avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... clauze bancare- dobanzi modificare; recuparare ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

clauze bancare- dobanzi modificare; recuparare diferenta

Va rog sa aveti amabilitatea de a raspunde
1. În contratul de credit initial incheiat in 2008, este prevăzuta clauza conform careia in cazul in care imprumutatul opteaza pentru dobanda aniversara revizuibila, rata anuală a dobânzii va putea fi modificata de banca in functie de evolutia pietii financiare sau de politica de credite a bancii. In 2008 am beneficiat de dobanda fixa de 5,9% pentru primul an. In anii 2009 si 2010 am ales dobanda fixa fixata de banca de 8,4%.
Intrebare: Ca urmare a stabilirii in practica judiciara ca fiind abuziva, in 2010, aceasta clauza a fost eliminata din contract si s-a stabilit in contract o dobanda in functie de EURIBOR +marja bancii=6,9%. Ca urmare a faptului ca a fost o clauza initiala abuziva, pot solicita bancii sa-mi restituie diferenta de bani, corespunzatoare de la o dobanda de 8,4% la o dobanda de 6,9%?
2. Pot cere si restituirea comisionului de procesare pe care l-am platit in 2008 si pe care instantele il considera abuziv? OUG 50/2010 nu il mai prevede.
Cel mai recent răspuns: Mihaela Cazacu , Consultant credite si finantari 22:34, 1 Aprilie 2013
Nu puteti solicita restituirea dobanzii. Legea civila nu retroactiveaza. Doar daca dati banca in judecata, intr-un litigiu pentru anularea clauzelor abuzive si castigati, puteti solicita restituirea comisioanelor si a dobanzii respective.
dar puteti incerca si solicita bancii printr-o reclamatie, la care sunt obligati sa va raspunda in termen maxim de 30 zile.
in cazul unui raspuns negativ va puteti adresa cu o reclamatie catre Protectia Consumatorului

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Oug 50/2010 adytz_1979 adytz_1979 Buna ziua, Am nevoie de ajutor,deoarece mai sunt vreo doua zile pana la data limita si nu vreau sa le dau satisfactie celor de la Alpha,semnand actul ... (vezi toată discuția)
Rectificare dobanda cf.oug.50/2010 ana.avasiicii ana.avasiicii Buna ziua Am un credit nevoi personale cu garantie imobiliara contractat in martie 2008 la o banca. La acest contract am avut dobanda fixa un an, dupa data ... (vezi toată discuția)
Modificarea unilateral a marjei fixe din contract prin act aditional diana-iasi diana-iasi Am primit actul aditional de la banca si am constatat ca DAE se calculeaza functie de Euribor la 3 luni si functie de marja fixa.Problema e ca in contractul ... (vezi toată discuția)