avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Inregistrarea nou nascutului
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Inregistrarea nou nascutului

Buna ziua,

Care sunt actele necesare pentru inregistrarea nou nascutului , in cazul parintilor necasatoriti .
Multumesc!

[pt tot ce tine de indemnizatie, intrebati in sectiunea "somaj..", multumesc]
Ultima modificare: Miercuri, 3 Aprilie 2013
gi-jane2, moderator
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 17:39, 3 Aprilie 2013
Termenul pentru declararea si inregistrarea nasterii copilului este de:
a) 15 zile de la data nasterii, pentru copilul nascut viu si aflat in viata;
b) 3 zile de la data nasterii, pentru copilul nascut mort;
c) 24 de ore de la data decesului, pentru copilul nascut viu care a decedat inauntrul termenului de 15 zile;
d) 30 de zile pentru copilul cu varsta de pana la un an, gasit sau parasit de mama in maternitate/unitati sanitare.
In termenele prevazute la lit. a), b) si d) se cuprinde atat ziua nasterii, respectiv a gasirii, cat si ziua in care se face declaratia.
Inregistrarea nasterii se face in baza urmatoarelor documente:
a) certificatul medical constatator al nasterii, intocmit pe formular-tip, care va trebui sa poarte numar de inregistrare, data certa, sigiliul/stampila unitatii sanitare, semnatura si parafa medicului;
b) actul de identitate al mamei si/sau al declarantului, daca nasterea nu este declarata de mama;
c) declaratia de recunoastere a copilului nascut in afara casatoriei, data de catre tata in fata ofiterului de stare civila care inregistreaza nasterea sau la notarul public, din care sa rezulte si numele de familie pe care il dobandeste copilul, la care se anexeaza consimtamantul mamei; in cazul tatalui minor acesta este asistat de reprezentantul legal.
Actele de identitate ale parintilor si, dupa caz, al declarantului se restituie imediat dupa confruntarea datelor, pastrandu-se fotocopii ale actelor de identitate ale parintilor si ale certificatului de casatorie.
In cazul in care parintii poarta nume de familie diferite sau exista neconcordanta intre prenumele copilului trecut in certificatul medical constatator al nasterii si cel declarat, inregistrarea nasterii se face in baza declaratiei scrise, semnata de ambii parinti, din care sa rezulte numele de familie si prenumele copilului.
Daca parintii nu se inteleg cu privire la numele de familie si prenumele copilului, primarul unitatii administrativ-teritoriale la care se inregistreaza nasterea stabileste, prin dispozitie, numele de familie si prenumele copilului.
In cazul in care parintii au domicilii diferite, parintele care declara nasterea va da o declaratie cu privire la domiciliul copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de nastere si alocatie nou nascut mikyangel mikyangel Buna ziua, 1.As dori sa stiu in cazul unui nou nascut a carui parintii nu sunt casatoriti ce acte sunt necesare pentru certificatul de nastere si ... (vezi toată discuția)
Inregistrare tardiva parnicamarina parnicamarina cunosc o persoana care este majora, tatal este decedat iar de mama ei nu mai stie nimic de cand avea 10 ani. Pana in prezent a locuit cu un frate mai mare care ... (vezi toată discuția)
Eliberare certificat nastere in lipsa tatalui Alina_Gabriela26 Alina_Gabriela26 Buna ziua! sunt o mama insarcinata in 32 de saptamani! urmeaza sa nasc la inceputul lunii octombrie, iar in septembrie sotul meu paraseste Romania din alte ... (vezi toată discuția)