avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna seara,

Sunt in concediu pt. cresterea copilului pana la doi ani - concediu care se termina pe 20 sept. 2013 - atunci cand copilul va face doi ani si cand ar trebui sa reincep munca.
As dori sa stiu, daca sunt insarcinata din nou si ar urma sa nasc in decembrie 2013 (deci as reveni la munca din sept. pana in dec.):
1) este angajatorul obligat sa ma primeasca inapoi la munca?
2) voi mai beneficia de indemnizatia pt. cresterea noului copil tinand cont ca am revenit la munca doar pt. cele cateva luni?


Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:48, 27 Martie 2013
angajatorul e obligat sa va pimeasca 6 luni la locul de munca.
1. Nu exista niciun text de lege care sa prevada obligatia angajatorului de a va primi la munca 6 luni de zile de la data revenirii din CCC ..

2. art.10 alin.7 din Legea nr.202/2002 prevede: La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.

3. Art. 25 din OUG nr.111/2010 prevede:
................
(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
.....................
(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.

3. Pentru a intelege de ce este obligat sa o reprimeasca inapoi la revenirea din CCC ar trebui sa se posteze un rezumat al teoriei generale a dreptului ...
Pe scurt , unui drept subiectiv aparţinând unei persoane îi corespunde, de regulă, o obligaţie corelativă a unui alt subiect de drept, adică a persoanei căreia i se pretinde să dea ceva ori să aibă o anumită conduită faţă de titularul dreptului subiectiv.
Asadar, potrivit acestui principiu angajatorul este obligat sa va reprimeasca inapoi la revenirea din CCC.

4. Potrivit art.2 din OUG nr.111/2010:
(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele sauaflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
.....
g) au beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului;
......

Asadar, perioada in care v-ati aflat in CCC pentru primul copil se ia in considerare la calculul celor 12 luni necesare pentru CCC 2 ..... perioada eligibila pentru dvs va fi ianuarie 2013 - decembrie 2013, daca data nasterii copilului este in decembrie 2013.
freeelis a scris:

1. Nu exista niciun text de lege care sa prevada obligatia angajatorului de a va primi la munca 6 luni de zile de la data revenirii din CCC ..

................
(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
.....................



Eu stiu si inteleg ca in timpul cand o salariata aflata in CCC,nu poate fi data afara de la locul ei de munca dupa intoarcerea ei din CCC,ci va trebui sa isi reia activitatea cel putin 6 luni de la revenirea din CCC.
Mai precis,patronul nu ii poate spune unei foste salariate aflate in CCC,care cu o luna inainte de a i se inceta CCC,angajata mergand la patron sa-i spuna ca se intoarce in o luna la munca,iar patronul sa ii zica ca nu mai poate veni la munca ptr ca are pe altcineva in locul ei sau alte motive.
Afirmatiile dvs va trebui sa fie sustinute si de un text de lege .. asa cum am spus , discutam pe texte si nu ce stim sau nu stim , doar sa facem o filosofie pe Forum ...

Desfiintarea unui post se poate face oricand , nefiind interzisa prin niciun act normativ .. interdictia concedierii este valabila numai in anumite situatii , asa cum si conceduierea este permisa in anumite situatii in perioada CCC ...
1. - Pe perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - In acelasi timp cu cererea inmanati angajatorului si o scrisoare in care il anuntati ca sunteti gravida (atasati si o adeverinta de la medicul ginecolog sau medicul de familie, care sa ateste starea de graviditate).
- Sau, daca este cazul prezentati angajatorului certificatul medicale pentru concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).

4. Pe perioada cat sunteti gravida si/sau in concediu de maternitate nu puteti fi concediata.

5. Apoi, pentru a intra in CCC2, procedati asa cum ati procedat cand ati intrat in CCC1.

6. Indemnizatia pentru CCC2 se calculeaza 85% din veniturile nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) in care avor intra si luni in care ati fost in CCC1 (cu indemnizatia respectiva).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reluarea activitatii dupa ccc andreypck andreypck Buna ziua. As dori sa va intreb cateva lucruri in acelasi subiect, daca imi permiteti: 1. Pe 23.05.2012 am nascut, urmand 2 ani (defapt 23 luni) de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil anca_luc anca_luc Buna...sunt in concediu crestere copil,fetita mea face 2 ani in februarie,sunt insarcinata si in aprilie ar trebui sa nasc al doilea copil....deci in februarie ... (vezi toată discuția)