avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Deducere personala pentru tichete de masa
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Deducere personala pentru tichete de masa

Buna ziua,
Situatie: Angajatul beneficiaza de Salariul brut 1000 lei si tichete masa 198 lei.
Cat este deducerea personala de baza? La ce se aplica? La 1000 sau 1198 lei?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 21:49, 29 August 2013
Salariatii au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii ,a unei sume sub forma de deducere personala,pentru fiecare luna,la locul unde se afla functia de baza. Deducerea personala se acorda in functie de venitul lunar brut.Tichetele de masa nu intra in salariul
brut realizat lunar. Acestea se adauga ,doar pentru a putea fi impozitate,apoi se scad in stat
ca fiind primite. Deci In cazul mentionat,deducerea personala se aplica la 1000 lei.
trutanmarian a scris:
Tichetele de masa nu intra in salariul brut realizat lunar ...

:O Oare?
Multumesc.

Mai sunt si alte pareri?

In Codul Fiscal urmatoarele articole reglementeaza deducerea personala (articole care sunt contradictorii):

Art. 88 din Normele de aplicare a CF:

Deducerea personala este stabilita in functie de venitul brut lunar din salarii realizat la functia de baza de catre contribuabil si numarul de persoane aflate in intretinerea acestuia.


Art. 68 din aceleasi norme de aplicare a CF:

Veniturile din salarii sau considerate asimilate salariilor cuprind totalitatea sumelor incasate ca urmare a unei relatii contractuale de munca, precum si orice sume de natura salariala primite in baza unor legi speciale, indiferent de perioada la care se refera, si care sunt realizate din:
a) sume primite pentru munca prestata ca urmare a contractului individual de munca, a contractului colectiv de munca, precum si pe baza actului de numire:
- salariile de baza;
- sporurile si adaosurile de orice fel;
- indemnizatii pentru trecerea temporara in alta munca, pentru reducerea timpului de munca, pentru carantina, precum si alte indemnizatii de orice fel, altele decat cele mentionate la pct. 3, avand aceeasi natura;
- recompensele si premiile de orice fel;
- sumele reprezentand premiul anual si stimulentele acordate, potrivit legii, personalului din institutiile publice, cele reprezentand stimulentele acordate salariatilor agentilor economici;
- sumele primite pentru concediul de odihna, cu exceptia sumelor primite de salariat cu titlu de despagubiri reprezentand contravaloarea cheltuielilor salariatului si familiei sale necesare in vederea revenirii la locul de munca, precum si eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a intreruperii concediului de odihna;
- sumele primite in caz de incapacitate temporara de munca;
- valoarea nominala a tichetelor de masa, tichetelor de cresa, tichetelor de vacanta, acordate potrivit legii;
- orice alte castiguri in bani si in natura, primite de la angajatori de catre angajati, ca plata a muncii lor;

Pe de alta parte, tichetele de masa intra in baza de calcul a impozitului, deci daca ar intra si in baza de calcul a deducerii ar insemna ca sunt dublu impozitate...#-o

Cel mai bine cereti un punct de vedere de la ANAF.
Multumesc mult.


vindictive a scris:
Cel mai bine cereti un punct de vedere de la ANAF.

Avand in vedere ca acordarea de tichete de masa este o activitare comuna si foarte raspundita, ma gandeam ca exista si o parere general acceptata de catre contabili in calculul acesta. Insa, iata ca lucruri simple ne dau mari batai de cap.
Vroiam sa ma informez un pic pana sa ajung la anaf (sincer ... am mai cerut lamuriri si am primit trimiteri la lege ... cunoasteti stilul lor)
trandafir2 a scris:


[...]

Mai sunt si alte pareri?




Daca se da un raspuns corect, de regula, nu se confirma de toti cei ce vad asta ci se trece mai departe. Se corecteaza interventia gresita.

Intradevar, la interventia lui @trutanmarian nu putem spune decat multumim.

Oricum, e bine ca ati insistat. Puteati crede inclusiv ca nu a mai fost nimeni pe aici

Alte discuții în legătură

Calcul venit lunar bambi.2010 bambi.2010 va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza un bonus lunar acordat de angajator si de asemenea deducerea personala, intrucat am 2 copii in intretinere, si in ce mod ... (vezi toată discuția)
Deducere personala adinamaria48 adinamaria48 Bună ziua am o întrebare deducerea personala se calculează la venit brut adică la salariul minim pe economie.... Am o persoana în întreținere... Un ... (vezi toată discuția)
Salariul brut fisa fiscala mai mare decat salariul brut din fluturas g3ograful g3ograful Buna ziua, Am facut o comparatie intre fisa fiscala cu veniturile din 2011 si fluturasii din acel an. Am observat ca in oricare luna, venitul brut din fisa ... (vezi toată discuția)