avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... calcul cheltuieli incalzire-apa calda bloc social
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

calcul cheltuieli incalzire-apa calda bloc social

va rog sa-mi spuneti si mie cum se face repartizarea cheltuielilor aferente caldurii si apei calde intr-un bloc social ?, lege , normativ etc.... va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 08:08, 28 Martie 2013
Calcul c/v apa calda=index individual gaze + mc apa rece
Calcul caldura =index individual gaze + mc apa rece
Verificati la asociatia de locatari /proprietar daca nu exista HCLM referitor la modalitatea si valorile de calcul
@ynocentta
Nu e vorba de consumul individual, ci de consumul pe scara, iar index individual gaze ce sa faca cu el la calculul pe o scara?

@armo
Trebuie sa luati legatura cu specialisti care sa va indrume, dar cel mai bine este sa va puneti contoare pasante pentru fiecare cale in parte, apa rece de consum, apa rece pentru apa calda, apa rece pentru incalzire, gaze pentru preparare apa calda, gaze pentru preparare caldura. In felul acesta ati avea exact cantitatile de gaze si apa rece folosite diferentiat pentru fiecare utilitate in parte.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Martie 2013
elga50, moderator
Multe din problemele dvs. le aflati de la asociatie. Aici pe forum discutam generalitati, de genul ca trebuie sa va informati la specialisti - ceea ce este f. adevarat, insa nu dvs. personal trebuie sa faceti acest lucru, ci com. executiv al as. locatari - daca aveti asa ceva.
Cineva spunea sa luati legatura cu C.Local - reprezentantul statului (proprietarul) in teritoriu. Este posibil ca la nivelul CL sa fie niste instructiuni sau asa ceva pentru ca repartizarea costurilor sa se faca in mod cat mai echitabil.
Sa stiti ca asemenea probleme se regasesc si la as. proprietari cu CT proprie. Nu se stie exact cum sa se faca repartizarile de cost pe fiecare utilitate si de aici discutii... Foarte bine ar fi daca, asa cum vi s-a sugerat de @elga50, ati contoriza, la nivelul CT, apa rece care intra in centrala pentru a fi transformata in apa calda, deasemenea, si in casa sa se monteze contori pe apa calda.
Vedeti, vara este simplu, intreaga cantitate de gaze consumata de CT, se foloseste pentru prep. apei calde. In acet caz rezulta un pret de cost al apei calde formata din apa rece + canal + gaze + energie electrica + mentenanta CT. Ei, daca vara rezulta un cost/mc, iarna costul trebuie marit cu 15-25% pentru ca in aceasta perioada temperatura apei reci este foarte scazuta, de aprox. 4-5 grade Celsius - adica CT consuma mai multe gaze pentru a incalzi aceeasi cantitate de apa.
Cum spuneam, aceste lucruri trebuie stiute, eventual CL sa va indrume in acest sens.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impartire factura gaz eronata mariancel mariancel Buna ziua. Fac parte dintr-o asociatie de 12 locatari (sunt si cenzor) avem o centrala de bloc care produce caldura si apa calda, in apartamente avem ... (vezi toată discuția)
Cei cu centrala temica de apartament mai platesc apa rece pentru prepararea apei calde? sorin_daniel sorin_daniel Buna ziua ...sunt administrator la un imobil si ma caofrunt cu o problema delicata si anume cu un proprietar care refuza sa plateasca apa rece pentru ... (vezi toată discuția)
Valabilitate legi doina99 doina99 Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti si pe mine : Locuiesc intr-un bloc de 37 de ap., cu centrala proprie alimentata cu gaz, cu contor general pentru apa calda ... (vezi toată discuția)