avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... munca suplimentara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

munca suplimentara

Buna ziua
Conform Art. 122
(1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
(2) În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
Deci orele suplimentare din weekend (programul fiind luni-vineri) se platesc 200% sau se platesc normal si se acorda o zi libera platita in urmatoarele 60 de zile ori se platesc 200% sau se acorda doar o zi libera platita in urmatoarele 60 de zile ?

Daca am 2000 lei salariu , 20 zile lucratoare/luna , ce salariu trebuie sa primesc in aceasta luna de 20 de zile daca lucrez 8 ore suplimentare sambata , urmatoarea luna avand o zi libera platita pentru sambata lucrata luna anterioara (nu se lucreaza din lipsa de comenzi) ?
Multumesc.

Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Martie 2013
cmd_ro, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:29, 30 Martie 2013
Munca suplimentara nu poate fi confundata cu munca in zilele de repaus saptamanal .... daca lucrati sambata, atunci devin incidente prevederile art.137 C.mun., si anume:
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare negut_dorina negut_dorina As dori sa stiu cu cat se platesc orele suplimentare in zilele lucratoare in procent?dar orele lucrate sambata si duminica (vezi toată discuția)
Salarizarea marinarilor sau personalului navigant Roxy1908 Roxy1908 Buna ziua, Lucrez la o noua societate unde fac angajari de marinari si de personal navigant, pana acum am lucrat pe resurse umane dar cu angajati cu ... (vezi toată discuția)
Zile lucrate sambata carmen_danciu carmen_danciu Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca un salariat lucreaza sambata 4 ore si are procent de ore suplimentare si procent de week-end respectiv 75% si 2% patronul ... (vezi toată discuția)