Problema dvs nu este de competenta unui consilier de proprietate industriala. Conslilierii de proprietate industriala pot reprezenta clientii in fata OSIM numai in procedura de inregistrare de marci, brevete si design. Problema dvs este pur juridica ce tine de domeniul dr. de autor, astfel incat ar fi de dorit sa apelati la sfaturile unui avocat specializat in dr. de autor.
in al doilea rand asa cum am mai spus, ideea per se nu poate fi protejata prin dr. de autor, spre deosebire de materializarea ideii care poate fi de ex un scenariu scris in care apar sloganuri/elemente grafice (ce pot fi inregistrate ca marci/ design), scenariu ce este susceptibil de protectie prin dr. de autor.
Intrebarea dvs referitor la formatul emisiunii realizat dupa ideea lui X, are ca raspuns posibil un contract intre realizatorul X si televiziunea respectiva, in care se poate prevedea ca si clauza, recunoasterea expresa a lui X ca fiind titularul ideii. Insa, oricine in lumea asta poate realiza o emisiune proprie, originala care foloseste ideea de la Master Chef, fara ca realizatorii acestei emisiuni sa poata sa interzica emisiunea nou creata (evident, emisiunea nou creata trebuie sa fie originala ca de ex sa nu foloseasca titulatura de "Master Chef" care este si marca inregistrata)
Kapy a scris:
Dar cum se explica faptul ca o emisiune nu mai stiu exact care Master chef sau alta, la final era subliniat: realizat dupa ideea lui X-lescu. Asta cum si-a protejat ideea?
Am intrebat un avocat si mi-a zis sa apelez la un consilier de proprietate intelectuala, insa momentan nu am gasit nimic din zona.