avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna...sunt in concediu crestere copil,fetita mea face 2 ani in februarie,sunt insarcinata si in aprilie ar trebui sa nasc al doilea copil....deci in februarie ar trebui sa ma intorc la servici,dar atunci voi avea 7 luni de sarcina...trebuie sa ma intorc efectiv la servici ?sau pot sa-mi iau concediu medical si apoi sa intru direct in concediu prenatal?cum se va calcula indemnizatia pt cel de-al doilea copil?Lucrez in sistemul bugetar...sunt obligati sa-mi redea postul cand ma intorc din concediu?multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:19, 1 Septembrie 2013
1. Cand se termina CCC1 faceti o cerere catre angajator prin acre solicitati incetarea suspendarii contractului individual de munca (CIM) sau a raporturilor de serviciu si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM sau a raportului de serviciu.

2. - Cu aceeasi data cu care reluati activitatea puteti sa aveti concediu medical (sau concediu de maternitate) dupa care solicitati suspendarea CIM (sau a raporturilor de serviciu) pentru a intra in CCC2.
- Procedati la fel cum ati procedat la CCC1.

3. - Indemnizatia pentru CCC2 se calculeaza 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- Veniturile din aceste 12 luni cuprind veniturile din indemnizatia pentru CCC1, din indemnizatiile pentru concedii medicale sau de maternitate si eventual din salarii obtinute pe aceasta perioada de 12 luni.
- Din aceste motive indemnizatia pentru CCC2 poate fi mai mica decat indemnizatia pentru CCC1 dar nu mai mica de 600 lei pe luna.
anca_luc a scris:

....Lucrez in sistemul bugetar...sunt obligati sa-mi redea postul cand ma intorc din concediu?multumesc frumos.


Potrivit art.10 alin.2 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

Asadar, dvs aveti dreptul sa reveniti la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului dvs de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil, restructurare, indemnizatie bebe2 bebe2 Buna ziua, Vin cu cateva intrebari: Ma aflu in concediu pt crestere copil de pana la 2 ani si primesc o indemnizatie de 1200 ron. Daca sunt insarcinata si ... (vezi toată discuția)
Reluarea activitatii dupa ccc andreypck andreypck Buna ziua. As dori sa va intreb cateva lucruri in acelasi subiect, daca imi permiteti: 1. Pe 23.05.2012 am nascut, urmand 2 ani (defapt 23 luni) de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil loryka loryka Buna seara, Sunt in concediu pt. cresterea copilului pana la doi ani - concediu care se termina pe 20 sept. 2013 - atunci cand copilul va face doi ani si ... (vezi toată discuția)