avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... articolul 302 indice 1 din Codul de Procedura civila
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

articolul 302 indice 1 din Codul de Procedura civila

Instantele de recurs nu mai judeca ,profitind cu mare dibacie de articolul 302 indice 1 din C.pr.civ.
Anularea/nulitatea cererii de recurs (invocata de cele mai multe ori din oficiu) a devenit o exceptie "la moda"atunci cind bietul justitiabil recurent a uitat sa indice nr.ORC, CUI, cont bancar. Hai sa zicem ca nr.ORC si CUI sunt informatii publice dar ce facem cu indicarea contului bancar( apropo de secretul bancar)?? In aceasta situatie la ce mai foloseste articolul 105 alin.2 din C.pr.civ care precizeaza ca " actele indeplinite cu nerespectarea formelor legale.... se vor decalara nule numai daca prin aceasta s-a pricinuit partii o vatamare ce nu se poate inlatura decat prin anularea lor. In cazul nulitatilor prevazute anume de lege, vatamarea se presupune pina la dovada contrara." Prin ce este vatamata intimata sau recurenta ??? Pana la recurs au existat alte faze procedurale in care partile respective s-au putut judeca chiar si fara indicarea completa a elementelor de identificare .iar in recurs devin brusc" martieni cu pielea verde" neidentificabil in "oglinda" justitiei.
Eu personal m-am judecat cu o agentie comerciala (reclamanta)care s-a identificat in proces cu sediu si un nr. ORC aiurea ( al unei sucursale), am invocat exceptia lipsei capacitatii procesuale active de exercitiu, instanta a respins-o si i-a admis actiunea iar acum trebuie sa declar recurs. Ghici ghicitoare ghici cam ce va face instanta de recurs ??? Eu una o sa incerc sa le explic ca " dupa caz", agentia comerciala nu are nr. inregistrare ORC sau CUI , cat despre contul bancar, dumnezeu cu mila.... dar daca agentia, cu tupeu, va invoca exceptia nulitatii cererii de recurs ...???
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 14:41, 17 August 2006
Curtea Constituþionalã, prin Decizia nr. 176 din 24 martie 2005 a constatat cã art. 302^1 alin. 1 lit. a) din Codul de procedurã civilã este neconstituţional în ceea ce priveşte sancţionarea cu nulitate absolutã a omisiunii de a se preciza în cuprinsul cererii de recurs "numele, domiciliul sau reşedinţa pãrţilor ori, pentru persoanele juridice, denumirea şi sediul lor, precum şi, dupã caz, numãrul de înmatriculare în registrul comerţului sau de înscriere în registrul persoanelor juridice, codul unic de înregistrare sau, dupã caz, codul fiscal şi contul bancar", precum şi - dacã recurentul locuieşte în strãinãtate - "domiciliul ales în România, unde urmeazã sã i se facã toate comunicãrile privind procesul".

Deci, problema e deja soluţionată.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

E legal? ContSters42601 ContSters42601 Am adresat instantei o cerere de recurs prin email fara semnatura electronica,a fost inregistrata am fost citat. Pentru primul termen am trimis o cerere catre ... (vezi toată discuția)
Necomunicarea motivelor de recurs xyz2012 xyz2012 Buna ziua, Sunt parte, in calitate de intimat, intr-un proces, un recurs care are primul termen la tribunal in 2 octombrie \'13, se judeca pe vechiul ... (vezi toată discuția)
Nemotivarea recursului in termen janina drula janina drula am rugamintea sa ma lamuriti si pe mine, ;Dupa cum stim recursul in baza art 303 c proced civ treb motivat inlauntrul termenului de recurs(15 zile de la ... (vezi toată discuția)