avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 180 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Neprezentare la politie - legalitate deplasare 400 km ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Neprezentare la politie - legalitate deplasare 400 km pentru a da declaratie

Buna ziua. In urma cu o luna am avut un accident de circulatie minor, fara victime ( am fost lovit de o masina). Desi am vrut sa ne intelegem amiabil si sa-i dau asig. RCA el a dorit bani cash sau sa mergem la politie. I-am spus sa astepte sa ma dumiresc daca a avut dreptate, accidentul fiind in Bucuresti, el bucurestean eu de la 400 de KM. Pana la urm a plecat cu copia CI si copia RCA, fara sa incheiem constatul amiabil. Am fost la o sectie de politie sa declar accidentul dar m-au redirectionatul catre Biroul de accidente usoare din Militari, pe care l-am cautat dar nu l-am gasit ( ulterior am vazut pe Net ca este in incinta unei societati comerciale) . Deoarece se apropia ora meciului Steaua-Ajax ( unul din motivul venirii mele in Buc.) am renuntat. A doua zi am plecat la ora 06 la Paris de unde m-am intors peste 4 zile. De atunci am primit 2 invitatii de la politie sa ma prezint la accidente usoare in Buc. cu actele masinii si cu Rca. Ce lege ma obliga sa ma duc 400 de km sa dau explicatii? Nu pot da declaratie la o sectie locala ?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 11:50, 14 Iunie 2013
Fiind un incident raportat la politie de una din partile implicate, celui ce nu se prezinta in 24 ore pt. declaratie, i se va suspenda dreptul de a conduce.
Ultima modificare: Marți, 26 Martie 2013
avvalentina, utilizator
E in regula. imi asum greseala. Dar sunt obligat sa merg 400 km pt. asta ?
Comisie rogatorie din păcate nu se poate , puteţi uşor sa deveniţi pieton, datorita acestui lux.
Nu cred ca m-ati inteles. Recunosc ca am gresit, dar nu inteleg de ce nu pot preda permisul la sectia de politie dim mun. nostru impreuna cu o declaratie sau ce mai trebuie. Vroiam sa stiu ce se poate intampla daca nu ma voi duce la Bucuresti. Va multumesc.
netu_ologu a scris:

Nu cred ca m-ati inteles. Recunosc ca am gresit, dar nu inteleg de ce nu pot preda permisul la sectia de politie dim mun. nostru impreuna cu o declaratie sau ce mai trebuie. Vroiam sa stiu ce se poate intampla daca nu ma voi duce la Bucuresti. Va multumesc.


Deoarece legea spune altfel:
art 79 din Ordonanta nr. 195/2002 republicata:

Art. 79

(1) Conducatorul de vehicul implicat intr-un accident de circulatie in urma caruia a rezultat numai avarierea vehiculului este obligat sa-l scoata imediat in afara partii carosabile ori, daca nu este posibil, sa-l deplaseze cat mai aproape de bordura sau acostament, semnalizandu-l corespunzator.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1), conducatorul de vehicul este obligat sa se prezinte in termen de 24 de ore la unitatea de politie pe raza careia s-a produs accidentul, in vederea intocmirii documentelor de constatare si eliberarii autorizatiei de reparatie.

Ce se poate intampla?!

art 100
(3) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a II-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile savarsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a urmatoarelor fapte:
a) depasirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea rosie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferata;
b) neacordarea prioritatii de trecere pietonilor angajati in traversarea regulamentara a drumului public prin locurile special amenajate si semnalizate, aflati pe sensul de deplasare a autovehiculului sau tramvaiului;
c) neacordarea prioritatii de trecere vehiculelor care au acest drept;
d) nerespectarea semnificatiei culorii rosii a semaforului;
e) nerespectarea regulilor privind depasirea;
f) nerespectarea semnalelor, indicatiilor si dispozitiilor politistului rutier aflat in exercitarea atributiilor de serviciu;
g) nerespectarea prevederilor art.79 alin.(2).

Alte discuții în legătură

Fuga de la locul faptei fara victime cozsmin2 cozsmin2 Buna ziua Ieri am busit o masina ( am schimbat banda ) dar nu am vazut ca vine unu din spate treaba este in felul urmator , eu nu mers dupa el ci mi-am ... (vezi toată discuția)
Am avut un accident pe care nu l-am declarat la politie. care sunt consecintele? nfapd nfapd astazi, iesind de pe o straduta laterala, pe un bulevard am atins in spate o masina. bara din spate s a zgariat putin. atat. m am inteles cu persoana sa nu ... (vezi toată discuția)
Accident butnar11 butnar11 Buna ziua, Aveam autoturismul parcat in fata firmei la care lucram si un coleg mi-a lovit masina cu ... (vezi toată discuția)