care desfăşoară, de o manieră independentă şi indiferent de loc, activităţi economice de natura celor prevăzute la alin. (2), oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activităţi.
(2) În sensul prezentului titlu, activităţile economice cuprind activităţile producătorilor, comercianţilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activităţile extractive, agricole şi activităţile profesiilor libere sau asimilate acestora. De asemenea, constituie activitate economică exploatarea bunurilor corporale sau necorporale în scopul obţinerii de venituri cu caracter de continuitate.

concluzii:
dpdv al impozitului pe venit, activitatea este scutita in limita a 20 mc/an.
in cazul TVA, trebuiesc indeplinite doua conditii: obtinerea de venituri cu caracter de continuitate si depasirea plafonului legal de scutire.
În opinia mea ar trebui să vă înregistraţi în scopuri de TVA ca persoana fizică, mai ales că veţi depăşi plafonul stabilit de art. 152 alin. 1 Cod fiscal (cei 220.000 lei). Îmi întemeiez această opinie pe prevederile art. 127 alin. 2 Cod fiscal şi normele de aplicare la acest articol şi aliniat, respectiv aliniatul 3 din norme "persoana fizică, care nu a devenit deja persoană impozabilă pentru alte activităţi, se consideră că realizează o activitate economică din exploatarea bunurilor corporale sau necorporale, dacă acţionează ca atare, de o manieră independentă, şi activitatea respectivă este desfăşurată în scopul obţinerii de venituri cu caracter de continuitate".

Multumesc pentru raspuns!
Vreau sa precizez ca volumul este mai mare de 20mc/an si cel mai probabil voi depasi plafonul de scutire, de 220000RON.
Problema care se pune este caracterul de continuitate. Ce se intelege prin acesta? Vanzarea de masa lemnoasa catre un agent economic autorizat sa exploateze o fac, de regula, in fiecare an, prin unul sau mai multe contracte de vanzare cumparare.
Desigur ca trebuie sa obtin aceste venituri pentru a putea plati contractul de administrare a padurii, a realiza impaduririle necesare ;i alte obligatii care-mi revin conform Legii46/2008-Codul Silvic.
Sunt obligat in acest caz sa ma inscriu in scopuri TVA si cum?
Trebuie sa eliberez in acest caz facturi ca persoana fizica? Este posibil acest lucru?
Multumesc!
Multumesc pentru raspuns.
Din pacate cei de la Directia de Finante (DGFP) spun ca nu stiu cum sa ma inregistreze. Ma trimit sa imi fac PFA, ca sa pot fi inregistrat in scop TVA. Insa masa lemnoasa este un bun pesonal si nu al PFA.
Contractele de administrare cu Ocolul Silvic este semnat de persoana fizica, adica proprietarul terenului. Ori in acest caz cu se pot deduce cheltuielile pe PFA de pe o factura eliberata tersoanei fizice. la fel si impozitele pe teren si alte facturi de lucrari?
Ultima modificare: Marți, 26 Martie 2013
flaviu_popescu, utilizator
depuneti decl. 020 pe care o gasiti aici:
[ link extern ]

impozitul pe venit se retine la sursa de catre platitorul venitului.

ART. 78 Definirea veniturilor din alte surse
(2) Venituri din alte surse sunt orice venituri identificate ca fiind impozabile, care nu se încadrează în categoriile prevăzute la art. 41 lit. a) - h), altele decât veniturile neimpozabile în conformitate cu prezentul titlu, precum şi cele enumerate prin normele metodologice elaborate în aplicarea prezentului articol.

ART. 79 Calculul impozitului şi termenul de plată
(1) Impozitul pe venit se calculează prin reţinere la sursă la momentul plăţii veniturilor de către plătitorii de venituri, prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului brut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pf sau pfa pot emite facturi ? tydor tydor Buna ziua...O persoana fizica poate emite factura si chitante altor persoane fizice sau juridice ? Aceasi intrebare v-as ruga pentru o PFA (daca exista ... (vezi toată discuția)
Tva persoana fizica r111 r111 Asi dori o lamurire: Am vandut un imobil.Cu suma incasata doresc sa renovez un alt imobil pe care il am deja in proprietate.Pentru a putea ... (vezi toată discuția)
Pfa cu norma de venit - sunt persoana fizica neimpozabila sau impozabila? alexberi alexberi Lamuriti-ma si pe mine in incalcitul Cod Fiscal. PFA cu norma de venit reprezinta o persoana fizica [b]neimpozabila [/b]sau [b]impozabila[/b]? Intreb in ... (vezi toată discuția)