avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident drum privat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident drum privat

Buna,

Ma intereseaza ce lege se aplica ( actul normativ exact....) daca lovesti o persoana pe un drum privat. Drumul privat are o limita impusa de viteza de 5 km pe ora. Cine impune respectarea acelei limite? Codul rutier? sau ce act normativ. Respectiv cum poti cere suspendarea carnetului celui care te-a lovit....cand el circula cu 60 de lm pe ora pe respectivu sector de drum? in baza carei legi....procedura nu ma intereseaza mult....


Va multumesc mult!
Ultima modificare: Miercuri, 3 Aprilie 2013
serbanmoga, utilizator
Cel mai recent răspuns: serbanmoga , utilizator 16:23, 3 Aprilie 2013
in materie de cod rutier se aplica OUG 195/2002, dar aceasta priveste circulatia pe drumurile publice, iar daca exista o limitare de viteza ma indoiesc ca drumul era privat, in afara de persoane fizice si juridice care beneficiaza de proprietate privata, si care nu cred ca au cum sa instituie limite de viteza, doar Primariile mai detin domeniu public sau privat. Mare atentie insa ca sediul materiei pentru infractiunile comise in trafic este Codul Penal, deci daca persoana accidentata va avea mai mult de 10 zile de ingrijiri medicale atunci puteti raspunde penal, la plangerea prealabila a victimei.
E in felul urmator: La un moment dat drumul public continua pe proprietate privata dupa o bariera in jurul unei fabrici.....exista indicator de 5 km pe ora ....nu stiu cine l-a pus...nici mie nu mi se pare normal sa poti sa iti pui tu indicatoare cum vrei....sa fie totusi drum public? am nevoie de o lege:( multumesc
daca este drum public sau privat doar cei de la Primarie pot sa va lamureasca
pe un drum privat indicatoarele pot fi montate in conformitate cu prevederile regulamentului de ordine interioara al societatii respective (proprietarului) si pot fi indicatoare rutiere prevazute in codul rutier.

oug 195 -art.6
14. drum public – orice cale de comunicaţie terestră, cu excepţia căilor ferate, special amenajată pentru traficul pietonal sau rutier, deschisă circulaţiei publice; drumurile care sunt închise circulaţiei publice sunt semnalizate la intrare cu inscripţii vizibile;

in interiorul unei proprietati private trebuie respectate regulile stabilite prin ROI.
de exemplu, parcarile centrelor comerciale sunt proprietate privata si sunt intesate de indicatoare rutiere.
daca exista o bariera atunci trebuie sa existe si un indicator de acces interzis sau cu reguli de circulatie, cum este cel de limitare de viteza.
foarte ultil ultimul mesaj, multumesc!

pe un drum privat indicatoarele pot fi montate in conformitate cu prevederile regulamentului de ordine interioara al societatii respective (proprietarului) si pot fi indicatoare rutiere prevazute in codul rutie

imi puteti spune de unde ati luat asta?

Alte discuții în legătură

Cod rutier drumuri nepublice MihaelaLogofatu MihaelaLogofatu Buna ziua! Sotului meu i s-a luat ieri permisul pt neacordare de prioritate pe un drum care nu este public. Iesea din complexul rezidential in care locuim si ... (vezi toată discuția)
Conducerea fara permis pe drumurile de exploatare agricola nmhd nmhd Buna ziua, Pe ce drum si voie sa conduci fara permis fara un instructor dar cu o persoana posesoare de permis? Drumurile agricole si forestiere? Sunt ... (vezi toată discuția)
Interzisa oprirea in fata garajului ? Pilu Pilu Buna ziua, mi-e putin jena sa intreb dar n-am ce face. Am un garaj si se intampla uneori sa-mi blocheze iesirea sau intrarea. Stiu ca e interzis de lege asa ... (vezi toată discuția)