avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Cum poate recupera proprietarul de la fostul chirias ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Cum poate recupera proprietarul de la fostul chirias chiria si contravaloarea facturilor de utilitati si a intretinerii?

Buna ziua.
Anul trecut am inchiriat un apartament cu contract printr-o firma de imobiliare. La momentul inchirierii am primit chiria pe doua luni, din care am platit o jumatate dintr-o chirie firmei intermediare. Dupa numai o luna am aflat de la vecini ca in apartament nu locuieste familia careia i-am inchiriat, ci niste tineri cu o droaie de copii. Am sunat-o pe doamna careia i-am inchiriat apartamentul care mi-a spus ca acolo locuieste fiul ei cu sotia si fiica acesteia si ca nu va fi nici o problema cu plata chiriei si a facturilor. Aceleasi asigurari le-am primit si de la patronul firmei de imobiliare. Din pacate, dupa acel schimb de telefoane, de anul trecut din 30 noiembrie nu am mai primit bani pentru chirie si nici pentru plata facturilor, ci doar promisiuni ca vor face rost de bani si vor achita datoriile. Am cerut chiriasilor sa elibereze apartamentul, dar mi-au spus ca au contract valabil pe 6 luni si ca nu-i voi putea evacua nici cu politia. Au dat tot felul de termene: 1 ianuarie,15 ianuarie, 28 ianuarie, 7 februarie, 15 februarie, 28 februarie, 10 martie, 25 martie, promitand ca vor plati chiria restanta si utilitatile. Totodata, am achitat facturile de energie electrica si gaze ca sa nu fie debransat apartamentul si sa nu ajung sa platesc si taxa pentru rebransare, dar ieri chiriasii au eliberat apartamentul fara a achita nici un leu din restante. Cu chiria, intretinerea pe 5 luni si facturile neachitate suma restanta e de vreo 3500 lei. Mai mult de atat, cu ocazia controlului efectuat de catre politie am aflat ca in apartament locuiau 6 persoane si e posibil ca cei de la asociatia blocului sa recalculeze intretinerea pentru apartamentul meu si datoria sa creasca de la 500 de lei la 1000 de lei.
Cum pot recupera datoriile de la persoana cu care am semnat contractul de inchiriere? Pot sa implic in proces si firma de imobiliare?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 14:17, 29 Martie 2013
Formulati o actiune in raspundere contractuala fata de chiriasul care apare in contractul de intretinere incheiat de dvs.
1-Firma de intermediere nu are responsabilitati/obligatii in contractul de locatiune incheiat strict intre dvs=locator si locatar
2-Daca aveti incheiat contract de locatiune,ati prevazut clauze referitoare la reziliere,forta majora,modalitate solutionare eventuale litigii?
Contractul de locatiune/chiriasii sunt oficial anuntati la asociatia de proprietari ?
3-In situatia in care nu puteti solutiona amiabil cu chiriasii de fapt care locuiesc in spatiul cu destinatia de locuinta,va ramane dreptul sa actionati in instanta locatarul semnatar al contractului de locatiune
In eventualitatea promovarii de actiune in instanta ,este de preferat sa sustoineti si sa probati neajunsurile prin documente emise de asociatia de proprietari din care sa rezulte pe de o parte acumularea de sume cu titlu de restanta ,cat si dovada achitarii acestora de catre dvs
Nu se jutifica implicarea firmei de intermedire,decat in situatia in care prin conventie/
documentele convenite intre dvs si firma ,aceasta si-a asumat responsabilitatea administrarii spatiului pe perioada contractului d elocatiune ,respectiv achitarea obligatiilor de catre partile in contract
Va multumesc pentru precizari si informatiile furnizate.Va trebui sa ma adresez justitiei, am ca documente chitantele pentru intretinere de la asociatia de proprietari si cele emise de furnizorii de gaze si energie electrica.
In legatura cu firma de imobiliare, contractul propus de patronul acesteia (si acceptat de noi din prea multa incredere in "obrazul si cuvantul" pus de acesta pentru seriozitatea si bonitatea chiriasilor, cunostinte de 5-10 ani ale respectivului) nu respecta dispozitiile Codului civil privind Contractul de locatiune, nu s-au prevazut clauze referitoare la reziliere,forta majora,modalitate solutionare eventuale litigii, in schimb au servit pentru incasarea comisionului de catre firma si le-au dat chiriasilor posibilitatea sa stea acolo toata iarna fara a plati nimic deoarece acestia n-au putut fi evacuati atata timp cat erau in cele sase luni de valabilitate a contractului. Mai mult de atat, timp de 5 luni de zile patronul firmei a sustinut ca chiriasi nu trebuie dati afara deoarece vor plati toate datoriile, iar acum da din umeri si ne arata contractul la articolul in care se spune ca "S.C. Imobiliara nu are nici o raspundere fata de celelalte parti din contract, respectiv proprietar si chirias". As putea sa-l implic pe acest patron pentru "asociere la fapte de inselaciune" sau pentru "protejarea" acestor rau platnici care au declarat la politie "dati-ne in judecata si o sa obtineti o hotarare ca sa va dam 20 de lei pe luna" din cauza ca nu avem venituri ?

Va multumesc pentru raspuns, dar sunt slabe sperante de a obtine ceva. Persoana declara ca nu are venituri si nici rol fiscal pe numele sau si nici nu mai locuieste la adresa unde are inscris domiciliul stabil.
Eventuala hotarare a instantei va asigura posibilitatea recuperarii prejudiciului prin executare silita asupra bunurilor debitorului dvs,inclusiv asupra drepturilor salariale prezente si viitoare

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Datorii istorice la asociatia de proprietari mata2 mata2 Buna ziua, Sunt proprietar al unui ap din Buc din anul 1997 . In anul 1998 am inchiriat apartamentul unei familii , dar nu am facut forme legale. Aceasta ... (vezi toată discuția)
Garsoniera inchiriata - neplata chirie si cote intretinere, masuri oana_ioana oana_ioana Buna ziua! Garsoniera mea este inchiriata si am facut contract la finante. Chiriasul nu si-a mai platit chiria de 4 luni si intretinerea de foarte multi timp. ... (vezi toată discuția)
Datorii restante la utilitati mery52 mery52 Buna ziua, institutia la care lucrez are sediul intr-un spatiu inchiriat din 2009(un birou intr-un apartament cu doua camere care are un grup sanitar, suntem ... (vezi toată discuția)