avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Renuntarea la oferta dupa castigarea licitatiei pentru ...
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Renuntarea la oferta dupa castigarea licitatiei pentru ca am introdus gresit pretul - riscuri

Cum pot renunta la oferta in situatia in care la etapa finala electronica am introdus un pret prea mic (am crezut ca este vorba de pretul pe bucata cand de fapt era pretul pe kg) si am fost declarat castiator? Ce risc in afara de pierderea garantiei de participare?
Ce altceva as putea face pentru a nu fi obligat sa inchei contractul?
Cel mai recent răspuns: gaina , utilizator 21:33, 27 Martie 2013
In Hotararea 925/2006 (asa cum spunea si un utilizator mai sus) la art. 97^1 alin 6 sunt prevazute urmatoarele : ”Refuzul ofertantului declarat castigator de a semna contractul/acordul-cadru este asimilabil situatiei prevazute la art. 181 lit. c^1) din ordonanta de urgenta. Documentele constatatoare se emit in acest caz in termen de 14 zile de la data la care ar fi trebuit incheiat contractul daca ofertantul nu ar fi refuzat semnarea acestuia.” iar
art.181 lit. c^1) din Oug 34/2006 ”Autoritatea contractanta are dreptul de a exclude dintr-o procedura pentru atribuirea contractului de achizitie publica orice ofertant/candidat care se afla in oricare dintre urmatoarele situatii:
c^1) in ultimii 2 ani nu si-a indeplinit sau si-a indeplinit in mod defectuos obligatiile contractuale, din motive imputabile ofertantului in cauza, fapt care a produs sau este de natura sa produca grave prejudicii beneficiarilor acestuia”

Oare interpretez eu bine aceste dispozitii? Pentru o greseala de interpretare sa platesti chiar asa, in urmatorii doi ani orice autoritate contractanta sa aiba posibilitatea de a ma exclude de la procedura? Chiar nu exista scapare?

Pretul a reprezentat 83 % din pretul estimat pe unitate
Ultima modificare: Miercuri, 27 Martie 2013
Katri, utilizator
referitor la aspectul daca se mai poate considera ca oferta se poate retrage si dupa ce a fost stabilita castigatoare consider ca din art 87 din hg 925/2006 rezulta clar ca sunt doua situatii diferite, respectiv situatia retragerii ofertei si situatia refuzului de a semna cntractul. prin urmare, legiuitorul nu are in vedere situatia iiofertei dupa ce a fost declarat castigatoare. asadar, riscati sa pierdeti garantia iar daca autoritatea va actioneaza in instanta riscati si celelalte consecinte negative expuse mai sus.
Multumesc mult pentru promptitudine!
Garantia nu ar reprezenta o problema dar in privinta celorlate consecinte autoritatile contractante chiar sunt obligate sa emita acele documente constataoare in termen de 14 zile?
interpretati foarte bine. e o vorba in dreptul procesual civil `cine nu deschide ochii deschide punga". in contextul in care autoritatile sunt practic haituite de toate organismele (curte de conturi, anrmap, autoritati de management, dna) pt modul de derulare a procedurilor de achizitie mi se pare normal ca si ofertantii sa fie mai diligenti si sa nu se culce pe o ureche. autoritatea va pus toate informatiile la dispozitie pt. constituirea propunerii financiare iar dvs. ati manifestat o atitudine culpabila astfel ca sancitunile pe care le riscati sincer mi se par normale. acum dvs. decideti daca executati contractul in conditiile asumate ori nu mai aprticipati la proceduri vreo 2 ani. mai exista posibilitatea de a face dovada in instanta ca ati avut consimatamantul viciat de eroare dar mi se pare destul de greu de probat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prelungire valabilitate oferta cateldestept cateldestept In cazul unei licitatii mi se cere prelungirea valabilitatii ofertei si garantiei de participare (peste cele 90 zile). 1.Sunt obligata la aceasta? 2.Pot sa ... (vezi toată discuția)
Achizitii publice - neprezentare semnare contract biankamanea biankamanea buna ziua! as avea si eu o intrebare, astazi am de inceheiat 3 contracte de furnizare de produse cu ofertantul castigator. In comunicare de rezultat i-am ... (vezi toată discuția)
Anulare procedura? adela1978 adela1978 Buna ziua. Avem urmatoarea speta: la incheierea contractului, ofertantul castigator refuza semnarea acestuia, considerand ca a facut o eroare la calculul ... (vezi toată discuția)