avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Hotarare definitiva si irevocabila - termen de predare ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Hotarare definitiva si irevocabila - termen de predare a permisului

Buna seara,
Pe 25 februarie mi-a fost respinsa contestatia facuta la Judecatorie in urma unui eveniment rutier. Permisul mi-a fost suspendat pe 30 zile si l-am recuperat pe durata procesului. Acum trebuie sa predau permisul si din cate stiu decizia e definitiva si irevocabila dupa 15 zile. Am fost la politie iar acestia mi-au zis ca sa revin doar cand am decizia definitiva si irevocabila. Am fost la judecatorie cu cerere, taxa de timbru si ce a mai trebuit iar acestia mi-au zis ca nu e inca redactata si sa o astept acasa. Sincer acum nu stiu ce sa mai fac in afara de asteptare, a trecut deja ceva timp si n-am primit nimic. Din cate am inteles cele 15 zile in care trebuie sa predau permisul se numara din data cand e redactata decizia definitiva iar in 1-2 zile ar trebui sa o primesc. Acum sper ca nu ma insel, vreau doar sa fiu sigur ca nu ma trezesc cu inca 30 zile de suspendare.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Martie 2013
AntonioStefan, utilizator
Cel mai recent răspuns: rares85 , utilizator 18:30, 28 Martie 2013
puteti solicita la judecatorie un certificat de grefa cu ajutorul caruia sa depuneti permisul la politie.
Multumesc cyan. O sa incerc si asta ca sa termin mai repede. Desi pe vremea asa nu imi strica permisul daca ei nu-l vor. :)
Art.118. -
(4) În termen de 15 zile de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere. – modificarea acestui alineat intră în vigoare la 30.11.2010
(5) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin. (4), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.

termenul de predare al permisului se calculeaza de la data pronuntarii hot. judecatoresti si nu de la data ramanerii definitive si irevocabile.

hotararile nerecurate, adica la care nu s-a facut recurs, nu se comunica partilor, si atunci treb sa te duci la judecatorie sa o legalizezi devenind astfel definitiva si irevocabila.

data pronuntarii este 25 februarie iar acum suntem in 27 martie, prin urmare au trecut mai mult de 15 zile de la data pronuntarii.

dupa ce predati permisul o sa primiti o comunicare de la politie prin care sunteti instiintat despre durata perioadei de suspendare si este posibil sa primiti si bonusul conform art. 118 alin. 5).

Ultima modificare: Miercuri, 27 Martie 2013
cyan, moderator
cyan: In momentul in care am dus la politie ceritificatul de grefa si mi-au predat permisul de conducere am semnat o hartie pe care scria ca trebuie sa duc permisul de conducere in termen de 15 zile de la data ramanerii deciziei definitiva si irevocabila.

Iar la politie am fost in cele 15 zile si la fel mi-au zis ca sa o fac definitiva la judecatorie, pana atunci sa merg linistit. La judecatorie m-am dus si mi-au zis sa o astept acasa. Mai mult de atat nu puteam face.

Mai exact "Titularul permisului de conducere a luat la cunostinta de prevederile art. 118 alin 4 si 5 din actul normativ mai sus invocat, potrivit carora este obligat ca in termen de 15 zile de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti prin care instanta a respins plangerea impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei sa se prezinte la Serviciul Rutier care il are in evidenta pentru a preda permisul de conducere."
Ultima modificare: Miercuri, 27 Martie 2013
AntonioStefan, utilizator
LEGE Nr. 202 din 25 octombrie 2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor

ART. X
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 118, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data pronunţării hotărârii judecătoreşti."
2. La articolul 118, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu următorul cuprins:
"(3^1) Hotărârea judecătorească prin care judecătoria soluţionează plângerea este definitivă şi irevocabilă."
3. La articolul 118, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(4) În termen de 15 zile de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere."

[ link extern ]

[ link extern ]

dovada de restituire a permisului pe care ai primit-o la restituirea permisului in mod sigur nu era modificata dupa aparitie legii 202/2010. e varianta veche modificata şi completată prin Ordonanţa Guvernului nr.69/28.06.2007.
chiar daca la judecatorie ti-au spus ca iti trimit acasa hotararea jud., conform oug 195 in vigoare termenul se considera de la pronuntarea hot. jud. si nu de la data comunicarii sau data ramanerii definitive. acum depinde si de politisti. poate scapi fara bonus. bafta!
Ultima modificare: Miercuri, 27 Martie 2013
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

Suspendare permis dosar din 2011 puslic puslic Am primit azi un plic cum ca in 5 zile trebuie sa predau permisul la politie. Fiind suspendat 90 de zile, plus inca 30. S-a dispus asta printr-o sentinta ... (vezi toată discuția)
Suspendarea permisului Ovidiu1991 Ovidiu1991 Buna Ziua.Mi-a fost suspendat permisul pentru o necedarea de prioritate unui pieton,in urma cu 2 ani.Astazi am primit ca nu s-a aprobat recursul si trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis faleza faleza am dus permisul la politie in vederea suspendarii,si mi-au dat inca 30 de zile pentru ca am depasit termenul de 15 zile de la data procesului desi in ziua in ... (vezi toată discuția)