avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... inscriere cartea funciara contract inchiriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

inscriere cartea funciara contract inchiriere

Se poate face, prin acordul partilor inscrierea la Cartea Funciara a unui contract de inchiriere al unui imobil pe o durata mai mica de 3 ani?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: rspataru , utilizator 14:00, 17 Martie 2011
Este foarte corect ce scrie pe site-ul ANCPI, asa prevede legea 7/1996:

Art. 19 - (1) Cartea funciară este alcătuită din titlu, indicând numărul ei şi numele localităţii în care este situat imobilul, precum şi din trei părţi:[...]

C. Partea a III-a, referitoare la înscrierile privind dezmembrămintele dreptului de proprietate şi sarcini, care va cuprinde:

a) dreptul de superficie, uzufruct, uz, folosinţă, abitaţie, servituţile în sarcina fondului aservit, ipoteca şi privilegiile imobiliare, precum şi locaţiunea şi cesiunea de venituri pe timp mai mare de 3 ani;

Acest lucru nu are de-a face cu valabilitatea locatiunii si nici nu inseamna ca o locatiune mai scurta nu poate fi notata (desi s-ar putea sa dati de incapatanarea unor functionari).
Ultima modificare: Marți, 2 Iunie 2009
ContSters20980, utilizator
stiu ca nu afecteaza valabilitatea locatiunii, ci se refera la opozabilitate.

Intrebaera era de ce in lege scrie "pe timp mai mare de 3 ani" si daca este obligatorie notarea locatiunii in c.f. daca se incheie pe o durata mai mare de 3 ani...

din cate inteleg nu este obligatorie.

Multumesc.
Acum mai exista aceasta limita de 3 ani ?
Vad ca aceasta discutie e mai veche dar cred ca nu are rost sa deschid un topic nou, avand in vedere ca practic intrebarea e aproape identica celei puse de Niklas, doar ca se refera la anul 2011...

Din ce am vazut, Legea cadastrului a fost modificata de OUG 64/2010...care prevede ca :
21. La articolul 19 alineatul (1) litera C, litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"a) dreptul de superficie, uzufruct, uz, folosinta, abitatie, concesiune, administrare, servitutile in sarcina fondului aservit, ipoteca si privilegiile imobiliare, precum si locatiunea si cesiunea de creanta;".

Nu mai apare partea aceea cu... pe timp mai mare de 3 ani;.

Sa inteleg ca la ora actuala toate contractele de locatiune trebuie notate in CF pentru a fi opozabile tertilor ? Sau mi-a scapat ceva ? :) Ca si eu stiam ca doar cele pe o perioada de minim 3 ani trebuie notate...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De ce ar vrea un chirias sa inscrie in cartea funciara contractul de inchiriere? iuliana26 iuliana26 Recent chiriasul meu mi-a solicitat sa ii fac un act aditional la contractul de inchiriere prin care sa ii specific numarul cadastral al spatiului inchiriat si ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere i.i. MadameButerfly MadameButerfly Am inchiriat un spatiu comercial( contractul este valabil pana la data de 31 de.2012) pentru a putea desfasura activitatea de \"coafura,frizerie,manichiura, ... (vezi toată discuția)
Extras carte funciara solkitt solkitt Doresc sa vand un imobil proprietate proprie, cumparatorii folosind credit bancar. Am facut pentru acest imobil 3 acte de inchiriere, unul cu o persoana ... (vezi toată discuția)