avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Neplata impozitelor si contributiilor cu retinere la ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Neplata impozitelor si contributiilor cu retinere la sursa -riscuri

As dori sa stiu care este procedura de tragere la raspundere a administratorului unei societati in cazul in care firma figureaza cu datorii pt impozitele si contributiile cu retinere la sursa. Mentionez ca firma a fost pe pierdere. Se poate esalona aceasta datorie, neluand in considerare celelalte obligatii de plata catre bugetul de stat?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 18:52, 27 Martie 2013
viktorg23 a scris:
... care este procedura de tragere la raspundere a administratorului unei societati in cazul in care firma figureaza cu datorii pt impozitele si contributiile cu retinere la sursa...

Control fiscal (anaf, garda) sau insolventa /faliment.


Esalonarea se poate aproba de catre organul fiscal, in functie de suma si de eventualele garantii pe care o sa vi le ceara.
Legea 241/2005, completata ultima oara cu Legea nr. 50/2013 stipuleaza urmatoarele:
" Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa.“"
Cu privire la esalonare, mergeti la Administratia Financiara, depuneti o cerere in acest sent si daca indepliniti conditiile, o sa vi se aprobe esalonarea.

Credeti ca era nevoie sa il mai si speriati cu acel articol de lege pedepsitor? :(
Daca firma era pe pierdere si nu a savarsit cu intentie nevarsarea sumelor, nu are de ce sa se teama,
Multumesc tuturor pt raspunsuri. Stiu ultima modificare de lege, de aici si sperietura mare. Firma a fost pe pierdere, de aici si neplata datoriilor. A fost suspendata de la sf lui 2009 pana la sf lui 2012. In luna aceasta am depus mai multe declaratii lipsa ca sa evit intrarea in inactivitate. Sunt 3600 de lei de plata pt contributiile cu retinere la sursa dintr-un total de 11600 lei datorati in total.

Nu cred ca pot sa cer doar esalonarea delor 3600 lei.
@transafir2 - stiti vreun caz similar la care va raportati cand scrieti ultimele randuri?
Cine stabileste "intentia"?

Totodata la mijlocul lunii curente am primit o somatie de plata pt suma de 672 lei, in termen de 15 zile, altfel risc continuarea masurilor de executare silita conform nr de dosar deschis luna aceasta.

Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 27 Martie 2013
viktorg23, utilizator
Da, cunosc situatie, dar nu pentru o suma asa mica ca a dvoastra.

"intentia" o stabileste organul de control (fisc, garda) si consta in a face alte plati (de exemplu furnizori) in timp ce contributiile cu retinere la sursa erau neplatite. Asta puteti sa verificati si dvoastra in acte ce ati platit dar mai ales cand. Daaaar, insaaaa, probaaaabil daca le explicati frumossss, ca nu ati avut aceasta intentie cu siguranta nu va incadreaza pe dvoastra la art. acela, mai ales pentru 3600 lei.
Ganditi-va daca ar baga in puscarie atatia patroni (sunt multi cu astfel de datorii), ei pe cine ar mai controla?

Totusi ar fi bine sa platiti macar cei 3600 lei, se aduna penalitati si e pacat caci suma e mica.

P.S. acum am vazut ca ati mai pus o intrebare despre somatia de plata. De acu incolo o sa ploua cu somatii de plata, popriri si dosare de executare pentru fiecare leutz pe care il datorati. Nu va speriati, este normal, firesc, fiscul isi face datoria. La inceput, pana se aduna o suma consistenta, somatiile vin pe firma.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Martie 2013
trandafir2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita persoana fizica pentru datorii pe firma blecota blecota Pot fi executat silit eu ca persoana fizica pentru niste datorii pe care le are firma mea. SRL are datorii la fisc si alti creditori de circa 10.000 lei. Pot ... (vezi toată discuția)
Stopaj la sursa asistent asistent Este sau nu infractiune? Plata se poate esalona? (vezi toată discuția)
Evaziune???????? princessmaya princessmaya buna ziua.as dori sa ma lamuriti si pe mine putin. Am un SC iar in ultimul timp cei de la finante ne dau batai de cap.Mai intai au mers la intimidare ca,daca ... (vezi toată discuția)