avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Provizioane pentru stocuri
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Provizioane pentru stocuri

Buna ziua,
Firma la care lucrez a fost auditata anul acesta. Acestia au ridicat intrebarea daca: stocurile mai vechi de un an se urmaresc? se incearca folosirea lor cu prioritate? sau daca consideram oportun trecerea lor pe cheltuiala (provizion)?
Nu am inteles de ce trebuie trecute ca provizion? Noi aceste materii prime le consumam pe proiecte in momentul in care se consuma (poate dura mai mult timp intradevar). Ar trebuie sa le trec pe cheltuiala si sa imi incarc proiectele actuale? Cum ar fi mai bine sa actionez? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: radumuresan , utilizator 15:07, 1 Aprilie 2013
Cred ca au facut referire la "ajustari pentru deprecierea stocurilor",conturi din grupa 39.
Acestea se utilizeaza de regula la sfarsitul exercitiului financiar.
Nu trebuie sa considerati constituirea uni provizion ca si o trecere pe cheltuieli sau o dare in consum. Acestea se constituie pentru prezentarea unei imagini fidele si reale a rezultatelor societatii.(in mod normal stocurile sunt active circulante adica < 1an pe cand daca nu se folosesc/vand intr-un an nu mai prea indeplinesc conditile de active circulante)
In momentul cand o sa le utilizati se vor anula provizioanele constituite.(adica se vor trece pe venituri)
2012
constituire provizion 2012
6814=391 1000
rezulta se diminueaza rezultatul contabil, deci prezinti o imagine fidela a societatii prin faptul ca detii stocuri a caror probabilitate de a se consuma intr-un an este mica
2013
consum :601=301 900
anulare provizion:391=7814 900
Cu parere de rau,va spun faptul ca, provizionul este o datorie cu exigibilitate sau valoare incerta. PROVIZIOANELE NU POT FI UTILIZATE PENTRU AJUSTAREA VALORILOR ACTIVELOR.
De fapt,conturile pe care le-ati utilizat sunt pentru inregistrari de ajustari,nu de provizioane.
Ajustarile pentru deprecierea stocurilor,ar trebui sa fie in concordanta cu politicile contabile adoptate de societate.
Aveti dreptate....
Cu scuzele de rigoare in loc de termenul "provizion" inlocuiti cu "ajustare de valoare". Principiul este acelasi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constituire provizioane din creante teslovan florentina teslovan florentina Buna ziua.Va rog sa ma ajutati cu o monografie privind constituirea de provizioane din creante.Este obligatoriu trecute creantele pe contul 4118?Ce cont se ... (vezi toată discuția)
Monografie contabila client intrat in faliment. PopCristi PopCristi Am un client care prin hotarare de la tribunal a intrat in faliment. Factura este emisa in 2012 iar hot definitiva a Tribuanlului este in 2015. Mentionez ca nu ... (vezi toată discuția)
Marfa vanduta catre firme la care s-a pronuntat sentinta de inchidere a procedurii de faliment radu_rus radu_rus am vandut marfa catre o firma la care s-a pronuntat sentinta de inchidere a procedurii de faliment si am inteles ca pot deduce TVA-ul aferent sumei pe care o ... (vezi toată discuția)